Anunţ important – olimpiada şcolară de limba ENGLEZǍ - faza locală – zona VASLUI şi prezenţa profesorilor metodişti la limbi moderne începând cu ora 8, în ziua Olimpiadei

Deoarece s-a depăşit capacitatea de primire a Şcolii Gimnaziale “D. Cantemir” Vaslui (300 de locuri), elevii de liceu din zona Vaslui vor susţine Olimpiada şcolară de limba engleză la Liceul cu Program Sportiv Vaslui sâmbătă, 19 ianuarie 2019, de la orele 10:00 (intrarea în săli de la 9:30)

Le mulţumim domnilor directori Ramona Pavel şi Ionuţ Chiochiu pentru promptitudinea cu care ne-au ajutat să rezolvăm această chestiune! 

Vă rugăm să le comunicaţi profesorilor de la catedrele de limba engleză de la liceele vasluiene, pentru a-i informa pe elevii care vor participa la Olimpiada locală de limba engleză asupra acestei schimbări! 

Elevii de gimnaziu din Vaslui susţin teza tot la Şcoala Gimnazială “D. Cantemir”, conform anunţurilor anterioare. 

Profesorii de liceu şi profesorii de gimnaziu din Vaslui vor corecta tezele tot la Şcoala Gimnazială “D. Cantemir” Vaslui, de la ora 13:00. 

Îi rugăm pe domnii profesori metodişti la limbi moderne să fie prezenţi la centrele de examen din toate instituţiile unde se organizează Olimpiada locală de limbi moderne, sâmbătă, 19 ianuarie 2019, de la ora 8, pentru a-i ajuta pe organizatori. Avem foarte mulţi participanţi şi va trebui un efort concertat, de echipă, pentru a ne îndeplini cu succes obiectivul de sâmbătă!

Anunţ – pentru profesorii de limba engleză care susţin grade didactice

   Inspecţiile doamnei profesor metodist Cristina Nistor vor fi preluate de doamna profesor metodist Denisa Costăchescu (Colegiul Naţional “Gheorghe Roşca Codreanu”).

   Îi rugăm pe profesorii care aveau programate inspecţii pentru definitivat sau grade didactice cu doamna Nistor să ia legătura cu doamna Costăchescu, prin intermediul secretariatului Colegiului “Codreanu”.

Convocare – Consiliul Consultativ la limbi moderne; Vineri, 11 ianuarie 2019, ora 10:00

În atenţia membrilor Consiliului Consultativ al inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui la limbi moderne!

   Bună ziua şi un călduros “la mulţi ani”, împreună cu toate urările de bine pentru 2019!

   Deoarece în prima săptămână lucrativă a anului avem de organizat Olimpiada locală de limbi moderne, urmată la scurt timp de trimiterea de propuneri de subiecte pentru judeţeană şi mai există şi alte chestiuni organizatorice de pus la punct, vă convoc vineri, 11 ianuarie 2019, la ora 10:00, la Inspectoratul Şcolar Judeţean, în sala de şedinţe, pentru prima şedinţă a Consiliului Consultativ la limbi moderne pe anul 2019.

   Prezenţa dumneavoastră este absolut necesară!

   De asemenea, vă rog să nu uitaţi de rugămintea legată de propunerile de subiecte pentru faza locală!

   Vă mulţumesc!

Videoclip - cadou de Noul An 2019

Cadou de An Nou, de la mult-talentatul elev Radu Neacşu de la clasa a XII-a bilingv franceză-italiană stiinţe sociale a Liceului Teoretic "Mihail Kogălniceanu" Vaslui , clipul video cu viziunea sa asupra Serbării Clubului de limba rusă de Moş Crăciun!

La mulţi ani, 2019!

Bonne heureuse année 2019!

Happy New Year 2019! 

С Новым годом 2019!

Felice Anno Nuovo 2019!

Feliz Año Nuevo 2019!

Frohes Neues Jahr 2019!

 

 

Olimpiada locală de limbi moderne în judeţul Vaslui, 19 ianuarie 2019

   Olimpiada locală la limbi moderne va avea loc sâmbătă 19 ianuarie 2019, de la ora 10 – la toate limbile, în patru centre de concurs: Vaslui, Negreşti, Huşi şi Bârlad. Vă rugăm să expediaţi tabelele cu elevii calificaţi organizatorilor etapei locale până cel târziu marţi, 15 ianuarie 2019, ora 12:00 IN FORMAT ELECTRONIC, fără a modifica tipul documentului (deci NU *pdf, word/doc sau alt format în afara celui original - Excel)!

