IMPORTANT! Înscrieri la Cluburile lingvistice ale I.Ş.J.Vaslui, ediţia 2019-2020

 În 2019-2020, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui vă pune la dispoziţie, ca și în anii anteriori, o alternativă foarte populară de învăţare a limbilor moderne: Cluburile lingvistice, care s-au bucurat de atât de mult succes, începând cu anul 2015. printre realizările acestor Cluburi se numără elevii calificaţi la olimpiadele și concursurile internaţionale de profil, elevi premiaţi la festivaluri de teatru în limbi moderne... nu în ultimul rând, satisfacţia personală a deschiderii de noi orizonturi, prin intermediul învăţării unei (noi) limbi moderne.

Iată care vor fi aceste Cluburi:

Clubul de limba rusă – Vaslui-Bârlad (Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu”)

Clubul de spaniolă – Vaslui (Şcoala Gimnazială “M. Sadoveanu”)

Clubul de spaniolă – Bârlad (Liceul Pedagogic “I. Popescu” Bârlad)

Vă invităm, prin intermediul formularului de mai jos, să vă înscrieţi.

LINK FORMULAR: https://forms.gle/6FEZm7qdVjC8pUHr7

Cluburile sunt deschise, în principal, elevilor, dar grupele se vor configura după cerinţe, putând cuprinde și adulți.

Termenul-limită de înscriere este 1 octombrie 2019.

Pregătirea Zilei Europene a Limbilor Moderne (26 septembrie 2019) - raport

In atenţia directorilor de instituţii de învăţământ din judeţul Vaslui

In atenţia coordonatorilor colectivelor de catedră - limbi moderne din judeţul Vaslui!

In atenţia profesorilor de limbi moderne din judeţul Vaslui!

Pe 26 septembrie 2019, se sărbătoreşte Ziua Europeană a Limbilor Moderne – detalii AICI: https://www.coe.int/fr/web/portal/26-september-european-day-of-languages.

Vă rugăm să realizaţi o planificare a activităţilor pe care intenţionaţi să le realizaţi pentru marcarea acestei date!

Activităţile planificate vor fi consemnate în formularul următor de către director/coordonatorul catedrei de limbi moderne. Vă rog să completaţi formularul o singură dată, pentru a evita dificultăţile de centralizare.

Link formular: https://forms.gle/xKf1sJkWnABAe53o8

Termen: miercuri, 25 septembrie 2019.

Sugestii:

- prezentarea Paginii de socializare şi informare a profesorilor de limbi moderne din judeţul Vaslui şi abonarea tuturor profesorilor din catedra de limbi moderne la această pagină: https://www.facebook.com/groups/1897348733925264/

- diseminări ale proiectelor regionale, naţionale, europene; prezentarea participării la seminarii, simpozioane, conferinţe de specialitate; consfătuirile judeţene la limbi moderne - noutăţi prezentate şi conferintţa internaţională derulată cu acest prilej;

- lecturi, audiţii muzicale, recitări, scurte programe artistice sau informative cu participarea tuturor membrilor catedrei de limbi moderne sau Limbă şi Comunicare 

- prezentarea platformei pentru informarea profesorilor de limbi moderne din judeţul Vaslui – http://www.lang-platform.eu/vaslui în cadrul unei şedinţe de catedră;

- vizionarea unor filme artistice sau documentare de scurt-metraj în limbi moderne, urmate de discuţii critice, analize, comentarii;

- prezentări multimedia, lecţii demonstrative cu folosirea noilor tehnologii sau cu abordare de noi strategii didactice;

- descoperirea site-urilor didactice ale TV5 Monde, British Council, IF Profs, Institutul Cervantes, Centrul Rus de Stiinţă şi Cultură Bucureşti;

Vă recomandăm să realizaţi Procese-verbale pentru consemnarea acestor activităţi şi să fotografiaţi respectivele evenimente pentru dosarul Comisiei metodice "Limbi moderne"!

Fişele de avizare pentru disciplinele opţionale în limbi moderne – anul şcolar 2019-2020 >>> Termen 1 octombrie 2019

IMPORTANT! Fişele de avizare pentru disciplinele opţionale – anul şcolar 2019-2020 la disciplinele din sfera limbilor moderne, pentru toate categoriile, de la învăţământul preprimar, la cel postliceal!

