Cours de formation à Cahul (Moldavie) – le 24 Mars 2022 Curs de formare la Cahul (Republica Moldova) – 24 martie 2022

24 martie 2022 – zi de primăvară timidă, dar avântată, cu multe stoluri de cocori zburând în „V” sau în „m”, care duceau cu gândul la filmul clasic al lui Mihail Katalozov – zi în care am reluat seria de cursuri de formare cu profesorii de limba franceză din Raionul Cahul (Republica Moldova). Extras din experiența proiectului Erasmus+ „Pantins pour l’inclusion”, cursul de formare « Création de la motivation pour l’apprentissage du français » inițiat de Alexandru Mîță (formator și coordonatorul proiectului) și Valeriu Baban (șeful Direcției Generale Educație Cahul) a venit cu idei noi și sugestii de suscitare a interesului elevilor pentru învățarea limbii franceze către participanți, 28 de profesori din licee și școli gimnaziale din raionul Cahul. În cadrul zilei festive a avut loc și conferința lui Olivier de Coat (directeur diocésain Enseignement Catholique  de Vaucluse) despre felul în care Franța este percepută

Ca de fiecare dată, primirea a fost călduroasă și participarea – entuziastă. La aceasta se adaugă programele dedicate Zilei Internaționale a Francofoniei, susținute de elevi de gimnaziu și de liceu la cele două instituții care ne-au găzduit – Liceul Teoretic „Ion Creangă” și Colegiul Pedagogic „Iulia Hașdeu” din Cahul. După mai mult de doi ani de despărțire din cauza perioadei sumbre pe care am traversat-o, ziua de 20 martie 2022 a venit cu un mesaj optimist și încurajator, de regăsire și pace în jurul ideii de învățare a limbilor moderne prin explorarea resurselor excelente și pe nedrept date uitării – dar readuse în atenție grație Arheologiei Didactice, domeniu de cercetare pe care l-am inaugurat în 2018 și care își dovedește, o dată în plus, coerența și utilitatea.

Parteneriatul demarat în 2017 cu Direcția Generală Educație Cahul va continua cu noi manifestări comune: Festivalul Internațional al Teatrului de Animație Școlar, Simpozionul Internațional de Arheologie Didactică, Ziua Profesorului de Franceză, noi cursuri de formare, webinare, noi proiecte care să pună în parteneriat instituții similare din Vaslui și Cahul.

European Innovative Teaching Award pentru LMK!

  • Unul din cele mai frumoase proiecte internaționale pe care le-am creat și coordonat și recunoașterea sa la nivel european. De la Erasmus+ “Comics in Teaching Languages / La BD en classe de langues” au rămas Revista “Scaramouche”, LMS – ul proiectului, filmele documentare, cursurile și trainice legături cu oameni buni care, prin ani, își dovedesc calitatea. Multe mulțumiri coordonatorilor naționali cu care am lucrat și tuturor participanților din România, Portugalia, Cipru, Italia, Turcia, Republica Moldova!
  • L'un des plus beaux projets internationaux que j’ai créés et coordonnés et sa reconnaissance au niveau européen. De cet Erasmus + « Comics in Teaching Languages ​​/ La BD en classe de langues » subsistent encore le Magazine « Scaramouche », le LMS du projet, les documentaires, les cours et les liens durables avec les bonnes personnes qui, au fil des années, prouvent leur haute qualité. Un grand merci aux coordinateurs nationaux avec lesquels j'ai travaillé et à tous les participants de Roumanie, Portugal, Chypre, Italie, Turquie, Moldavie !
  • One of the most beautiful international projects that I have created and coordinated and its recognition at European level. From this Erasmus + “Comics in Teaching Languages / La BD en classe de Langues”, the “Scaramouche” Magazine, the LMS of the project, the documentaries, the courses and the lasting links with the special people who, over the years, prove their high quality, have survived. A big thank you to the national coordinators and to all the participants from Romania, Moldova, Portugal, Cyprus, Italy, Turkey with whom I worked!