 

TABEL EXCEL CU ELEVII CALIFICATI LA ETAPA LOCALA A OLIMPIADEI DE LIMBI MODERNE: https://drive.google.com/open?id=1ZtkUNvztTXl80N7ImQGhKz7NJjRBtuOG

 

   Instituţiile de învăţământ în care se va desfăşura olimpiada locală de limbi moderne sunt următoarele:

 

Limbi romanice (franceză, spaniolă, italiană):

- Şcoala Gimnazială „M. Eminescu” Vaslui – zona Vaslui (persoană de contact, prof. Camelia Badea, email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. );

- Liceul Tehnologic „N. Iorga” Negreşti – zona Negreşti (persoana de contact, prof. Ana-Maria Ştirbu, email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.);

- Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu” – zona Bârlad (persoană de contact, prof. Corina Macovei, email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)

- Colegiul Naţional „Cuza Vodă” – zona Huşi (persoană de contact, prof. Isabela Naidin, email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)

 

Limba engleză

- Şcoala Gimnazială „D. Cantemir” Vaslui – zona Vaslui (persoană de contact, prof. Nicoleta Patrichi, email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.);

- Liceul Tehnologic „N. Iorga” Negreşti – zona Negreşti (persoana de contact, prof. Liviu Popa, email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.);

- Şcoala Gimnazială „M. C. Epureanu’ – zona Bârlad (persoană de contact, prof. Oana Samson, email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)

- Şcoala Gimnazială „M. Sadoveanu” Huşi (persoană de contact, prof. Mariela Profir, email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)

 

Limba rusă

- Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui (reponsabil, prof. Eugenia Creţanu)

 

Limba germană

- Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” Vaslui (responsabil, prof. Rodica Stroescu)

 

Etapa judeţeană la limbi romanice şi limba engleză va avea loc în datele de 9 martie 2019 (proba scrisă) şi 23 martie 2019 (proba orală), iar etapa naţională se va desfăşura între 22-26 aprilie 2019.

 

Etapa judeţeană a olimpiadei de limba rusă modernă şi a olimpiadei de limba germană – limbă modernă se va desfăşura pe data de 23 februarie 2019.

 

Repetăm rugămintea să completaţi tabelul Excel ataşat cu datele elevilor calificaţi la etapa locală şi să-l expediaţi PE MAIL până marţi, 15 ianuarie 2018, ora 12:00 şcolilor organizatoare ale etapei locale, în atenţia persoanei de contact (al cărei mail vi l-am furnizat mai sus).

 

FIECARE SCOALA EXPEDIAZA UN SINGUR TABEL LA O DISCIPLINA, NU TRIMITETI REPETAT SUMEDENIE DE TABELE SI RECTIFICARI, DE LA FIECARE PROFESOR!

Vă mulţumim!

Toate cele bune! Sărbători fericite şi un an nou excelent!

Seminar raional cu profesorii de educaţie muzicală la Anenii Noi

   În acord cu  prevederile Protocolului  de Cooperare Instituțională   încheiat între Inspectoratul Școlar Județean Vaslui  și Direcția Educație Anenii Noi – Republica Moldova, în data 4 decembrie  s-a desfășurat  la Roșcani, Republica Moldova  seminarul profesorilor de educație muzicală cu tema : Dezvoltarea  inteligențelor multiple în procesul de educație  muzicală.  Din judetul Vaslui au participat 10 cadre didactice de la unitătile din învățamântul  liceal si gimnazial din Bârlad , Husi și Vaslui , delegatia fiind insoțită de inspectorul   de ARTE -  prof Cristin Ciubotariu  .

   Profesorii participanti au fost urmatorii : Oprea Mihaela -Lic. Pedagogic „ Ioan Popescu „ Bârlad , Pleșu Cornel - Șc.gim.”Episcop  Iacov  Antonovici „Bârlad , Artene Liliana-Șc.gim.”Manolache Costache Epureanu „Bârlad., Bularda Alina Vasilica- Șc.gim.” nr.6 „ Bârlad, Sfetcu Neculai- Șc.gim.” Anastasie Panu „ Huși, Olaru Oliver Eduard-Șc.gim.” Stroe S. Belloescu „Bârlad  , Radu Gina- Șc.gim.” V.Alecsandri” Vaslui , Chiriță Cătălina- Șc.gim. „ Dimitrie Cantemir” Vaslui , Popovici  Horia- Șc.gim.” V.Alecsandri” Vaslui .