VĂ RUGĂM, ACTUALIZAŢI OPŢIONALELE LA LIMBI MODERNE! NU SE VOR MAI ACCEPTĂ SPRE AVIZARE FORMULARE PERIMATE SI NICI OPŢIONALELE NEÎNSOŢITE DE SUPORTUL DE CURS ADECVAT (ÎN FORMAT ELECTRONIC)!

PORTOFOLIUL DISCIPLINEI OPŢIONALE – PROGRAMA + SUPORTUL DE CURS SE VA DEPUN EXCLUSIV ONLINE, PRIN EXPEDIERE LA ADRESA DE MAIL Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

DOAR FIŞA DE AVIZARE, PE SUPORT DE HÂRTIE, VA FI COMPLETATĂ ÎN DOUĂ EXEMPLARE, ȘTAMPILATĂ ȘI SEMNATĂ LA ȘCOALĂ, APOI DEPUSĂ LA INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN VASLUI, ETAJ 1, BIROU 10.

Descărcaţi fişele noi de aici: https://drive.google.com/open?id=0B1QUk_g43AMyelBsWUN2NkJfODg

Termen: 1 octombrie 2019. Valabil inclusiv pentru clasele cu profil intensiv-limbi moderne şi bilingv!

 

Consfătuirea județeană a profesorilor de limbi moderne – 28 septembrie 2019

 Anunț important!

   Consfătuirea județeană a profesorilor de limbi moderne din județul Vaslui se va desfășura sâmbătă, 28 septembrie 2019, de la ora 10:00, în sala mare a Casei de Cultură "Constantin Tãnase" Vaslui, pentru toate disciplinele din sfera limbilor moderne (limba engleză, limba franceză, limba italiană, limba spaniolă, limba rusă, limba germană) și pentru toate zonele județului (Vaslui-Negrești, Huși și Bârlad).

   Domnilor profesori de limbi moderne, prezența este absolut necesară, comunicările ce urmează a fi făcute sunt importante pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a noului an școlar 2019-2020!

Pour les professeurs de français: Inscriptions à la session 7 MOOC Cavilam Vichy (3-29 septembre 2019)

Le parcours découverte du MOOC « Enseigner le français langue étrangère aujourd'hui » commencera la semaine prochaine (mardi 10 septembre 2019). Il se conclura le 13 octobre 2019

Les inscriptions à la session 7 resteront ouvertes jusqu'au 29 septembre 2019, soit deux semaines après l'ouverture du cours. 

L'inscription et l'accès au parcours découverte sont gratuits et sans engagement. La formation sera en libre accès 24h/24, 7j/7. Vous suivrez le cours à votre rythme en fonction de vos disponibilités.

S'INSCRIRE

Structura anului şcolar 2019-2020

În conformitate cu ordinul ministrului Educației Naționale nr. 3.191/2019 privind structura anului şcolar 2019-2020, cursurile anului şcolar 2019-2020 încep luni, 9 septembrie și sunt dispuse pe durata a 35 de săptămâni. 

Structura anului școlar cuprinde semestrul I (9 septembrie  - 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie - 12 iunie 2020).

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: 

  • vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020)
  • vacanţa de primăvară (4 aprilie - 21 aprilie 2020)
  • vacanţa de vară (13 iunie - data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 - 2021)

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019. 

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 - 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a calificării profesionale/a competenţelor, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului Educaţiei.

Formular de raport 2018-2019 – profesori metodiști la limbi moderne

În atenția profesorilor metodiști la limbi moderne ai I.Ș.J. Vaslui!

Raportul profesorului metodist pentru 2018-2019, pe care vă rog să-l completați, e conceput sub forma unui chestionar online, dar pentru a facilita completarea, vă atașez structura sa, în fișier Word. Termenul de remitere a raportului este 15 iulie 2019 (luni).

LINK RAPORT: https://forms.gle/KyvEoFMEWtJazGMD7 

Vă mulțumesc pentru colaborarea din anul școlar 2019-2020 și vă doresc o vacanță frumoasă, relaxantă, de neuitat!

Cursuri de formare pentru profesorii de limba spaniolă

În atenția colegilor, profesori de limba de limba spaniolă, interesați să participe la un curs de formare, în luna august, la Universitatea Internațională Menéndez Pelayo (UIMP), in Santander, Spania .

- 2-16 agosto, ESTRATEGIAS, RECURSOS Y EVALUACIÓN DE LA EXPRESIÓN ORAL EN EL AULA DE ELE http://www.educacionyfp.gob.es/dam/jcr:3752936c-4240-43cd-98a0-112d6904afb5/ficha-expresion-oral.pdf (2 plazas) – profesorii din învățământul gimnazial si liceal care predau limba spaniolă in regim normal si intensiv.