http://lang-platform.eu/scaramouche 

http://lang-platform.eu/lms 

http://lang-platform.eu/bd

Moș Crăciun la Clubul de limba rusă

Au trecut, iată, șapte ani de când Clubul nostru de limba rusă își desfășoară activitatea neabătut, cu rezultate frumoase și prin contribuția decisivă a doamnei profesoare Eugenia Crețanu: avem, astfel, serii de copii care au participat la Olimpiada internațională de limba rusă de la Moscova, la concursurile internaționale organizate de societăți academice din Federația Rusă, la Olimpiada națională de limba rusă, la Concursul Național de Traduceri „Corneliu M. Popescu”, la manifestările cultural-științifice ale Casei Ruse din București, la manifestări academice ale Universităților din București și Iași, la festivaluri naționale de teatru, la simpozioane naționale și internaționale și la proiecte europene Erasmus+. În 2017, am fost și organizatori ai Olimpiadei Naționale de limba rusă modernă, limba rusă maternă și limba croată maternă, o ediție a tuturor superlativelor care rămâne în memoria afectivă a participanților.
Iată că acum, în aproape-Ajunul Crăciunului, Moșul Crăciun al Clubului de limba rusă de la Vaslui - Дед Мороз – ajutat foarte mult de prietenul dintotdeauna al Clubului, profesorul Daniel Ștefănică, directorul Școlii Gimnaziale „Vasile Pârvan” din Bârlad, acolo unde este profesor titular și doamna Eugenia Crețanu, a venit cu un sac plin de cadouri pentru copiii de ieri și de azi ai Clubului. Moșul nostru Crăciun are toată considerația și toată recunoștința noastră, cu atât mai mult cu cât această împărțire a darurilor a prilejuit și o reîntâlnire de suflet cu unul din reprezentanții primei promoții – Radu Neacșu, masterand în Arte Vizuale la Universitatea „George Enescu”, fost elev al secției bilingv – franceză – științe sociale a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui și fost olimpic național la limba rusă. Rămas prieten al Clubului, Radu ne ajută să montăm producțiile audio-vizuale – iar, pentru aceste sărbători, are în șantier Serbarea Clubului de limba rusă. pe care o vom prezenta mâine, în transmisiune directă.
С Рождеством! С праздником! Mulțumiri, Moș Crăciun - Дед Мороз! Oameni rari, precum Daniel Ștefănică, ne ajută și ne motivează mereu să continuăm!
 

Sărbători de Crăciun 2021 * NOËL 2021 * CHRISTMAS 2021

Vœux pour ce Noël de la troupe “Teatrul Nostru * Notre Théâtre * Our Theater” du Lycée Théorique « M. Kogălniceanu » Vaslui * * * Christmas wishes from “M. Kogălniceanu” Vaslui theater troupe “Teatrul Nostru * Notre Théâtre * Our Theater” 

More on https://pantins.ro 

 

România la Olimpiada Internațională de Limba Franceză - decembrie 2021

       Cronica altor evenimente, mai puțin spectaculoase, dar foarte migăloase și cu foarte multă muncă în culise.

     Echipajul României la Olimpiada Internațională de Limba Franceză, competiție aflată sub patronajul Organizației Internaționale a Francofoniei, a obținut locul al treilea la proba orală. Am avut onoarea să fac parte din trioul de profesori care s-au ocupat de pregătirea acestei probe, alături de colegii – profesori excepționali și autori de manuale școlare, Raisa Vlad și Ion Fărcășanu, fiind coordonați de doamna Manuela Delia Anghel, inspector școlar general pentru limbi romanice în Ministerul Educației. O întreprindere dificilă cu un grup de copii eterogen, adolescenți „pe mare” fără obișnuința concursurilor școlare și privați în ultimii doi ani de experiența muncii în echipă. Felicitări copiilor, profesorilor, părinților, inițiatorilor competiției! Nu în ultimul rând, felicitări echipei Republicii Moldova, clasată pe primele locuri ale Olimpiadei la toate categoriile!

 

Mircea Platon la Simpozionul de Arheologie Didactică “150 de ani de învățământ pedagogic la Bârlad”

Fiecare revedere cu Mircea este memorabilă și cu efect mobilizator. Mircea întrezărește viitorul doar pornind de la rădăcinile puternice ale unui trecut în care înaintași destoinici au desțelenit căile cunoașterii pentru ca stră-stră-nepoții să aibă drag de carte, de oameni și de neam.
M-a bucurat să constat că sămânța Arheologiei Didactice, aruncată acum patru ani pe un ogor aproape plin de bălăriile bețiilor de cuvinte ale lumii noi împopistrată de lestul reformelor nesfârșite și al importurilor atotputernice, rodește astăzi frumos și începe să adune în jurul tulpinii sale adepți gata să-i multiplice și dăruiască mai departe rodul celor care îl așteaptă precum deșertul ploaia binefăcătoare. Astfel, grație colegilor mei buni de la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu”, prin truda Andei Ștefănică, actuala directoare și prin contribuția decisivă a fostelor directoare Gabriela Pașca și Tatiana Bradu, s-a desfășurat vineri, 26 noiembrie 2021, un eveniment jubiliar - Simpozionul de Arheologie Didactică “150 de ani de învățământ pedagogic la Bârlad”.
Cum Mircea a onorat invitația pe care i-am adresat-o din vreme, vrând să le dau o mână de ajutor organizatorilor, am ținut să imortalizez discursul său filmându-l și montându-l (am regretat că nu am luat cu mina camera de luat vederi, dar asta e o altă poveste). E o înregistrare-unicat a unui discurs de luat-aminte!
Urmăriți-l, așadar, pe Mircea Platon la Simpozionul de Arheologie Didactică “150 de ani de învățământ pedagogic la Bârlad”!

Iar și iar, Buratino!

Când am redeschis, acum aproape trei ani, cartea lui Alexei Tolstoi, pusă la loc de frunte pe raftul cărților de căpătâi ale copilăriei, recunosc că mi-am dorit să o pot transforma într-o piesă de teatru – ceea ce nu a fost chiar simplu.

M-a bucurat extraordinar entuziasmul cu care a fost primită de micii actori ai trupei mele „Teatrul Nostru * Notre Théâtre * Our Theater” de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, Vaslui cu care, zilele acestea, „punem la cale” versiunea 2022, cu variantele în limba engleză și în limba franceză ale lui Buratino, pentru o ieșire la scenă internațională, în proiectul Erasmus+ „Pantins pour l’inclusion”.