   Agenda seminarului  a cuprins o paletă largă de activități dintre care menționăm:

  • Sesiunea I : Valorificarea inteligențelor multiple în cadrul orelor de educație muzicală;
  • Sesiunea a II-a : Ora de educație muzicală a seminarului cu elevii clasei a V-a   profesor  Dimitriu Tatiana;
  • Sesiunea a-III-a : Activitate extrascolară curs "Feerie muzicală";
  • Sesiunea  a IV-a : Dezbateri  în cadrul activităților și evaluarea seminarului.

   Activitatea desfășurată la Roșcani  s-a bucurat de un real succes, profesorii propunători au reușit să realizeze o sinteza între activitățile didactice și cele extrașcolare, prin utilizarea metodelor și mijloacelor moderne de predare – învățare- evaluare.   Profesorii  care au participat la seminar au evidențiat  înalta pregătire profesională a fiecărui coleg implicat în actul de educație  a copiilor din Roșcani. Emoționant a fost  momentul ,,Unirii”  prin   hora încinsă”  la sfârșitul activităților  extrașcolare  care a ridicat asistenta in picioare si a adus lacrimi in ochii profesorilor și elevilor prezenți în sala de festivități.

GALERIE FOTO ARTE LA ROSCANI - ANENII NOI

Detalii – Olimpiada de limbi moderne 2018-2019

Pentru clasele a VII a si a VIII a, rămân în vigoare programele pe care le-am folosit până acum, pentru olimpiada pe care o organizăm pentru gimnaziu şi care se finaliza cu etapa judeteana. La fel şi la liceu.

Vă recomand să organizaţi etapa pe şcoală la clasele VII-XII – dacă este cazul, în luna ianuarie 2019: olimpiada locală va avea loc pe 19 ianuarie 2019 – la toate limbile, în cele patru centre: Vaslui, Negreşti, Huşi şi Bârlad. 

Vă reaminesc că etapa judeţeană va avea loc în datele de 9 martie 2019 (proba scrisă) şi 23 martie (proba orală), iar etapa naţională se va desfăşura între 22-26 aprilie 2019.

Încă nu au apărut noile Regulamente, dar aceste detalii nu vor fi influenţate de prevederile din aceste documente.  Ţineţi cont de toate precizările făcute în articolele noastre precedente!

IMPORTANT! Formare online pentru profesorii debutanţi şi cei care îşi susţin gradele la limba franceză – înscrieri pe 10-12-2018!

CAVILAM Vichy (Franţa) – unul din cele mai mari centre de formare în didactica limbii franceze, organizează cursul gratuit de perfecţionare, pentru profesorii de limba franceză care îşi pregătesc gradele profesionale, intitulat „Enseigner le Français Langue Etrangère Aujourd’hui”.

Cursul este gratuit, accesul făcându-se prin înregistrarea pe platforma CAVILAM Vichy, pe 10 decembrie 2018 (nu mai devreme)! NUMARUL DE LOCURI ESTE LIMITAT!

Link înscriere: 
https://mooc.cavilam.com/courses/course-v1:CAVILAM+CAV-001+4/about?fbclid=IwAR3vtvC9u89oFrb7NrWqRAWTufRwGEtAVPVu0t4Al8sFAqHiPn1f87CN6qs

Este unul din cele mai bune cursuri din domeniu şi îl recomand cu multă căldură tutror profesorilor de limbă franceză, dar în special – CU PRIORITATE – debutanţilor şi celor care îşi susţin inspecţiile pentru obţinerea gradelor II şi I în specialitate.

În plus, participarea la această formare, validată cu un Certificat de competenţă profesională, este echivalentă cu o formare externă.

Vă rog să transmiteţi informaţia tuturor profesorilor de limba franceză! Dorim să avem cât mai mulţi cursanţi din judeţul Vaslui, deoarece şi nevoile de formare în aceasta privinţă sunt majore!

THE FULBRIGHT TEACHING EXCELLENCE AND ACHIEVEMENT PROGRAM

Va transmitem informatiile primite de la Comisia Fulbright referitoare la  reluarea programelor din seria Fulbright Teaching Programs, de aceasta data sub forma 21st Century Classroom Media Literacy   

Programul se adreseaza profesorilor români de gimnaziu si liceu, invitati sa se inscrie pentru stagii de pregatire profesionala cu durata de 6 saptamani.