- 19-23 agosto, RECURSOS AUDIOVISUALES EN EL AULA DE LENGUA Y CULTURA ESPAÑOLA http://www.educacionyfp.gob.es/dam/jcr:0b330adf-2722-4cbd-825d-7582d5c1fba8/ficha-recursos-audiov.pdf  (2 plazas) -  profesorii din învățământul liceal care predau limba spaniola in regim bilingv/secțiile bilingve romano-spaniole.

Termenul-limita de depunere a candidaturii este 1 iulie 2019. Înregistrarea candidaturii se face on-line, accesând site-ul  http://www.educacionyfp.gob.es/rumania/convocatorias-programas/formacion-profesorado.html 

Cheltuielile de transport se suportă de către participanții la formare. Celelalte cheltuieli (cazare, activitatea de formare) sunt acoperite de către partea spaniolă.

 

 

RESURSE DIGITALE - Curs online gratuit pentru profesorii de gimnaziu

   Începând cu luna septembrie 2019, Editura Litera Educațional, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic București și Clubul Profesorilor din România lansează cursul online gratuit Resurse digitale pentru profesori. 
   Cursul se adresează tuturor profesorilor din învățământul gimnazial, este structurat pe două module și are o durată de 15 ore. După parcurgerea cu succes a modulelor, profesorii de gimnaziu vor primi adeverințe emise de Casa Corpului Didactic București, care vor servi la completarea dosarului de formare profesională a cadrelor didactice.

Perioada de înscriere: 18 iunie - 18 septembrie 2019 >>> FORMULAR
Perioada de desfășurare: septembrie - decembrie 2019
ÎNSCRIEREA ȘI PARTICIPAREA LA CURS SUNT GRATUITE

 

Appel à candidatures - Forum International Jeunesse et Emplois Verts (FIJEV)

Madame, Monsieur,

Nous avons le plaisir de vous informer que le BRECO de l’OIF vient de lancer l’appel à candidatures pour la deuxième édition Europe centrale et Orientale du Forum International Jeunesse et Emplois Verts (FIJEV) qui se tiendra au Kosovo du 3 au 5 octobre 2019 à Gjakova, sous le Haut Patronage de Son Excellence Monsieur Hashim THAÇI, Président de la République du Kosovo.

L’appel est en ligne sur le lien ci-après :  https://jeunesse.francophonie.org/item/1003-appel-a-candidatures-forum-international-jeunesse-et-emplois-verts-2e-regionale-europe-centrale-et-orientale?fbclid=IwAR1t0LEIknlLQnyoSA76C8BzMu60CWwsSaSFfGjFMD7djefJwhw2JUajxYY

L'objectif principal de FIJEV Régional est d'inviter les jeunes de la région à proposer des idées et des projets présentant des solutions innovantes qui stimulent la croissance économique et le développement social en introduisant de nouvelles technologies qui favorisent la croissance et le développement tout en réduisant les effets nocifs sur l'environnement.

Nous comptons sur votre implication personnelle pour encourager les jeunes à y participer et pour la diffusion de cet appel auprès de vos relais.

Bien cordialement,

Anicet BURANGA

Assistant de programme

Bureau Régional pour les pays de l'Europe Centrale et Orientale (BRECO)

13-19, rue Alecu Russo, secteur 2

020522 Bucarest, ROUMANIE

Tél. +40 213 149 764 / Port. + 40 721 497 875

Courriel : Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

Organisation internationale de la Francophonie (OIF)
francophonie.org/

Vizita de studiu a partenerilor din Republica Moldova în cadrul proiectului multianual internațional „Atelierul de Paleografie”

   „Atelierul de Paleografie” este o inițiativă originală a Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, un proiect multianual interdisciplinar și internațional, destinat cu precădere elevilor din seminarele ortodoxe, dar în aceeași măsură și celor din alte instituții de învățământ (școli gimnaziale și licee teoretice). Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea unei culturi de specialitate în domeniile paleografiei, al slavonei, al limbii ruse și al ortodoxiei răsăritene.