Buratino e un alt copil universal care face năzbâtii, se zbenguie, spune minciunele, se întovărășește plin de naivitate cu ticăloși care-i vor răul, se împrietenește pentru toată viața cu o gașcă plină de caractere puternice, învață ce e bine și ce e rău într-un drum al vieții de la bucata de lemn la băiețelul cu suflet de aur, ca și cheița pe care i-o dăruiește țestoasa Tortilla spre a desfereca pentru totdeauna inimile spectatorilor.

Un bildungsroman perfect, fără nici o asperitate, neatins de rugozitățile timpului, pe care micii-mari actori ai mei l-au îmbrățișat și adoptat cu toată dragostea. E „al lor”! E acel Buratino care a fost al meu și pe care mi-am dorit să-l transmit mai departe. Buratino care va fi prezentat, din primăvară, copiilor de grădiniță și de școli generale, pe care îl vom filma și reprezenta în cadrul unor festivaluri de teatru.

Secvențele pe care vi le dăruiesc aici au fost posibile datorită membrilor trupei: Ioana Vieru, loan Iovu, Andrei Hușanu, Daria Zaharia, Alex Cogălniceanu, Teofan Corogeanu, Bianca Ciuchilan, Miruna Crețu, Costică Cristian, Ioan Rusu, Alecsia Luca, Mădălina Nechita, cărora le mulțumesc pentru dăruirea și energia cu care se investesc în acest proiect teatral.

--------------------------------

Lorsque j'ai rouvert il y a presque trois ans le livre d'Alexei Tolstoï, placé au premier plan sur l'étagère des livres de mon enfance, j'ai admis que je voulais pouvoir en faire une pièce de théâtre - ce qui n'était pas vraiment si facile que ça. J'ai été fort heureux de l'enthousiasme avec lequel j'ai été reçu par les petits comédiens de ma troupe «Notre Théâtre * Notre Théâtre * Notre Théâtre» du Lycée Théorique «Mihail Kogălniceanu» de Vaslui avec lesquels, ces jours-ci, nous sommes en train de mettre en place « l'édition 2022 » de la pièce, avec les versions anglaise et française de Buratino, pour une apparition internationale, dans le cadre du projet Erasmus + "Pantins pour l’inclusion".

Buratino est un autre enfant universel qui fait des bêtises, panique, raconte des mensonges, se lie d'amitié avec des salauds qui veulent lui faire du mal, se lie d'amitié toute sa vie avec un gang plein de personnages forts, apprend ce qui est bien et ce qui est mal dans un voyage le morceau de bois au petit garçon à l'âme d'or, comme la clé que la tortue Tortilla lui donne pour ouvrir le cœur des spectateurs, à jamais.

Un roman parfait, sans aucune irrégularité, épargné par la rudesse du temps, que mes petits-grands acteurs ont embrassé et adopté avec amour. C'est « le leur »! C'est ce Buratino qui était à moi et que je voulais leur offrir. Buratino, qui sera présenté, au printemps 2022, à des enfants de maternelle et d'école générale, que nous filmerons et représenterons dans des festivals de théâtre.

Les séquences que je vous offre ici ont été possibles grâce aux membres de la troupe : Ioana Vieru, Ioan Iovu, Andrei Hușanu, Daria Zaharia, Alex Cogălniceanu, Teofan Corogeanu, Bianca Ciuchilan, Miruna Creţu, Costică Cristian, Ioan Rusu, Alecsia Luca, Mădălina Nechita, que je remercie pour leur dévouement et l'énergie avec lesquels ils s’investissent dans ce projet théâtral.

------------------------------

When I reopened Alexei Tolstoy's book almost three years ago, placed at the forefront on the bookshelf of my childhood, I admit that I wanted to be able to turn it into a play - which wasn't really the case. simple. I was extraordinarily happy with the enthusiasm with which I was received by the little actors of my troupe "Our Theater * Notre Théâtre * Our Theater" from the Theoretical High School "Mihail Kogălniceanu", Vaslui with which, these days, we "set up" the 2022 edition of the play, with the English and French versions of Buratino, for an international appearance, in the frame of the Erasmus + project "Pantins pour Inclusion".

Buratino is another universal child who makes mischief, freaks out, tells lies, befriends naughty bastards who want to harm him, befriends his whole life with a gang full of strong characters, learns what is good and what is bad in a journey of lifetime from the piece of wood to the little boy with the golden soul, like the key that the tortoise Tortilla gives him to open the hearts of the spectators, forever.

A perfect bildungsroman, without any irregularity, untouched by the roughness of time, which my little-big actors embraced and lovingly adopted. It's "theirs"! It's that Buratino that was mine and that I wanted to offer them. Buratino, which will be presented, in the spring of 2022, to kindergarten and general school children, whom we will film and represent at theater festivals.

The sequences that I offer you here were possible thanks to the troupe members: Ioana Vieru, Ioan Iovu, Andrei Hușanu, Daria Zaharia, Alex Cogălniceanu,Teofan Corogeanu, Bianca Ciuchilan, Miruna Creţu, Costică Cristian, Ioan Rusu, Alecsia Luca, Mădălina Nechita, whom I thank for the dedication and energy with which they invest in this theatrical project.