Aplicatiile se pot face de pe website-ul Comisiei, http://www.fulbright.ro/news/1007-the-fulbright-tea , data finala de inscriere fiind 4 februarie 2019.

Mult succes!

Precizări – Olimpiada Naţională de Limba Engleză 2018-2019 (clasele VII-XII)

   Vă transmitem, ataşat, precizările cu privire la organizarea si desfăşurarea ONLE. 

   La acest moment, se analizează posibilitatea revizuirii OM nr. 4203/2017, în ceea ce priveşte evaluarea. Acesta este motivul pentru care nu au fost definitivate, până acum, regulamentele olimpiadelor de limbi moderne valabile în 2018-2019.

   În momentul când decizia va fi luată, la nivelul MEN, vom posta noile Regulamente integral.

   La clasele a V-a şi a VI-a, Olimpiada de limbi moderne se desfăşoară după Regulamentul în vigoare, fiind o iniţiativă a judeţului Vaslui.

   Vă reamintim faptul că Proba B (proba orală) se susține, după cum urmează:

- numai la etapele județeană și națională de către  elevii claselor a IX-a - XII-a/a XIII-a;

- numai la etapa națională de către elevii claselor a VII-a și a VIII-a.

Revista Română de Arheologie Didactică – nr.1 – termen de remitere a articolelor 28-12-2018

După desfăşurarea cu succes a primei ediţii a Simpozionului Internaţional de Arheologie Didactică (Vaslui, 16 noiembrie 2018, detalii AICI ) , putem purcede la etapa a doua a demersului nostru, care constă în cuprinderea celor mai interesante lucrări ştiinţifice pe tema simpozionului în primul număr al Revistei Române de Arheologie Didactică, publicaţie care va fi indexată EBSCO. Ne bazăm, desigur, pe originalitatea, spiritul de inovare şi adecvarea articolelor dumneavoastră la tema revistei – Arheologia Didactică. Nu fixăm un subiect specific al primului număr al revistei, urmând să selecţionăm articolele cele mai relevante care ne vor fi remise. De asemenea, nu există o constrângere referitoare la numărul paginilor, ci doar o rugăminte de surprindere a esenţialului într-un număr convenabil de pagini, având în vedere că revista va fi tipărită).

Termenul de expediere a lucrării - pe mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.vineri, 28 decembrie 2018.

Vă expediem un set de recomandări tehnice – clasice :

Lucrarea va fi precedată de un rezumat în limba engleză şi/sau în limba franceză şi o notă (auto)biografică a autorului de maximum 10 rânduri. De asemenea, putem publica o fotografie a autorului.

NU includeţi imagini în cuprinsul lucrării, ci ataşaţi o arhivă *zip/*RAR mesajului cu lucrarea, împreună cu legenda ilustraţiilor.

FORMATAREA TEXTULUI

Orice lucrare de cercetare ştiinţifică trebuie redactată cu ajutorul calculatorului, respectiv a programelor specializate (Microsoft Office, Open Office, etc). Scrierea trebuie să fie cu toate semnele diacritice specifice limbii române. Formatul paginii este A4 (atenţie: acesta nu este setat implicit în Word!). În cazul în care lucrarea se tipăreşte, aceasta se va face pe o singură faţă a foii.

 1. CUPRINS

Cuprinsul apare la începutul lucrării. Titlurile şi subtitlurile din cuprins sunt urmate de puncte şi apoi de numărul paginii. Numărul paginii nu este urmat de punct, „pag.” sau „pg.” Nu se va menţiona intervalul unde este situat subcapitolul în cauză (ex. Titlu........6-9.) Distanţa dintre rânduri este de 1. Dacă titlul unui capitol sau subcapitol este mai lung de un rând, acesta se va continua de la începutul rândului următor, fiind aliniat cu prima literă a rândului anterior. Introducerea, concluzia şi bibliografia nu se numerotează nici în cuprins (deşi apare în acesta), nici în textul lucrării.

2. TEXTUL PRINCIPAL  

Font: Times New Roman, 12 pt. Alineate: 0,5 cm Distanţa dintre rânduri: 1,5. Distanţa dintre titluri şi text: 1 rând liber.

3. ÎNCADRAREA TEXTULUI ÎN PAGINĂ

Textul să fie aliniat "justify". Margini (sus, jos, dreapta): 2 cm Margini (stânga): 3 cm. ”Headers and Footers”: 1 cm. La ”Header” să nu apară text (titlul lucrării, etc.).