    Parteneriatul care s-a închegat, în toamna anului 2018, pentru începerea sub cele mai bune auspicii a acestui proiect, numără alături de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, instituții prestigioase precum Ambasada Republicii Belarus în România, Episcopia Hușilor, Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși, Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu” Vaslui și Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” din Bârlad. Unul din primii beneficiari a fost Școala Gimnazială nr. 1 Deleni, ai cărei elevi de gimnaziu au studiat, în 2018-2019, primele noțiuni de limba rusă și de slavonă cu doamna profesoară Eugenia Crețanu, în fiecare săptămână, sâmbăta, timp de două sau trei ore, din octombrie până în iunie.

   Anul 2018-2019 a fost, pentru proiect, un an de acumulări, în care s-a scris și cursul care urmează să fie predat elevilor, „Introducere în Paleografie”, o perioadă de identificare de noi parteneri și de punere pe planșetă a unor viitoare acțiuni. În acest registru se înscrie și cea mai recentă acțiune de impact, vizita în județul Vaslui, în perioada 6-7 iunie 2019, în cadrul „Atelierului de Paleografie”, a doi oaspeți din Republica Moldova – fondatorul corului creștin-ortodox „Gnosis”, doctorand în Teologie Ortodoxă, Serghei Crudu și doctorandul în Drept, Damian Savciuc, promotori ai acțiunii tineretului ortodox moldovenesc.

   Programul reuniunii – gestionate cu generozitate prin contribuția preotului profesor Andrei Zăgan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși, a fost foarte divers, incluzând vizitarea Statuie ecvestre a lui Ștefan cel Mare și a ansamblului monumental de la Podul Înalt; vizitarea obiectivelor culturale din municipiul Vaslui, Curțile Domnești și biserica “Tăierea Capului Sf.Ioan Botezătorul” Vaslui, Centrul Civic, Biserica “Sf Nicolae” din Vaslui, Parcul Copou, aflat într-o splendidă versiune de vară, adevărată carte de vizită a municipiului Vaslui.

   Ziua a doua a debutat cu o audiență la Preasfințitul Ignatie, Episcopul de Huși, urmată de vizitarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși, elevii căruia au făcut o călduroasă întâmpinare oaspeților moldoveni, intonând mai multe cântece, deși unii dintre ei aveau chiar în acea zi să susțină examene de competențe, în cadrul bacalaureatului 2019. Incursiunea în lumea ortodoxă a Hușilor a continuat cu vizitarea Muzeului Eparhial Huși, care adăpostește veritabile comori ale vieții spirituale creștin-ortodoxe. Mănăstirile Moreni (comuna Deleni), Bujoreni (comuna Zorleni) Mănăstirea Florești, Mănăstirea din comuna Alexandru Vlahuță au întregit, prin frumusețea unică și semnificațiile pe care le poartă și le împărtășesc pelerinilor, repere importante ale unei descoperiri inedite a adevăratelor valori, care se vor promovate prin „Atelierul de Paleografie”.

    În anul al doilea – 2019-202, „Atelierul de Paleografie” va debuta cu un curs de limba rusă oferit elevilor de la Seminarul Liceal Teologic Ortodox “Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși, în paralel cu „Introducerea în Paleografie”, curs prin care se dorește deschiderea apetitului intelectual al elevilor către istoria ortodoxiei și descoperirea importanței scrierii slavone în istoria poporului nostru. În același timp, vor fi invitați să se alăture noi parteneri instituționali din Republica Moldova, Republica Belarus și din alte țări vecine preponderent ortodoxe, iar mai buna cunoaștere se va realiza prin intermediul unor vizite reciproce, în cadrul cărora să se prezinte așezăminte creștin-ortodoxe, muzee, biblioteci și în care să se organizeze ateliere de paleografie – țelul declarat al proiectului.

l

Piesele prezentate de trupa Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui la ediția a XIX-a a Festivalului de teatru în limba engleză “Come with Us to Dramaland”, Cluj-Napoca, 7-9 iunie 2019

1) Comedia “Grijuliu ca un frate” (după Elie Bassan), în regia Mihaelei Liteanu – povestea unui tânăr pictor, Julian Dubbs, care trăiește într-o mansardă și este jefuit de un hoț plin de scrupule care sfârșește prin a-i rezolva o mulțime de probleme, în mod paradoxal. Rolurile au fost interpretate de elevii Horațiu Dăniciuc (Julian Dubbs, pictor sărac), Matei Ninu (hoțul), Sara Doroftei, Elisabeta Motaș, Ștefan Chiper, Teodora Antonache, Alex Cogălniceanu, Oana Butnaru, Ștefan Sava, Eva Chiriță.