 

Webinare pentru directori de școli pentru pregătirea examenului din octombrie

Două informații importante !

1)     Azi, 10 septembrie 2021, este ultima zi când puteți depune la Inspectoratul Școlar Județean de care aparțineți, pentru instituția în care activați, cerere/solicitare pentru includerea în programul „Catalogul Virtual” conform O.M. 5157/2021, în care să vă alegeți o soluție online pentru Catalog Virtual. Recomandarea noastră, pe care v-am expus-o pe larg în webinarul din 7 septembrie 2021, este Catalogul Virtual și aplicațiile aferente pentru desktop și mobil ale Kinderpedia, alternativă 100% națională cu aplicații pe mobil și desktop/laptop/tabletă: detalii la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Chiar dacă nu sunteți incluși oficial în acest program ministerial, soluția Catalogului Virtual de la Kinderpedia poate fi adoptată, împreună cu un sistem complex de management școlar prin intermediul aplicației propuse de acest dezvoltator român de top!

2) ❗️Webinare de Management Didactic. Teste și sinteze de Management pentru pregătirea ⚠️concursurilor de director și director adjunct în instituțiile de învățământ preuniversitar
În organizarea Asociației Culturale Europea, vă recomandăm webinarele dedicate managementului didactic și care demarează✅ în perioada 28-30 septembrie 2021(prima serie). Vă propunem studierea și valorificarea cunoștințelor din bibliografia recomandată pentru concursurile de directori și directori adjuncți pentru instituțiile de învățământ preuniversitar, care se vor organiza în curând. Vom realiza teste și sinteze din materia pentru proba scrisă, vom reliefa ceea ce este important și vom contura împreună care sunt elementele pe care ar trebui să le includeți în strategia de management pe care o veți prezenta la proba orală.
✍🏻Formular de înscriere: https://forms.gle/FMvka1Yg6k1YxRJN6 
❗️Termen de înscriere pentru prima serie: vineri, 24 septembrie 2021.

After-School destinat elevilor din municipiul Vaslui!

A.C. Europea, organism legal înființat, intenționează să deschidă un nou After-School destinat elevilor din municipiul Vaslui, în anul școlar 2021-2022, având în vedere numeroasele solicitări în acest sens.
Vom asigura o educație de calitate, dublată de luarea unor măsuri de siguranță care să asigure o ședere cât mai plăcută, utilă și instructivă pentru copilul dumneavoastră!
În scopul îndeplinirii a cât mai multe din exigențele dumneavoastră, vă invităm să răspundeți la un set de scurte întrebări!
 
 

2021 European Innovative Teaching Award - "Comics in Teaching Languages / La BD en classe de langues"

          Iată o scrisoare oficială în care sunt anunțat de faptul că tocmai mi s-a decernat premiul 2021 European Innovative Teaching Award din partea Comisiei Europene, la prima ediție a acestui concurs european, pentru proiectul Erasmus+ « Comics in Teaching Languages / La BD en classe de langues ». Nu e pentru a-mi face imagine, ci pentru a vă demonstra că, în continuare, preocupările mele pentru o adevărată educație de calitate, bazată pe seriozitate, creativitate, empatie, sunt crezul meu. Chiar dacă, în lumea de azi, se pare că altele sunt criteriile care contează, uneori valoarea mai este remarcată și de la vârful piramidei. Vă mulțumesc !

Webinare de formare: "Sisteme de gestionare electronică a învățării. Noi competențe pentru predarea online și folosirea judicioasă a noilor tehnologii în procesul didactic" - 6-7 septembrie 2021

Înscriere: https://forms.gle/6p2yvWNiFKR5SSWi8

Dragi colegi, după o vacanță binemeritată, va trebui să fim pregătiți pentru noul an școlar și din perspectiva unei integrări prietenoase a programelor și instrumentelor de lucru online în activitatea noastră didactică. Astfel, pe 6 și 7 septembrie 2021 după-amiaza, vă invităm la cursul de formare, derulat sub formă de webinare și intitulat „Sisteme de gestionare electronică a învățării. Noi competențe pentru predarea online și folosirea judicioasă a noilor tehnologii în procesul didactic” (10 ore de formare). Vom încerca, așadar, să umanizăm relația complexă cu noile tehnologii în sistemul de educație.

Formularul de înscriere se află pe linkul alăturat și poate fi completat doar până pe 1 septembrie 2021! Detalii aflați pe site-urile noastre, e-evaluare.ro și ccdvaslui.ro

Vă așteptăm!

Formular de înscriere: https://forms.gle/6p2yvWNiFKR5SSWi8

Film de promovare: https://youtu.be/wa6TcDrr7_M

Webinare de formare: "Management strategic pentru sistemul de învățământ. Ameliorarea proceselor, anticiparea și diminuarea riscurilor" - 2-3 septembrie 2021

Stimați colegi,

Pentru a pregăti în mod profesionist începerea noului an școlar, vă propunem un nou curs de Management cu aplicabilitate în sistemul de învățământ, pe parcursul a două webinare desfășurate în după-amiezile zilelor de 2 și 3 septembrie 2021.

