Simpozionul Internațional pentru Educația Intergenerațională - un important eveniment DEOR din Parteneriatul Strategic Erasmus+ KA2 "Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues"

   Pe 8 aprilie 2016 a fost organizat, în cadrul parteneriatului strategic Erasmus “Comics in Teaching Languages / La BD en classe de langues”, un eveniment științific deosebit de important, care a combinat diseminarea și exploatarea rezultatelor proiectului, contribuţiile elevilor și profesori de la toate instituțiile implicate în parteneriat, cu funcționarea consorțiului regional pentru implementarea proiectului: Simpozionul Internațional pentru Educație Intergeneraţională „Multum in Parvo”, organizat împreună cu Inspectoratul Școlar Judeţean Vaslui, Școala Gimnazială "Alexandra Nechita" (directori Alina Moraru și Vladimir Baban) și cu sprijinul mai multor instituții locale și regionale (Primăria Vaslui, CJRAE Vaslui, Casa Corpului Didactic Vaslui, Biblioteca Judeţeană „N. Milescu Spătarul”Vaslui, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Prefectura Vaslui - toate instituțiile care participă la Consorțiul pentru implementarea proiectului). Partenerii internaționali ai proiectului s-au alăturat acestui efort și au prezentat contribuții științifice sau în domeniul managementului de proiect la nivel înalt: "Benzile desenate în Portugalia" – a fost lucrarea susţinută de către echipa de proiect din Barreiro; "Predarea prin benzi desenate în AS Vialonga" - de către echipa de proiect a partenerului din Vialonga - Portugalia; "Rolul culturii în studierea unei limbi străine" - de către echipa de proiect Frosinone - Italia; "Parteneriatul strategic KA2 în cadrul Microsoft E2 Educators Exchange Hack - 2016 Budapesta" - Antonis Antoniou, coordonatorul de proiect al echipei Cipru; "Folosirea patrimoniului cultural în benzi desenate" este titlul lucrării științifice a echipei de proiect Kastamonu din Turcia, condusă de Ilker Aricioglu, coordonatorul local.

   Simpozionul International a fost onorat de prezența Excelenta Sale, Atașatul Educativ al Ambasadei Spaniei, Vicente Lopez Bréa-Fernandez, marele prieten al județului Vaslui, specialist în limbi străine și în noile tehnologii, care s-a declarat foarte mândru de a fi aici, la Vaslui, pentru a treia oară - și mai ales pentru faptul de a asista, de fiecare dată, la evenimentele pozitive ale profesorilor de limbi străine, pentru a admira talentul și competențele elevilor participanți și, de asemenea, calitatea produselor realizate cu muncă şi talent.

   Revista de benzi desenate "Scaramouche" - primele 3 numere – a fost lansată oficial cu această ocazie, fiind într-adevăr apreciată și admirată de toți elevii și profesorii prezenți în sala de conferințe. Articole deosebite, benzi desenate de înaltă calitate, culori frumoase și o ediţie print de înaltă clasă au fost evaluate ca formând un produs cu adevărat profesional; s-a afirmat de către întreaga asistenţă că numerele următoare sunt cu nerăbdare așteptate de toate categoriile de public. Site-ul web special al revistei - http://www.lang-platform.eu/scaramouche - a fost lansat, de asemenea, iar numerele revistei „Scaramouche” pot fi citite on-line, în format dinamic flash sau descărcate de pe computerul personal sau orice dispozitiv, în formatul * pdf special cu capitole distincte.

  Sistemul de management al învățării parteneriatului (LMS) - produsul intelectual al proiectului a fost, de asemenea, prezentat într-o primă versiune din perspectiva utilizatorilor - elevii care au descris în franceză experiențele lor în calitate de beneficiari ai acestui instrument de învățare interesant și puternic propus de conceptorii proiectului Erasmus +.

   Un alt eveniment a fost lansarea oficială a revistei didactice "Clepsidre" - într-un format special dedicat evenimentului şi care conține toate contribuțiile participanților la secțiunea de participare indirectă. Volumul are peste 880 de pagini și aproape 500 de colaboratori din 36 (din cele 41) de județe ale României, precum și din cele 5 instituții partenere din străinătate. Puteţi descărca aici exemplarul dumneavoastră în format pdf * pentru a-l utiliza liber în  activitatea dumneavoastră didactică.