   Matei Ninu și Horațiu Dăniciuc au fost laureați ai Premiului pentru cel mai bun dialog între două personaje. Piesa a obținut, de asemenea, Premiul al III-lea pentru cel mai bun scenariu adaptat și Premiul Juriului – unul din cele mai râvnite trofee ale Festivalului.

2) Piesa lui Allan Seymour „O zi pe an”. Regia Mihaela Liteanu.

   Elevii – actori: Tudor Visu (Alf Cook, tatăl), Teodora Pinzariu (Dot Cook, mama), Esthir Pilă (Rose Cook, fiica), David Dumitriu (Hughie Cook, fiul), Bianca Costin (Jan Castle, iubita lui Hughie), Tudor Stavăr (Wacka Dawson, vechi prieten al familiei), Miriam Gurguță, Anastasia Ulea (două ziariste, povestitori).

   Juriul a apreciat după cum urmează: Premiul I pentru cea mai bună trupă; Premiul Special pentru cea mai potrivită costumație și recuzită; Tudor Stavăr a fost răsplătit cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar iar Tudor Visu – cu Premiul II pentru cel mai bun actor actor în rol principal.

Participare ovaționată a trupei de teatru în limba engleză a Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui la ediția a XIX-a a Festivalului de teatru în limba engleză “Come with Us to Dramaland”, Cluj-Napoca, 7-9 iunie 2019

  Este al unsprezecelea an consecutiv de când trupa de teatru în limba engleză de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” participă la cel mai important festival de profil în limba engleză, cunoscut în toată lumea artistică și educațională europeană – „Come with Us to Dramaland” de la Cluj-Napoca, competiţie oficială a Ministerului Educaţiei Naţionale, organizată de CETA – Asociaţia profesională a profesorilor de limba engleză şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, alături de Radio România – studioul Cluj, de autorităţile locale şi judeţene şi de numeroşi parteneri. Și, ca de obicei, așa cum ne-au obișnuit într-o frumoasă tradiție, actorii trupei de teatru în limba engleză a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” au reușit, și de data aceasta, prin măiestrie interpretativă și stăpânirea unei limbi engleze deosebite, să convingă juriul de calitatea artei lor, astfel încât au fost răsplătiți cu numeroase și importante premii.

   Trupa elevilor de gimnaziu a prezentat adaptarea comediei “Grijuliu ca un frate” (după Elie Bassan), în regia Mihaelei Liteanu – povestea unui tânăr pictor, Julian Dubbs, care trăiește într-o mansardă și este jefuit de un hoț plin de scrupule care sfârșește prin a-i rezolva o mulțime de probleme, în mod paradoxal. Rolurile au fost interpretate de elevii Horațiu Dăniciuc (Julian Dubbs, pictor sărac), Matei Ninu (hoțul), Sara Doroftei, Elisabeta Motaș, Ștefan Chiper, Teodora Antonache, Alex Cogălniceanu, Oana Butnaru, Ștefan Sava, Eva Chiriță.

   Matei Ninu și Horațiu Dăniciuc au fost laureați ai Premiului pentru cel mai bun dialog între două personaje.

   Piesa a obținut, de asemenea, Premiul al III-lea pentru cel mai bun scenariu adaptat și Premiul Juriului – unul din cele mai râvnite trofee ale Festivalului.

   Trupa elevilor de liceu a prezentat, tot în regia și adaptarea profesoarei Mihaela Liteanu, piesa lui Allan Seymour „O zi pe an”. Frumoasa și modesta familie Cook din Sydney e formată din oameni care muncesc din greu pentru a se împlini. Alf, veteran al celui de-al doilea război mondial și Wacka, vechi prieten și veteran al ambelor războaie, așteaptă 25 aprilie - Ziua Veteranilor din Australia (ANZAC), o zi foarte specială pentru ei. Hughie, fiul lui Alf, idealist revoluționar, este student la Universitate, îndrăgostit de bogata sa prietenă, Jan Castle. El și Jan intenționează să scrie un articol de ziar pentru a dezvălui câteva adevăruri triste despre Ziua Veteranilor. Se creează un conflict între Hughie și părinții săi, lucrurile se complică, iar punctul culminant este atunci când Hughie află că Jan a publicat deja articolul singură, într-un mod foarte diferit de ceea ce ar fi trebuit să fie. Piesa este o pledoarie împotriva războiului și consecințelor sale profunde și triste și promovează ideea că tinerii trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a evita repetarea unor astfel de nenorociri.