În organizarea Asociației Culturale Europea, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Vaslui, cursul intitulat „Management strategic pentru sistemul de învățământ. Ameliorarea proceselor, anticiparea și diminuarea riscurilor” are următoarele scopuri:

• Să clarifice înțelegerea noțiunilor fundamentale ale teoriei si practicii domeniului, respectiv a conceptului de risc cu detaliere specifică pe categoriile majore;

• Să contribuie la cunoașterea modalităților de identificare și măsurare a riscului, a tendințelor, instrumentelor, modelelor și procedurilor ce fac din managementul strategic un proces eficient, măsurabil și vizibil;

• Să ajute la înțelegerea importantei funcționării modalității de supraveghere a riscurilor prin operațiuni de acoperire, eliminare, transfer, măsurare, monitorizare și reducere a riscurilor în vederea eficientizării procesului de stabilire a obiectivelor strategice;

• să conducă la îmbunătățirea tehnicii de abordare integrată a gestionării riscurilor și creșterea eficienței sistemelor de lucru în activitatea de management al riscului.

Este un curs util, important și totodată unic, iar cunoștințele dobândite pot fi aplicate într-o gamă largă de situații, de la conceperea planurilor manageriale la scrierea diverselor tipuri de proiecte cu finanțare națională sau externă.

Formularul de înscriere se află pe linkul de mai jos: îl puteți completa DOAR până pe 1 septembrie 2021. Detalii aflați pe site-urile https://e-evaluare.ro și ccdvaslui.ro! Deoarece locurile sunt limitate, vă sfătuim să vă înscrieți cât mai repede!

Tutorial – Campusul Virtual pentru Concursul Național de Traduceri “Corneliu M. Popescu” – ediția a XVII-a, 22 mai 2021

Un tutorial de Alexandru Mîță

Concursul Național de Traduceri “Corneliu M. Popescu” – ediția a XVII-a, 22 mai 2021 este eveniment oferit de Asociația Culturală Europea cu sprijinul World Vision, Litera, Sitka Alaska, Casa Rusă din București, Agregaduría de Educación en Rumanía, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Vaslui și Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui. Asistența tehnică este realizată cu suportul Zooku.

©2021 https://e-evaluare.ro, Asociația Culturală Europea

TelVerde E-Evaluare.ro: https://t.me/cmpopescu via Telegram

APEL – profesori de limbi moderne autori de subiecte pentru Concursul Național de Traduceri “Corneliu M. Popescu”!

Ediția a XVII-a a Concursului Național de Traduceri “Corneliu M. Popescu” se va desfășura, în acest an, pe 22 mai, după un an de întrerupere cauzat de evenimentele pe care le-am traversat. Dar am hotărât să revenim în forță, nici elevii și nici profesorii nu trebuie privați de o ocazie în care își pot demonstra competența! Organizatorul principal din acest an este Asociația Culturală Europea. Timp de o oră, în intervalul 12:00 - 13:30, pe 22-05-2021, elevii înscriși vor rezolva teste cuprinzând itemi obiectivi (20-40 de itemi) de traducere din limba română în limba modernă și din limba modernă în limba română.

La ediția 2021, proba online are un caracter profesional și este organizată în cinci secțiuni distincte: limba franceză, limba engleză, limba rusă, limba italiană, limba spaniolă, în categoriile - juniori 1 – clasele a V-a şi a VI-a;  juniori 2 – clasele a VII-a şi a VIII-a; juniori 3 – clasele a IX-a şi a X-a; seniori – clasele a XI-a şi a XII-a.

            Contribuția profesorilor doritori va consta în crearea de itemi obiectivi pentru una sau mai multe din secțiunile și/sau categoriile concursului!

Îi rugăm pe colegii din toată țara care vor să se alăture echipei de organizare să ne trimită un mail pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., în care să precizeze următoarele:

1)     Numele și prenumele, adresa de email, numărul de telefon, instituția, specializarea, gradul didactic;

2)     Secțiunea / secțiunile și categoria / categoriile la care vor să contribuie cu propuneri de subiecte.

Ulterior, vom expedia detalii colegilor dornici să facă parte din echipa autorilor de subiecte.

Vă mulțumim și vă așteptăm în număr mare!

 Legături utile:

Regulamentul Ediției 2021: https://drive.google.com/file/d/18l_LQngfZjxZkyQj9IJ_DkEtQoq-I74-/view?usp=sharing

Formularul de înscriere pentru echipaj: https://forms.gle/zE17ZeWLKZQPhg2d7

Tabelul Excel care trebuie atașat formularului de înscriere: https://drive.google.com/file/d/1M8-3InGDisbLnS01XvAHh6RzK7Vt4GSZ/view

Webinaires pour les professeurs de français - 19-04-21 et 26-04-21 à 5 pm >>> INSCRIPTIONS OUVERTES!

