Salbă de trofee pentru trupele de teatru ale Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui la ediţia 2018 a Festivalului de teatru bilingv “Eugen Ionescu” de la Buzău (15-18 noiembrie 2018)

   Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, Centrul Cultural Francofon Buzău, Colegiul Naţional “M. Eminescu” Buzău au organizat, între 15 şi 18 noiembrie 2018, Festivalul de teatru bilingv “Eugen Ionescu”, competiţie cuprinsă în Calendarul oficial al Ministerului Educaţiei Naţionale. Coordonată de o echipă de aur sub bagheta inspectorului de limbi romanice Maria-Monalisa Pleşea, această acţiune complexă a ajuns la cea de-a X-a ediţie, o ediţie aniversară care a propus evenimente ce au demonstrat că acest festival este un loc de întâlnire a diverselor arte și un prilej de schimb de bune practici între elevi şi profesori din România şi din alte ţări - Franţa, Belgia, Polonia.

   Deschiderea festivă a festivalului a avut loc joi, 15 noiembrie, ora 11, la sala de festivităţi a Liceului de Arte „Margareta Sterian”, în prezenţa invitaţilor de la instituţiile locale şi internaționale partenere. Literatura română a fost promovată prin lecturile publice, în limba franceză, prezentate de elevii liceului gazdă.

   În cadrul festivalului, s-au organizat atelierele de perfecţionare a competenţelor de comunicare în limba franceză, organizate pentru elevi, adulţi și profesori de limba franceză din Buzău, coordonate de Jan Novak, (Asociaţia DramEducation din Polonia) şi Laurent Van Wetter, dramaturg francofon belgian. Atelierele au fost organizate cu sprijinul Delegaţiei Valonia Bruxelles din Bucureşti.

   Dramaturgul român de expresie franceză Matei Vişniec a fost prezent la acest festival prin cele 3 filme realizate de TVR Iași. Proiecțiile gratuite de films-au desfăşurat la Sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Buzău, în zilele de 15, 16, 17 noiembrie, începând cu ora 17: „Parisul lui Matei”, „Provenţa, paradisul posibil”, „Matei Vişniec, rege la Avignon”.

   La cele două seecţiuni ale concursului (în limba română - 17 noiembrie, în limba franceză - 18 noiembrie) au participat 24 de trupe de teatru şcolar din Vaslui (cele trei trupe ale Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui, două de gimnaziu şi una de liceu, coordonate de doamna profesoară Mihaela-Claudia Liteanu), Buzău, Alexandria, Craiova, Piatra-Neamt, Botoşani, Brăila, Cernavodă, Focşani. Talentele tinerilor actori au fost reliefate pe scena Teatrului „George Ciprian”, având un repertoriu divers al pieselor prezentate, de la traduceri în limba franceză ale unor celebre creaţii din literatura română şi din dramaturgia universală, până la cele mai noi creaţii dramatice semnate de scriitori contemporani, precum Matei Vişniec.

   Partenerii acestui proiect sunt: Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Institutul Francez din Bucureşti, Asociaţia DramEducation (Polonia), TVR Iaşi, Consiliul Judeţean Buzău, Teatrul „George Ciprian” Buzău, Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău, Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, Buzău, Liceul de Arte ”Margareta Sterian”, Buzău, Societatea Culturală „Eugen Ionescu”, Slatina.

   Şi tot ca în fiecare an, cele trei trupe de teatru ale Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui, două de gimnaziu şi una de liceu, coordonate de doamna profesoară Mihaela-Claudia Liteanu, au fost ovaţionate la scenă deschisă, fiind răsplătite cu două premii I (premiul I la secţiunea liceu în limba franceză cu piesa “Un jour tous les ans”, adaptare de Mihaela Liteanu în traducerea lui Alexandru Mîţă după piesa australianului Allan Seymour, şi premiul I la secţiunea liceu în limba română cu piesa “A murit Bobby” de Tudor Muşatescu), un premiu II (la secţiunea gimnaziu în limba română pentru piesa “Tema pentru acasă” de Mile Poposki) şi trei premii speciale ale juriului, acordate celor doi elevi de la clasa a XII-a bilingv – franceză – italiană, specializarea ştiinţe sociale din Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui: pentru CEL MAI BUN ACTOR la secţiunea franceză - liceu – totodată şi pentru cea mai bună pronunţie în limba franceză elevului Radu Neacşu; aceluiaşi Radu Neacşu, CEL MAI BUN ACTOR la secţiunea română - liceu; elevei Ramona Gherasim – de asemenea, premiul special al juriului pentru cea mai bună actriţă de la secţiunea liceu!