   Au impresionat prin talentul lor elevii – actori Tudor Visu (Alf Cook, tatăl), Teodora Pinzariu (Dot Cook, mama), Esthir Pilă (Rose Cook, fiica), David Dumitriu (Hughie Cook, fiul), Bianca Costin (Jan Castle, iubita lui Hughie), Tudor Stavăr (Wacka Dawson, vechi prieten al familiei), Miriam Gurguță, Anastasia Ulea (două ziariste, povestitori).

   Juriul a apreciat cu binevenite superlative arta teatrală a elevilor vasluieni, după cum urmează: Premiul I pentru cea mai bună trupă; Premiul Special pentru cea mai potrivită costumație și recuzită; Tudor Stavăr a fost răsplătit cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar iar Tudor Visu – cu Premiul II pentru cel mai bun actor actor în rol principal.

   Felicitări tuturor membrilor trupei de teatru a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” și coordonatoarei, profesoara Mihaela Liteanu, pentru această nouă confirmare a valorii limbii engleze și a calității teatrului pentru elevi pe care această echipă strâns unită l-a demonstrat, încă o dată, la cel mai mare și mai greu festival de profil în limba engleză din România – Come with Us to Dramaland, de la Cluj-Napoca!

 

Comunicat – perioada testării pentru admiterea la clasa a V-a intensiv – limba engleză

În atenția școlilor gimnaziale care organizează admitere la clasa a V-a profil intensiv – limba engleză

   Vă informăm, prin prezenta, că se stabilește perioada unică de examinare, la nivelul județului Vaslui, în zilele de 20 iunie 2019 (după ora 14:00) și 21 iunie 2019.

   Planificarea desfășurării celor trei probe va fi realizată de școlile care înființează aceste clase, conform Procedurii Ministerului Educației Naționale privind organizarea şi desfășurarea testului de competență lingvistică pentru admiterea  în  clasa  a  V-a  cu  program  intensiv  de  predare  a  unei  limbi  moderne  de  circulație internațională nr. 32530/ 27-05-2019.

   Unitățile organizatoare vor afișa, la loc vizibil la aviziere și pe site-urile proprii, conținutul Procedurii Ministerului Educației Naționale privind organizarea şi desfășurarea testului de competență lingvistică pentru admiterea  în  clasa  a  V-a  cu  program  intensiv  de  predare  a  unei  limbi  moderne  de  circulație internațională nr. 32530/ 27-05-2019. 

Inspector Școlar General

prof. Gabriela Plăcintă 

Inspector școlar pentru limbi moderne,

Prof. Alexandru Mîță

Pentru profesorii de limba engleză vasluieni: Studiu universitar (termen 15 iunie 2019)

Numele meu este Norica Felicia BUCUR și sunt absolventă a Universității din București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (Engleză - Portugheză). Am obținut o diplomă de studii aprofundate în Lingvistică Aplicată Engleză la aceeași universitate, iar în urmă cu 5 ani mi-am susținut lucrarea de doctorat cu tema Curriculumul de limba engleză din învățământul primar și gimnazial din România (1990-2011): evoluție și perspective (Universitatea din București, Școala Doctorală Psihologie și Științele Educației, Domeniul Științe ale Educației). De asemenea, atât în perioada anterioară susținerii, cât și ulterior, am publicat lucrări științifice legate de această temă. 

În acest context, am fost contactată de doi specialiști în domeniul predării limbii engleze copiilor / elevilor cu vârsta cuprinsă între 3-12 ani, dr. Isaak Papadopoulos (Universitatea Europeană, Cipru) și dr. Vera Savic (Universitatea din Kragujevac, Serbia) pentru a coordona la nivel național un proiect de cercetare în domeniul menționat anterior. Cercetarea are drept scop identificarea 

(1) practicilor curente folosite de profesorii de limba engleză care au experiență de predare la această grupă de vârstă, în sistemul public sau privat;

(2) opiniilor profesorilor de limba engleză cu privire la activitățile întreprinse în procesul de predare învățare.

Rezultatele cercetării vor fi curprinse într-un studiu intitulat “SEETEYL – South-eastern European Teachers of English for Young Learners” , coordonat de dr. Isaak Papadopoulos și de  dr. Vera Savic. Acest studiu va conține și un capitol despre profesorii de limba engleză din România, dacă un număr reprezentativ de subiecți va participa (cel puțin 300).