🔺Chers collègues, nous vous invitons à une nouvelle série de Webinaires internationaux pour les professeurs de français sous le générique «Enseigner le FLE avec les nouvelles technologies : solutions, formation, alternatives».
❗️❗️❗️Lundi, le 19 avril 2021 et lundi, le 26 avril 2021 à 17:00 heures, ce rendez-vous professionnel sera organisé par l’Association Culturelle Europea avec WorldVision, l’A.R.P.F. de Vaslui et par le Centre des Ressources Didactiques du Département de Vaslui.
❗️ Veuillez compléter le formulaire d’inscription ci-joint : les données fournies seront utilisées pour la communication avec les organisateurs, pour vous envoyer le lien de connexion et les attestations de participation ! 
N'hésitez pas à transmettre ce message à quiconque serait intéressé, s'il vous plaît
❗️A vos claviers ! Le délai d’inscription est fixé pour le 16 avril 2021 !
❗️❗️❗️ FORMULAIRE D'INSCRIPTION: https://forms.gle/4ijXKxuTyAREuGxaA 
 

Clubul de limba rusă – noi și importante succese în 2021

Motto:

Îmi amintesc de clipa minunată

Când înainte-mi a fost să te-nfățișezi,

Precum o nălucire ce trece de îndată,

Precum un geniu-al purei frumuseți.

(Pușkin, “Îmi amintesc de clipa minunată”)

 

Я помню чудное мгновенье:

Передо мной явилась ты,

Как мимолетное виденье,

Как гений чистой красоты.

(Я помню чудное мгновенье, Александр Сергеевич Пушкин) 

               Sunt șapte ani aproape de când, datorită entuziasmului și pasiunii pentru limba rusă a doamnei profesoare Eugenia Crețanu, membru al Comisiei Naționale de profil, am fondat singurul Club școlar dedicat limbii lui Pușkin și Tolstoi, Gogol și Lermontov. Sunt șapte ani aproape de funcționare neîntreruptă, plini de tot atâtea dovezi ale faptului că temeinicia lucrului bine făcut, meșteșugit cu artă și dăruire prevalează oricăror dificultăți vremelnice – cum ar fi, de exemplu, învățarea online din ultimul an, traversată nu oricum, ci cu multe succese de noua generație a Clubului. O parte din elevii Clubului sunt incluși în grupa de rusă a Centrului Județean de Excelență, instituție căreia i-au făcut onoare printr-o serie de distincții obținute la competiții interne și internaționale. Aceasta pentru că limba rusă a rămas una din puținele discipline pentru care au continuat să se organizeze competiții internaționale și interne.

               Succesele recente ale Clubului dovedesc că, atunci când lucrurile sunt făcute cu suflet, barierele dispar și zidurile ignoranței, nepăsării și uitării de sine se năruie. Ne face foarte mare plăcere să le menționăm alăturat:

1. Olimpiada internațională de limba rusă pentru străini, Sankt-Petersburg, la care au participat trei eleve ale Clubului de rusă: Vizitiu Ana-Maria, Tudor Ariana și Copacinschi Raisa (calificate pentru etapa finală din martie 2021);

2. Omagiu bilingv – „La Eminescu” - Jidănașu Elena – „La Steaua”, Copacinschi Raisa „Revedere”, Chiosa Ianina „Lacul”;

3. Premiul al ll-lea la Concursul de recitări organizat de Centrul Cultural Rus în colaborare cu Rețeaua de Cultură și Universitatea din București - Jidănașu Elena și alte șase mențiuni cu diplome de participare pentru ceilalți șase elevi ai Clubului care au participat la această competiție;

4. Pregătirea concursului ,,Sunetul Rusiei" organizat tot de Centrul Cultural Rus Rețeaua de Cultură și Universitatea din București (februarie 2021)

5. Serbarea de Crăciun 2020...

               Iată și câteva mărturii ale profesoarei Eugenia Crețanu și ale elevilor despre metamorfozele ultimei perioade:

„Ca să fii „profesor electronic  de limba rusă" nu-i foarte ușor, dar ne-am adaptat noilor condiții cu succes, obținând câteva diplome și în pandemie!  Un „tertip pedagogic” este ca fiecare dintre noi să punem pe grupul pe care l-am creat pe una din aplicațiile „la modă”, înregistrări cu cele mai importante momente ale lecției desfășurate pe Zoom: citirea textului nou, dialoguri și bineînțeles tema individuală scrisă de mână pentru fixarea alfabetului.

Mărturisesc, avem două grupe de elevi cum n-am avut până acum: deștepți, spontani, cu spirit de observație , uniți și foarte mulți „artiști”. Cu două zile înainte de omagierea lui Eminescu le-am propus un moment poetic bilingv și, promptitudinea care-i caracterizează, a devenit misiune îndeplinită pentru Luceafărul poeziei românești.” (prof. Eugenia Crețanu)

... și elevii...

Elena Jidănașu: „Am descoperit limba rusă în jurul vârstei de 8 ani. Participam la un concurs sportiv în Republica Moldova, mai exact în Chișinău. Acolo am auzit, pentru prima dată, cum suna limba rusă. Mi s-a părut foarte complicată și greu de înțeles însă, în același timp, foarte frumoasă și interesantă. Recunosc, eram pasionată de limbile străine. Studiam limba engleză si franceză însă rusa era ca un cântec ce mă cucerise.

După un timp, datorită mamei mele, am descoperit-o pe doamna profesoară Eugenia Crețanu. O doamnă blândă și drăguță pe care acum o văd ca pe o prietenă. Ea a avut răbdare și mi-a arătat calea spre limba și cultura rusă.