4. NUMEROTAREA PAGINILOR

Fiecare pagină, cu excepţia celei de titlu, va fi numerotată în josul paginii cu aliniament central, cu font Times New Roman 12. Prima pagină, deşi nu este numerotată, este cea de titlu.

5. NOTE DE SUBSOL

Font: Times New Roman, 10 pt. Primul rând: 0,5 cm. Distanţa dintre rânduri: 1. Notele se pun în josul paginii aferente, nu la sfârşitul capitolului sau lucrării. Notele sunt despărţite de textul principal printr-o linie continuă care începe în partea stângă a paginii şi se extinde spre dreapta, pe o lungime de 5 cm. Toate notele menţionate pe o pagină trebuie să se regăsească la subsolul paginii respective. În text, numărul care indică nota de subsol apare la sfârşitul citatului, după punct (.), fără spaţiu liber între punct şi numărul notei de subsol. Numerotarea notelor de subsol este continuă de-a lungul întregii lucrări; ea nu începe cu numărul 1 la fiecare pagină nouă sau la fiecare capitol nou. Numerele notelor de subsol atât în text, cât şi în josul paginii, sunt în Times New Roman.

6. BIBLIOGRAFIE

Font: Times New Roman, 12 pt. Rânduri ulterioare primului: 0,5 cm. Distanţa dintre rânduri: 1. Distanţa dintre două intrări bibliografice: 1 rând. Intrările bibliografice se pun în ordinea alfabetică a numelui autorilor (numele de familie) şi nu se numerotează. Furnizaţi numele întreg al autorului, nu doar iniţialele numelui. La bibliografie, sursele folosite să apară pe categorii, cu următoarele subtitluri (şi în următoarea ordine a subtitlurilor): cărţi, articole ştiinţifice (din reviste/jurnale ştiinţifice), articole (din ziare, din reviste fără caracter ştiinţific etc.), capitole în cărţi, surse audio, surse video şi surse internet. Aceste subtitluri să apară şi la Cuprins.

Olimpiada de limbi moderne la clasele a V-a/a VI-a – vineri, 7-12-2018, orele 12-14

În atenţia directorilor de şcoli din judeţul Vaslui,

În atenţia şefilor de catedră/comisie metodică Comunicare/Limbi moderne,

În atenţia profesorilor de limbi moderne de la clasele a V-a/a VI-a

Domnilor Directori,

Vineri, 7 decembrie 2018, se va desfăşura faza pe şcoală a Olimpiadei de limbi moderne, între orele 12-14, DOAR pentru următoarele categorii de elevi:

clasele a V-a (normal/intensiv): în instituţiile la care s-au înscris mai mult de 5 elevi/an de studiu/nivel pentru participarea la Olimpiada de limbi moderne;

clasele a VI-a (normal/intensiv): în instituţiile la care s-au înscris mai mult de 5 elevi/an de studiu/nivel pentru participarea la Olimpiada de limbi moderne;

REGULAMENTUL valabil pentru aceste clase + structura de subiect: LINK

Vă vom remite subiectele în dimineaţa zilei de vineri, 7 decembrie 2018, la ora 10, pentru a avea timp să le mulţiplicaţi.

În cazul în care sunt mai puţin de 5 elevi/şcoală/an de studiu/nivel (intensiv, normal), NU se mai organizează această etapă a Olimpiadei. Calificarea la faza municipală/locală este condiţionată de obţinerea unui punctaj de minimum 85 de puncte.

Vă rog să transmiteţi mesajul profesorilor implicaţi şi să asiguraţi un cadru adecvat desfăşurării Olimpiadei (foi de examen secretizate, comisie constituită la nivelul şcolii cu Decizie, corectarea cu roşu a tezelor, vizualizarea tezelor înainte de contestaţie, contestaţii recorectate în cadrul instituţiei, rezultate afişate la avizier).

Deocamdată, avem semnale că doar la limba engleză s-au înregistrat mai mult de 5 înscrieri, aşadar pregătim subiecte DOAR pentru limba engleză, deocamdată. Dacă este cazul şi pentru limba franceză/italiană/spaniolă/rusă, vă rog să-mi semnalaţi printr-un mesaj acest fapt, pentru a pregăti subiecte la disciplina respectivă!

Vă mulţumesc! Mult succes!