Pentru această cercetare a fost elaborat un chestionar disponibil online:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScM7zpQrmuSPLSBRfcPAlFZ8U41Tr4oRzeIkdv3U-bPn4BazA/viewform

Prin urmare, apelez la bunăvoința și disponibilitatea dumneavoastră de a transmite acest mesaj profesorilor pe care îi coordonați la nivelul județului VASLUI și de a-i ruga să participe la această cercetare până cel târziu 15.06.2019. Sunt conștientă că acestă perioadă de final de an școlar este extrem de aglomerată și vreau să vă asigur că apreciez efortul dumneavoastră.

Vă mulțumesc!

Cu imensă recunoștință,

Norica Felicia BUCUR

Tur de orizont: Ediția a XVI-a a Concursului Național de Traduceri “Corneliu M. Popescu” - 18 mai 2019

 17 ani de la înființare, 16 ediții organizate, din care 90% incluse în calendarele anuale de concursuri școlare naționale ale Ministerului Educației, mii de participanți din toată țara și sute de profesori implicați din Republica Moldova și, la unele ediții, chiar provenind din instituții partenere de peste hotare, precum Portugalia, Italia, Cipru, Polonia sau Spania – aceasta este scurta dar densa istorie a singurului concurs de traduceri din România care, în afara probei scrise de la Vaslui, propune participanților și o probă online, foarte apreciată de participanții ultimelor trei ediții. Această probă se se desfășoară pe o platformă special construită - de fapt un LMS (Learning Management System), realizat și dezvoltat în cadrul proiectului-parteneriat strategic Erasmus+ KA2 „Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues”, realizat în perioada 2015-2017 și laureat al European Language Label 2015 și 2016, fiind coordonat de Liceul Teoretic "Mihail Kogălniceanu" Vaslui. LMS este unul din produsele finale online de succes realizate în 18 ani de implementare a proiectelor europene la Liceul Teoretic "Mihail Kogălniceanu" Vaslui, găzduite pe web de compania Zooku.

   Ediția 2019 a Concursului Național de Traduceri “Corneliu M. Popescu”, care îl are ca patron spiritual pe cel mai mare traducător român al operei eminesciene în limba engleză, a fost întregită de sprijinul unor parteneri constanți ai acestei competiții: Institutul Francez din București a oferit o colecție de lucrări de beletristică, filosofie și literatură de călătorie, cu care au fost răsplătiți elevii premianți la proba scrisă la limba franceză (premiile I și II). 

   Twinkle Star Iași a acordat două premii speciale la limba engleză, constând în examene Cambridge pentru nivelul B2 – la acest capitol, avem doi laureați: Antonia Beșleagă, elevă în clasa a IX-a, științe sociale bilingv engleză-franceză la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui pentru calitatea eseului de la proba scrisă a olimpiadei județene de limba engleză și pentru prestația la proba orală a acestei olimpiade și Sara Doroftei, clasa a VII-a, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, pentru performanța de a fi fost singura elevă din Vaslui care a participat și la proba online a ediției 2019 a Concursului Național de Traduceri „Corneliu M. Popescu” – obținând o mențiune în 2019 și premiul al III-lea, în 2018, precum și pentru calitatea și originalitatea traducerii din limba engleză în limba română.

 Antonia Beșleagă și Sara Doroftei, laureatele premiilor oferite de Twinkle Star Iași

   Un rol important în organizare l-au avut gazdele de anul acesta, de la Școala Gimnazială „Constantin Parfene” Vaslui, care au pus cu multă generozitate la dispoziția organizatorilor toate resursele necesare pentru ca proba scrisă a concursului să se desfășoare cu succes și pentru organizarea, în Amfiteatrul instituției, a Festivității de premiere.

   Proba online s-a desfășurat fără sincope, într-un LMS care a funcționat fără cusur grație sprijinului dezinteresat al partenerului tradițional – Zooku Hosting din Târgu Mureș. Organizatorii îi mulțumesc, pe această cale, domnului Dragoș Ionescu de la Zooku, care a depus toate eforturile în etapa de pregătire și în ziua concursului pentru a asigura asistența tehnică și comunicarea neîntreruptă cu organizatorii, verificând funcționalitățile LMS în fiecare etapă și alocând resurse substanțiale online pentru a preîntâmpina orice ingerință exterioară de ordin tehnic care ar fi putut periclita buna desfășurare a acestei probe originale.

