Noi baze ale colaborării dintre sistemele educative ale României şi Republicii Moldova

Pe data de 22 septembrie 2016 a avut loc, la Chişinău, întâlnirea oficială între reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, inspectorul şcolar pentru limbi moderne, purtător de cuvânt, prof. Alexandru Mîţă şi conducerea Ministerului Educaţiei din Republica Moldova: doamna Ministru al Educaţiei, Corina Fusu şi doamna viceministru, Elena Cernei. Au participat doamna Ana Vivdici, director al Inspectoratului Școlar Național din Republica Moldova, doamna Natalia Grîu, consultant superior în Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi doamna profesor Loreta Gafton de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Chişinău, cea care a fost motorul principal al acestei acţiuni.

Discuţiile au vizat stablirea unei colaborări intense şi efective în domeniul predării şi învăţării limbilor moderne, exprimându-se totodată şi dezideratul doamnei profesor Gabriela Plăcintă, Inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, ca fiecare şcoală din judeţul Vaslui să aibă, pe viitor, cel puţin o şcoală corespondentă din Republica Moldova cu care să fie în relaţii de colaborare armonioasă, propunere cu care doamna ministru al Educaţiei, Corina Fusu, a fost pe deplin de acord.

In continuare, pentru a stabili coordonate concrete ale acestei colaborări, în calitate de coordonator al Parteneriatului Strategic 2015-1-RO01-KA219-014963 intitulat “Comics in teaching languages / La BD en classe de langues”, finanţat de Comisia Europeană, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – A.N.P.C.D.E.F.P. şi Programul Erasmus+ al U.E, prof. Alexandru Mîţă a formulat invitaţia către reprezentantele Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova să se alăture Consorţiului DEOR, care vizează diseminarea şi exploatarea rezultatelor acestui proiect complex. Elevii din Republica Moldova cu vârsta între 10 şi 19 ani, împreună cu profesorii de limbi moderne, cei de noi tehnologii şi toţi ceilalţi doritori vor putea avea acces la Sistemul Electronic de Gestiune a Invăţării (LMS), platformă novatoare şi originală, produs intelectual al proiectului, la revista de benzi desenate „Scaramouche” şi la toate celelalte realizări ale parteneriatului “Comics in teaching languages / La BD en classe de langues”. Mai mulţi specialişti în didactica limbilor prin noi tehnologii din Republica Moldova vor participa la Conferinţa internaţională de finalizare a proiectului – eveniment de multiplicare, programat pentru 9 mai 2017.

In acelaşi spirit s-au derulat şi întrevederile cu doamna Angelica Găbureac, expert pentru limbi moderne la Directia generală educaţie, tineret şi sport din Primăria Municipiului Chişinău, cu doamna Valentina Lica, directorul adjunct al Liceului Teoretic român-francez „Gheorghe Asachi” şi cu doamna director adjunct a Liceului „Mihai Eminescu” din Chişinău.

Perioada următoare va fi decisivă în privinţa acestor colaborări, care vor debuta cu un curs de formare oferit profesorilor de limbi moderne din şcolile din municipiul Chişinău în vederea utilizării Sistemului Electronic de Gestiune a Invăţării (LMS) al Parteneriatului Strategic Erasmus+ KA2 intitulat “Comics in teaching languages / La BD en classe de langues”.

  /p>

Funded by + Erasmus+ Programme of the European Union