Livestream 12 December 09.00- 10.30 “Inspiring innovation in language education”

Join the ECML livestream on  12 December 09.00- 10.30  to find out how you can get  involved in the next  ECML programme 2020-23, “Inspiring innovation in language education: changing contexts, evolving competences”.
The direct link is:  www.ecml.at/livestream<http://www.ecml.at/livestream>
This short livestream  will offer language professionals an insight into the European Centre for Modern Languages and the benefits of participating in its next programme of activities.

Citește mai departe: Livestream 12 December 09.00- 10.30 “Inspiring innovation in language education”

Programul de studii „Francofonie și Dezvoltare Durabilă”

În perioada 4 februarie - 15 martie 2019, Universitatea „Jean Moulin Lyon 3” și Institutul Internațional pentru Francofonie din Lyon organizează cursuri de specializare destinate cadrelor didactice din țările francofone, soldate cu obținerea Diplomei Universitare/Diplôme Université/DU - „Francofonie și Dezvoltare Durabilă”.

Detalii, în documentele din folder.

 

Appels à candidatures et concours - OIF/BRECO - Décembre 2018/Janvier 2019

Madame, Monsieur,

Il nous fait plaisir de partager avec vous plusieurs appels à candidatures, projets et concours initiés et/ou soutenus par l’Organisation internationale de la Francophonie (OIF) et auxquels les entités ou personnes francophones de la région d’Europe centrale et orientale peuvent participer. Vous trouverez également ce récapitulatif en pièce jointe :

APPELS A CANDIDATURES OIF

Precizări – olimpiada de limbi moderne de la gimnaziu şi liceu – faza pe şcoală

În aşteptarea noilor Regulamente ale olimpiadelor de limbi moderne, dat fiind faptul că trebuie organizată faza pe şcoală, facem următoarele precizări:

1) vineri, 7 decembrie 2018, se va desfăşura faza pe şcoală, între orele 12-14, DOAR pentru următoarele categorii de elevi:

- clasele a V-a (normal/intensiv): în instituţiile la care s-au înscris mai mult de 5 elevi/an de studiu/nivel pentru participarea la Olimpiada de limbi moderne;

- clasele a VI-a (normal/intensiv): în instituţiile la care s-au înscris mai mult de 5 elevi/an de studiu/nivel pentru participarea la Olimpiada de limbi moderne;

REGULAMENTUL valabil pentru aceste clase + structura de subiect sunt cele din 2017-2018: LINK

2) la clasele VII-VIII şi IX-XII, faza pe şcoală se organizează, potrivit precizărilor din Regulamentul-Cadru, doar dacă este necesar să se facă o selecţie, până la sfârşitul lunii ianuarie; recomandăm să aşteptaţi adoptarea şi publicarea noilor Regulamente valabile în 2018-2019, pentru a şti exact care sunt modificările din acest an; în ceea ce priveşte LIMBILE ROMANICE am publicat AICI detalii relevante;

3) punctajul minim pentru promovarea la faza locală este de 80 de puncte; rezultatele la faza pe şcoală se afişează la avizierul instituţiei, lucrările fiind corectate în cadrul unei comisii formate din cel puţin doi profesori de specialitate (din şcoală sau din afara ei); contestaţiile se înregistrează şi se recorectează în aceeaşi zi cu susţinerea probei scrise. Rezultatele finale vor fi comunicate şcolilor organizatoare ale fazei locale la gimnaziu şi liceu.

Precizări - Olimpiada şcolară de limbi romanice 2018-2019

Stimați colegi,

Până la definitivarea Calendarului olimpiadelor naționale şcolare şi aprobarea Regulamentului specific privind organizarea şi desfăşurarea Olimpiadei de limbi romanice (franceza, spaniola, italiana), vă postez, în fişierul ataşat,  Anexa în care este precizată structura subiectelor (proba scrisă şi proba orală).  

De asemenea, precizez  următoarele:

1.      Etapele pe şcoală şi locală se pot desfăşura în perioada decembrie 2018- februarie 2019.

2.      În cazul în care numărul de unități de învățământ/ elevi este redus, nu este obligatorie organizarea etapei pe şcoală şi/sau locală, conform prevederilor din Metodologia-cadru.

3.      La etapele premergătoare etapei județene, calificarea elevilor este condiționată de obținerea unui punctaj minim de 80 de puncte. 

4.      Organizarea şi desfăşurarea probelor de evaluare respectă prevederile secţiunii 2. Probele de evaluare, din Metodologia-cadru.