   Ne facem o datorie de onoare să-i menţionăm pe toţi elevii-actori, componenţi ai celor trei trupe ale Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, care au contribuit - într-un efort colectiv deosebit, la obţinerea acestor premii:

   Trupa de liceu în limba franceză – formată în principal din elevi ai secţiunii bilingve – franceză – italiană şi intensiv – franceză, a prezentat spectacolul „Un jour tous les ans/O zi pe an” - drama unor veterani de război australieni. Ziua Veteranilor (ANZAC, 25 aprilie) este de ani buni evenimentul mult aşteptat de aceştia pentru a se întâlni cu alţi camarazi, a sărbători şi a uita de sărăcie, lipsuri şi iluzii spulberate. Tânăra generaţie îi forţează, însă, să privească adevărul în faţă, şi anume faptul că sacrificiul lor a fost şi inutil, şi fără urmări pozitive în viaţa de zi cu zi, exprimându-şi dorinţa ca ororile războiului să nu se mai repete. Tinerii actori: Radu Neacşu – Hughie Cook, Tudor Stavăr - Alf Cook, Tudor Visu - Luke Dawson, Denisa Ouatu – Jan Castle, Miriam Gurguţă – Dot Cook.

   Piesa „Tema pentru acasă” a sârbului Mile Poposki, pusă în scenă de prima trupă de gimnaziu a LMK, este o comedie a cărui personaj principal, eleva Ancuţa, are ca temă de rezolvat o problemă complicată la matematică. Familia, precum şi câţiva vecini de bloc, se străduiesc din răsputeri să o ajute, dar lucrurile se complică pe măsură ce personajele apar în scenă. Rolurile sunt interpretate de elevii Matei Ninu – tatăl, Sara Doroftei – mama, Oana Butnaru – Ancuţa, copilul, Elisabeta Motaş – vecina Marieta, Ştefan Chiper – vecinul Pavel, Ştefan Sava– vecinul Ionică.

   Comedia lui Tudor Muşatescu „A murit Boby” îl are ca personaj central pe bogatul director al unei companii, Andrei Barcian, care nu se poate împăca cu faptul că iubita sa, Paloma Carini, îşi iubeşte căţelul, pe Boby, mai presus de orice. Intrigile ţesute de acesta pentru a scăpa de "rivalul Boby" se dovedesc inutile, iar el sfârşeşte ruinat şi părăsit de toată lumea. Rolurile au fost jucate de Neacşu Radu – Andrei Barcian, Denisa Ouatu – Paloma Carini, Tudor Visu – George Banea, prieten cu Barcian, Esthir Pilă – d-ra Hagiu, secretara lui Barcian, Tudor Stavăr – Matei Căciulă, portar al companiei, Ramona Gherasim – Lizi, prietena Palomei, Teodora Pînzaru – Maricica, fata în casă a Palomei, Anastasia Ulea– Ileana Petran, David Dumitriu – Gheorghe Petran.

   Felicitări coordonatoarei trupei, elevilor şi părinţilor acestora! Felicitări organizatorilor festivalului şi Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu”, sursă de talente actoriceşti şi lingvistice.

   În zilele următoare, vom reveni cu filmul festivalului, pentru a vă da şansa să trăiţi emoţiile tinerilor actori ai Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui şi pe cele ale spectatorilor din teatrul „Gheorghe Ciprian” de la Buzău.