               În timp, am învățat să citesc și să scriu iar, la vârsta de 9 ani, am acceptat provocarea de a merge la prima mea olimpiadă. Olimpiada de Limba Rusă. Eram cea mai mică de acolo, iar acest lucru mă emoționa și speria, în același timp. Însă pasiunea cu care învățasem și încurajările doamnei profesoare m-au făcut să cred în mine și în dorința mea. Astfel că, în ciuda emoțiilor mele imense, am reușit să iau un punctaj foarte bun, locul I și așa am devenit cunoscută prin presă drept : “ fetița de 9 ani olimpică la limba rusă. Mica rusoaică”.

Acest lucru m-a ambiționat foarte mult și m-a făcut să studiez și mai mult. Am acumulat multe cunoștințe și am memorat multe poezii, iar datorită acestui lucru am acceptat o nouă provocare:  Olimpiada Internațională de Limba Rusă, la secțiunea Recitări. Din nou fiind cea mai mică aveam niște emoții imense, iar faptul ca olimpiada s-a desfășurat la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, m-a emoționat și mai tare. Era un lucru complet nou pentru mine. Nu mai participasem niciodată la un concurs de recitări. Datorită încurajărilor venite din partea mamei mele și din partea doamnei profesoare, am reușit să uit de emoții, obținând diploma de merit, echivalent al premiului întâi.

               În timp, emoțiile mele au mai trecut. Am continuat să studiez limba rusă, iar pasiunea și dorința mea de cunoaștere m-au făcut să particip anul trecut, dar și anul acesta, la un alt concurs național de recitări organizat de Centrul Cultural Rus. Am obținut două premii speciale și o diplomă cu premiul al II- lea.

               Pe lângă aceste concursuri minunate la care am participat, au mai fost doua provocări pe care nu cred că le-aș putea uita vreodată. Pe locul doi în “lista provocărilor mele” aș putea spune că a fost colaborarea la o revistă din Belarus cu o poezie ,, Și eu sunt ecolog”. Însă pe primul loc a fost participarea în piesa “ Trei surori” în cadrul Teatrului sub Castani. Eu am jucat rolul Irinei, un rol principal. În ciuda faptului că a fost foarte greu mă prefac necăjită și supărată, iar imediat după să fiu fericită și să dansez și să țopăi a fost o experiență extraordinară. Să joci un rol pe o scenă, în fața unui public și în fața unui juriu și să vrei să dai tot ce ai mai bun ca să îi impresionezi, este un sentiment pe care nu îl voi uita niciodată și de care mereu îmi voi aduce aminte cu plăcere și cu zâmbetul pe buze.

               Pasiunea pentru limba rusă mi-a adus de-a lungul timpului bucurii, satisfacții, cunoștințe despre o cultură fascinantă ți prieteni dragi, colegii Clubului de Limba Rusă unde sunt membră. Suntem un grup de copii talentați și pasionați de limba si cultura rusă. Pe zi ce trece ne adunăm tot mai mulți sub grija și coordonarea doamnei profesoare Eugenia Crețanu, prietena mea dragă.

Țin să îi mulțumesc doamnei profesoare pentru că fără dumneaei nu aș fi reușit să ajung așa de departe cu această pasiune a mea, dar și părinților mei care m-au sprijinit și care au avut încredere în mine și în potențialul meu. Eu nu mă voi opri din studierea acestei limbi minunate și voi încerca mereu sa îmi depășesc limitele. Mă bucur că după mine și alți copii au descoperit frumusețea limbii ruse și, astfel, pasiunea mea devine molipsitoare.”

Raisa Ioana Copacinschi:Mă numesc Raisa Ioana Copacinschi, sunt elevă în clasa a VII-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui și în timpul liber studiez desenul și limba rusă.  Acum mai bine de un an și jumătate, am început studiul limbii ruse։ îmi place să cânt, să recit poezii, să ascult muzică în limba rusă și, nu în ultimul rând, îmi doresc să o vorbesc fluent într-o bună zi.

Recunosc însă că, de mică, mi-aș fi dorit să fac cunoștință cu tainele limbii lui Pușkin, însă nu găseam calea de a-mi atinge acest țel, studierea limbii ruse dispărând din programa școlilor elementare sau gimnaziale.

Acum un an și jumătate am aflat despre acest ʺClub de limba rusăʺ respectiv Centrul de Excelență Județean Vaslui, unde imediat m-am și înscris și am mers mereu cu drag la aceste cursuri suplimentare. Deși am pornit de la zero, am reușit să asimilez cunoștințele de limba rusă într-un timp foarte scurt, pornind de la alfabet, scris, citit și traducere pe text.

Mi-a plăcut foarte mult sa particip în cadrul ʺClubului de Limba Rusaʺ la piese de teatru și, înainte de pandemie, mă pregăteam să particip la un concurs cu un monolog complex; am fost extrem de entuziasmată de piesă și de rol și sper ca, după ce aceste timpuri dificile vor trece, să reiau rolul și să pot participa la concursuri importante pentru mine.