   Principalele momente ale simpozionului au fost următoarele prezentări: coordonatorul proiectului, Alexandru Mîţă a vorbit despre "Parteneriatul strategic Eramus + KA2" și despre "Ce este LMS, produsul intelectual al parteneriatului strategic Erasmus+ KA2". După aceasta, profesorii de limbă spaniolă au prezentat comunicări științifice: Gabriela Tofan - "La Enseñanza des lenguaje especializado un los alumnos que nu estudian el espanol Lengua extranjera como" și Bogdan Nedelcu - "Mi experiencia de enseñar español".

   Cadrele didactice, profesori de limba și literatura română din instituția coordonatoare, au prezentat studiile următoare: Laura Mihaela Munteanu - „Impactul benzii desenate asupra predării limbii şi literaturii române la nivel gimnazial” și Florin Munteanu - " Banda desenată în aprofundarea literaturii ".

   Profesoara de limba italiană, Mirela Fighiuc a vorbit despre "L'umorismo et il Riso, caratterische socioculturale nel fumetto"

   Profesorii de limba franceză de la LMK Vaslui au fost de asemenea prezenți cu următoarele contribuții: Lola Ciolacu - «La bande dessinée et les stratégies de motivation en classe de FLE» şi Cristina Borţun – «La bande dessinée pour débutants».

   Profesoara de istorie, Carmen Cătălina Alexa a prezentat un referat pe tema „BD, caricaturile, animaţia şi rolul lor în propaganda din cel de-al doilea război mondial".

   Toata asistenţa a rezonat la prezentările elevilor invitați de la Liceul Teoretic "Mihail Kogăniceanu" realizate în urma activităţii  din parteneriatul strategic „Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues”: de la clasa a 10-a C (bilingv franceză - științe naturale) au realizat prezentări Țuchendrea Cosmin, Bianca State, Alexandru Paul Răileanu, Arsene Andrei, Cordaș Dora, Bazon Andreea. De la clasa a 9-a D (bilingv franceză - științe sociale) au participat Ioana Dobrovolschi, Moise Lorelei, Ouatu Denisa, Radu Neacșu. 10-A (informatică-matematică) a fost reprezentată de creatorii benzilor desenate "Rosalinda", Năstase Tudor Florin și Bianca Scurtu. Reprezentantul clasei a 11-a  D, Aelenei Andreea-Ioana a vorbit despre "Les BD et la créativité"; Luca Laura de la forma a 11-a F, a adus detalii importante privind « La bande dessinée - la même joie pour les différentes générations ». Clasa a 9-a B a avut-o ca reprezentant pe Mazga Andreea, pentru a vorbi despre - «La BD dans la vie des adolescents ». În cele din urmă, tot publicul a fost impresionat, la fel ca și partenerii externi ai proiectului, de benzile desenate din seria „Twists” şi de prezentarea procesului de creaţie de către autorii de la clasa a 11-a B, Cireș Mara și Budianu Vlăduț .

   Cadrele didactice de la Scoala "Alexandra Nechita", au avut, de asemenea, intervenţii interesante cu privire la activitatea lor didactică: au vorbit despre grădinița – structură a școlii și importanța acesteia, despre tendințele pedagogice în lucrul cu elevii cu nevoi speciale; despre percepția multipolară cu privire la procesul de predare didactică și chiar s-a prezentat modul de simula o activitate vulcanică în clasă, printr-un experiment original.

   Evenimentul a fost, de asemenea, creat de grupurile artistice ale școlii gazdă "Alexandra Nechita": teatru şcolar – un moment unic din „Amintirile din copilărie” ale lui Creangă, teatru poetic, dansuri, cântece (populare și moderne), balet - de la cei mai mici, până la elevii de clasa a 8-a. Cei mai buni elevi ai școlii au fost premiați cu diplome speciale pentru recunoașterea eforturilor acestora și pentru valoarea contribuțiilor lor la etosul școlar.

   Evenimentul a fost apreciat sincer de către toți participanții și sperăm că, prin intermediul filmului documentar și al galeriei de imagini, veți avea posibilitatea de a trăi exact aceleași emoții ca și participanții la această frumoasă zi de primăvară - 8 aprilie 2016.