5.      La toate etapele Olimpiadei, la proba A, profesorii evaluatori vor marca greşelile (de conținut, lexic și structuri gramaticale) prin sublinierea acestora pe lucrarea scrisă.  

Vă reamintesc faptul că Proba B (proba orală) se susține, după cum urmează:

- numai la etapele județeană și națională de către  elevii claselor a IX-a - XII-a/a XIII-a;

 

- numai la etapa națională de către elevii claselor a VII-a și a VIII-a.

Mult succes!

ANEXA REGULAMENTULUI OLIMPIADEI DE LIMBI ROMANICE

(CLASELE VII-XII)

2018-2019

Repartizările inspecţiilor pentru Definitivat 2019 la limbi moderne

În folderul ataşat, publicăm repartizările inspecţiilor pentru Definitivat 2019 la limbi moderne. În dreptul fiecărui profesor metodist, veţi găsi şcoala în care este titular, la secretariatul căreia veţi putea să-l contactaţi ulterior pentru stabilirea datelor de inspecţie.

Vă urăm mult succes!

Folder Inspecţii definitivat – limbi moderne 

Salbă de trofee pentru trupele de teatru ale Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui la ediţia 2018 a Festivalului de teatru bilingv “Eugen Ionescu” de la Buzău (15-18 noiembrie 2018)

   Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, Centrul Cultural Francofon Buzău, Colegiul Naţional “M. Eminescu” Buzău au organizat, între 15 şi 18 noiembrie 2018, Festivalul de teatru bilingv “Eugen Ionescu”, competiţie cuprinsă în Calendarul oficial al Ministerului Educaţiei Naţionale. Coordonată de o echipă de aur sub bagheta inspectorului de limbi romanice Maria-Monalisa Pleşea, această acţiune complexă a ajuns la cea de-a X-a ediţie, o ediţie aniversară care a propus evenimente ce au demonstrat că acest festival este un loc de întâlnire a diverselor arte și un prilej de schimb de bune practici între elevi şi profesori din România şi din alte ţări - Franţa, Belgia, Polonia.

   Deschiderea festivă a festivalului a avut loc joi, 15 noiembrie, ora 11, la sala de festivităţi a Liceului de Arte „Margareta Sterian”, în prezenţa invitaţilor de la instituţiile locale şi internaționale partenere. Literatura română a fost promovată prin lecturile publice, în limba franceză, prezentate de elevii liceului gazdă.

   În cadrul festivalului, s-au organizat atelierele de perfecţionare a competenţelor de comunicare în limba franceză, organizate pentru elevi, adulţi și profesori de limba franceză din Buzău, coordonate de Jan Novak, (Asociaţia DramEducation din Polonia) şi Laurent Van Wetter, dramaturg francofon belgian. Atelierele au fost organizate cu sprijinul Delegaţiei Valonia Bruxelles din Bucureşti.

   Dramaturgul român de expresie franceză Matei Vişniec a fost prezent la acest festival prin cele 3 filme realizate de TVR Iași. Proiecțiile gratuite de films-au desfăşurat la Sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Buzău, în zilele de 15, 16, 17 noiembrie, începând cu ora 17: „Parisul lui Matei”, „Provenţa, paradisul posibil”, „Matei Vişniec, rege la Avignon”.

   La cele două seecţiuni ale concursului (în limba română - 17 noiembrie, în limba franceză - 18 noiembrie) au participat 24 de trupe de teatru şcolar din Vaslui (cele trei trupe ale Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui, două de gimnaziu şi una de liceu, coordonate de doamna profesoară Mihaela-Claudia Liteanu), Buzău, Alexandria, Craiova, Piatra-Neamt, Botoşani, Brăila, Cernavodă, Focşani. Talentele tinerilor actori au fost reliefate pe scena Teatrului „George Ciprian”, având un repertoriu divers al pieselor prezentate, de la traduceri în limba franceză ale unor celebre creaţii din literatura română şi din dramaturgia universală, până la cele mai noi creaţii dramatice semnate de scriitori contemporani, precum Matei Vişniec.

   Partenerii acestui proiect sunt: Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Institutul Francez din Bucureşti, Asociaţia DramEducation (Polonia), TVR Iaşi, Consiliul Judeţean Buzău, Teatrul „George Ciprian” Buzău, Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău, Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, Buzău, Liceul de Arte ”Margareta Sterian”, Buzău, Societatea Culturală „Eugen Ionescu”, Slatina.