Am participat și m-am calificat la etapa a doua a Olimpiadei Internaționale de Limba Rusă ca limbă străină. Obținerea acestei calificări mă ambiționează în studiul acestei limbi și îmi doresc să ajung la un nivel de care sa fiu mulțumită. Am participat doi ani la rând la concursurile de recitări (Concursul de recitări Pușkin, Concursul de recitări al Centrului Cultural Rus).

Am descoperit că o pasiune pentru o anumită disciplină, cum este pasiunea mea pentru limba rusă, se naște ușor și sigur de la o vârstă fragedă, apoi o poți dezvolta având alături oameni cu dăruire - așa cum este doamna profesoară Eugenia Crețanu – având apoi ambiție multă, poți avea și rezultatele multașteptate.

Dintre toate cele trei limbi străine pe care le studiez, îndrăznesc să spun că limba rusă este preferata mea. Sunt de acord cu o actriță celebră care zice despre limba rusă։ ʺeste o limbă care poate fi atât de dură și puternică, dar și frumoasă în același timp. Anumite accente ale ei declanșează o suită de sentimente.”

Vă oferim și câteva mărturii vizuale ale măiestriei acestor copii:

Ana-Maria Vizitiu: „În acest videoclip am interpretat poezia Я научилась просто мудро жить de Anna Ahmatova”

 

Ariana Tudordespre Eminescu

 

Ariana Tudorserbarea de Crăciun 2020

 

Mă numesc Ianina Chiosa, sunt în clasa a treia la Școala Gimnazială " Vasile Pârvan", Bârlad. În prima înregistrare am recitat poezia "Lacul" de Mihai Eminescu în limba română, dar și în limba rusă. În a doua înregistrare interpretez melodia "Ninge și ninge".

Raisa Copacinschi: „În aceste două videoclipuri, am interpretat poeziile : “Я не  любви твоей прошу” de Ana Ahmatova și “ Свидание” de Mihai Eminescu”.

Mă numesc Yanis Agache, sunt în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” din Bârlad. În videoclip am interpret poezia "Зимнаяя Дарога" scrisă de Aleksandr Sergheevici Pușkin.

Mă numesc Miruna Ioana Parpalea, sunt elevă la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, Vaslui. În acest filmuleț, interpretez poezia "Берёза" de Serghei Esenin.

Ilinca Ivan recită din Pușkin.

Elena Jidănașu recitând Eminescu și Pușkin

Teodor Sava recită din lirica lui Pușkin, „Noapte de iarnă”.

Admirați-o pe Ariana Tudor, una din elevele cele mai noi ale Clubului nostru, copil pentru care limba rusă reverberează profund încă de la primele cuvinte pe care le-a spus, ca o revelație continuă a unor acumulări sufletești anterioare. Aici o vedem interpretând excelent, ca un adevărat artist, melodia Allei Pugaciova „Arlekino” – unul din cântecele cu care Clubul va participa la Concursul de Interpretare Vocal-Instrumentală „Sunetul Rusiei”, organizat în luna martie a acestui an de Asociația Rețeaua de cultură împreuna cu Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programul Național „Cantus Mundi”, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, cu sprijinul Centrului Rus de Știință și Cultură din București. Ariana Tudor – un nume de care veți mai auzi, cu siguranță!

 

ANUNȚ IMPORTANT!

Dragi colegi, profesori de limbi moderne din toată țara! Am fondat grupul nostru profesional, destinat apărării intereselor profesorilor de limbi moderne și promovării învățării limbilor în școala românească! Instalarea Telegram nu este neapărat necesară dar este recomandabil să dispuneți de acest soft. Prezența voastră pe acest grup este ABSOLUT NECESARĂ, suntem o comunitate reprezentativă a marii familii a profesorilor din România și din celelalte spații de simțire românească, iar vocea noastră trebuie să se facă auzită! În actualitate – Planurile-cadru care reduc orele la limbi moderne și aduc spectrul șomajului în sistem! Distribuiți, vă rugăm, anunțul către cât mai mulți colegi, profesori de limbi moderne! https://t.me/limbimoderne

Promo - un nou curs de limba franceză

Film de animație: un nou curs de limba franceză cu profesorul Alexandru Mîță

Nou!

Atrăgător

Plin de farmec

Cu povești și fapte de viață

Parlez-vous français?

Un nou curs de limba franceză!

Pentru toate vârstele

Pentru toate nivelurile

Începem în ianuarie!

Concert + webinaire Chanson/fle gratuits - Joyeuses fêtes !

Bonjour,

Pour bien commencer l’année 2021, je vous offre un concert en live streaming le samedi 2 janvier 2021 ainsi qu’un webinaire « La chanson francophone en classe de FLE » le samedi 6 février 2021, en partenariat avec la FIPF et Les Nuits du monde.
 
Je vous encourage à vous inscrire grâce au formulaire ci-joint pour participer gratuitement à ces événements : https://www.lesnuitsdumonde.com/2021-engagement-pour-la-jeunesse/
 
Date butoir des inscriptions : 1er janvier 2021
 
N’hésitez pas à partager cette offre à vos connaissances. Je serai très heureuse de vous compter parmi le public. 
 
Prenez soin de vous et joyeuses fêtes de fin d'année !
 
Iris Munos
Directrice
L’Iris Création
Centre francophone de formation et de création artistique
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.