   La proba scrisă de la Vaslui au participat 344 de elevi, înscriși la secțiunile de traduceri în limbile franceză, engleză, rusă, italiană și spaniolă (fiecare secțiune a cuprins categoriile Juniori 1 – clasele a V-a – a VI-a, Juniori 2m – clasele a VII-a – a VIII-a, Juniori 3 – clasele a IX-a – a X-a și Seniori – clasele a XI-a – a XII-a).

   La proba online, desfășurată în LMS, au participat 450 de elevi, la secțiunile franceză și engleză – categoriile Juniori 1,2 și 3 și Seniori, având de rezolvat, pe parcursul unei ore, 40 de itemi de traducere din limba modernă în limba română și din limba modernă în limba română. Testele au fost configurate astfel încât să combine viteza de parcurgere cu evaluarea gradului de stăpânire a unor cunoștințe și a unui nivel de cultură care să permită furnizarea soluției corecte de traducere.

   Ediția 2020 va aduce o nouă platformă online pentru desfășurarea acestei probe, care se bucură de o audiență însemnată în mediul academic și școlar preuniversitar românesc și din străinătate.

Unul din cei mai mici – și mai bucuroși - laureați ai Premiului 1 la Secțiunea limba rusă, elevul Teodor Sava

   Acestea au fost superlativele ediției 2019 a Concursului Național de Traduceri „Corneliu M. Popescu”. Vă oferim, alăturat, clasamentul general al secțiunilor și categoriilor concursului, atât pentru proba scrisă, cât și pentru proba online.

   Îi felicităm pe toți laureații și pe profesorii care i-au pregătit, pe toți cei care au depus eforturi însemnate ca acest concurs să se poată desfășura, fie că a fost vorba de realizarea subiectelor, de asistența tehnică, de toate detaliile organizării sau de evaluarea tezelor. Iar Concursului, care se bucură de o popularitate în creștere, an de an: „Vivat, crescat, floreat!

 Imagini de la Festivitatea de premiere din 18-05-2019

Rezultatele probei de verificare a cunoștințelor la limba franceză și limba italiană, în vederea constituirii clasei a IX-a, profil științe sociale bilingv franceză-italiană

Vă prezentăm rezultatele obținute de elevii participanți la proba de verificare a cunoștințelor la limba franceză și limba italiană, în vederea constituirii clasei a IX-a, profil științe sociale bilingv franceză-italiană la Liceul Teoretic "Mihail Kogălniceanu" Vaslui.

Următoarea etapă, după susținerea Evaluării Naționale la română și matematică, va fi completarea fișei personale de opțiuni cu codurile claselor de liceu, în vederea admiterii computerizate. Pentru clasa de științe sociale bilingv franceză-italiană, vor fi emise două coduri – unul pentru grupa de franceză, celălalt – pentru grupa de italiană.

Doar elevii care au participat la testarea de vineri, 17 mai 2019, vor putea să opteze pentru profilul bilingv, iar codurile clasei vor fi înscrise cu prioritate, în fișa personală de opțiuni, pentru a avea certitudinea admiterii la profilul dorit.

Vom reveni cu detalii, în momentul apariției Broșurii conținând specializările liceelor vasluiene și codurile claselor a IX-a.

Până atunci, elevilor de clasa a VIII-a care au participat la această testare, multe felicitări și succes la Evaluarea Națională!

Repartizarea în săli – Concursul Național de Traduceri “Corneliu M. Popescu”

În documentul alăturat, publicăm repartizarea în săli a elevilor înscriși la ediția a XVI-a a Concursului Național de Traduceri “Corneliu M. Popescu” de sâmbătă, 18 mai 2019.

Proba scrisă se va desfășura la Școala Gimnazială « Constantin Parfene » Vaslui (strada Mihai Kogălniceanu, nr. 20, municipiul Vaslui). Intrarea în sălile de concurs se va face de la ora 9:30, elevii fiind rugați să aibă asupra lor un document de identitate (carte de identitate, copie după certificatul de naștere, carnet de note).  Proba scrisă va începe la ora 10:00 și va dura o oră și jumătate, la toate categoriile. Festivitatea de premiere este programată pentru ora 16:30, în Amfiteatrul Școlii Gimnaziale “C. Parfene” Vaslui.

Pentru proba online, fiecare elev înscris își asigură mediul electronic de participare (calculator, laptop, smartfon cu browser compatibil cu LMS – de exemplu, Puffin). La Școala Gimnazială « Constantin Parfene » Vaslui se va desfășura doar proba scrisă, urmată de festivitatea de premiere.