   Şi tot ca în fiecare an, cele trei trupe de teatru ale Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui, două de gimnaziu şi una de liceu, coordonate de doamna profesoară Mihaela-Claudia Liteanu, au fost ovaţionate la scenă deschisă, fiind răsplătite cu două premii I (premiul I la secţiunea liceu în limba franceză cu piesa “Un jour tous les ans”, adaptare de Mihaela Liteanu în traducerea lui Alexandru Mîţă după piesa australianului Allan Seymour, şi premiul I la secţiunea liceu în limba română cu piesa “A murit Bobby” de Tudor Muşatescu), un premiu II (la secţiunea gimnaziu în limba română pentru piesa “Tema pentru acasă” de Mile Poposki) şi trei premii speciale ale juriului, acordate celor doi elevi de la clasa a XII-a bilingv – franceză – italiană, specializarea ştiinţe sociale din Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui: pentru CEL MAI BUN ACTOR la secţiunea franceză - liceu – totodată şi pentru cea mai bună pronunţie în limba franceză elevului Radu Neacşu; aceluiaşi Radu Neacşu, CEL MAI BUN ACTOR la secţiunea română - liceu; elevei Ramona Gherasim – de asemenea, premiul special al juriului pentru cea mai bună actriţă de la secţiunea liceu!

   Ne facem o datorie de onoare să-i menţionăm pe toţi elevii-actori, componenţi ai celor trei trupe ale Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, care au contribuit - într-un efort colectiv deosebit, la obţinerea acestor premii:

   Trupa de liceu în limba franceză – formată în principal din elevi ai secţiunii bilingve – franceză – italiană şi intensiv – franceză, a prezentat spectacolul „Un jour tous les ans/O zi pe an” - drama unor veterani de război australieni. Ziua Veteranilor (ANZAC, 25 aprilie) este de ani buni evenimentul mult aşteptat de aceştia pentru a se întâlni cu alţi camarazi, a sărbători şi a uita de sărăcie, lipsuri şi iluzii spulberate. Tânăra generaţie îi forţează, însă, să privească adevărul în faţă, şi anume faptul că sacrificiul lor a fost şi inutil, şi fără urmări pozitive în viaţa de zi cu zi, exprimându-şi dorinţa ca ororile războiului să nu se mai repete. Tinerii actori: Radu Neacşu – Hughie Cook, Tudor Stavăr - Alf Cook, Tudor Visu - Luke Dawson, Denisa Ouatu – Jan Castle, Miriam Gurguţă – Dot Cook.

   Piesa „Tema pentru acasă” a sârbului Mile Poposki, pusă în scenă de prima trupă de gimnaziu a LMK, este o comedie a cărui personaj principal, eleva Ancuţa, are ca temă de rezolvat o problemă complicată la matematică. Familia, precum şi câţiva vecini de bloc, se străduiesc din răsputeri să o ajute, dar lucrurile se complică pe măsură ce personajele apar în scenă. Rolurile sunt interpretate de elevii Matei Ninu – tatăl, Sara Doroftei – mama, Oana Butnaru – Ancuţa, copilul, Elisabeta Motaş – vecina Marieta, Ştefan Chiper – vecinul Pavel, Ştefan Sava– vecinul Ionică.

   Comedia lui Tudor Muşatescu „A murit Boby” îl are ca personaj central pe bogatul director al unei companii, Andrei Barcian, care nu se poate împăca cu faptul că iubita sa, Paloma Carini, îşi iubeşte căţelul, pe Boby, mai presus de orice. Intrigile ţesute de acesta pentru a scăpa de "rivalul Boby" se dovedesc inutile, iar el sfârşeşte ruinat şi părăsit de toată lumea. Rolurile au fost jucate de Neacşu Radu – Andrei Barcian, Denisa Ouatu – Paloma Carini, Tudor Visu – George Banea, prieten cu Barcian, Esthir Pilă – d-ra Hagiu, secretara lui Barcian, Tudor Stavăr – Matei Căciulă, portar al companiei, Ramona Gherasim – Lizi, prietena Palomei, Teodora Pînzaru – Maricica, fata în casă a Palomei, Anastasia Ulea– Ileana Petran, David Dumitriu – Gheorghe Petran.

   Felicitări coordonatoarei trupei, elevilor şi părinţilor acestora! Felicitări organizatorilor festivalului şi Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu”, sursă de talente actoriceşti şi lingvistice.

Citește mai departe: Salbă de trofee pentru trupele de teatru ale Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui la...