Clubul de limba rusă – noi și importante succese în 2021

Motto:

Îmi amintesc de clipa minunată

Când înainte-mi a fost să te-nfățișezi,

Precum o nălucire ce trece de îndată,

Precum un geniu-al purei frumuseți.

(Pușkin, “Îmi amintesc de clipa minunată”)

 

Я помню чудное мгновенье:

Передо мной явилась ты,

Как мимолетное виденье,

Как гений чистой красоты.

(Я помню чудное мгновенье, Александр Сергеевич Пушкин) 

               Sunt șapte ani aproape de când, datorită entuziasmului și pasiunii pentru limba rusă a doamnei profesoare Eugenia Crețanu, membru al Comisiei Naționale de profil, am fondat singurul Club școlar dedicat limbii lui Pușkin și Tolstoi, Gogol și Lermontov. Sunt șapte ani aproape de funcționare neîntreruptă, plini de tot atâtea dovezi ale faptului că temeinicia lucrului bine făcut, meșteșugit cu artă și dăruire prevalează oricăror dificultăți vremelnice – cum ar fi, de exemplu, învățarea online din ultimul an, traversată nu oricum, ci cu multe succese de noua generație a Clubului. O parte din elevii Clubului sunt incluși în grupa de rusă a Centrului Județean de Excelență, instituție căreia i-au făcut onoare printr-o serie de distincții obținute la competiții interne și internaționale. Aceasta pentru că limba rusă a rămas una din puținele discipline pentru care au continuat să se organizeze competiții internaționale și interne.

               Succesele recente ale Clubului dovedesc că, atunci când lucrurile sunt făcute cu suflet, barierele dispar și zidurile ignoranței, nepăsării și uitării de sine se năruie. Ne face foarte mare plăcere să le menționăm alăturat:

1. Olimpiada internațională de limba rusă pentru străini, Sankt-Petersburg, la care au participat trei eleve ale Clubului de rusă: Vizitiu Ana-Maria, Tudor Ariana și Copacinschi Raisa (calificate pentru etapa finală din martie 2021);

2. Omagiu bilingv – „La Eminescu” - Jidănașu Elena – „La Steaua”, Copacinschi Raisa „Revedere”, Chiosa Ianina „Lacul”;

3. Premiul al ll-lea la Concursul de recitări organizat de Centrul Cultural Rus în colaborare cu Rețeaua de Cultură și Universitatea din București - Jidănașu Elena și alte șase mențiuni cu diplome de participare pentru ceilalți șase elevi ai Clubului care au participat la această competiție;

4. Pregătirea concursului ,,Sunetul Rusiei" organizat tot de Centrul Cultural Rus Rețeaua de Cultură și Universitatea din București (februarie 2021)

5. Serbarea de Crăciun 2020...

               Iată și câteva mărturii ale profesoarei Eugenia Crețanu și ale elevilor despre metamorfozele ultimei perioade:

„Ca să fii „profesor electronic  de limba rusă" nu-i foarte ușor, dar ne-am adaptat noilor condiții cu succes, obținând câteva diplome și în pandemie!  Un „tertip pedagogic” este ca fiecare dintre noi să punem pe grupul pe care l-am creat pe una din aplicațiile „la modă”, înregistrări cu cele mai importante momente ale lecției desfășurate pe Zoom: citirea textului nou, dialoguri și bineînțeles tema individuală scrisă de mână pentru fixarea alfabetului.

Mărturisesc, avem două grupe de elevi cum n-am avut până acum: deștepți, spontani, cu spirit de observație , uniți și foarte mulți „artiști”. Cu două zile înainte de omagierea lui Eminescu le-am propus un moment poetic bilingv și, promptitudinea care-i caracterizează, a devenit misiune îndeplinită pentru Luceafărul poeziei românești.” (prof. Eugenia Crețanu)

... și elevii...

Elena Jidănașu: „Am descoperit limba rusă în jurul vârstei de 8 ani. Participam la un concurs sportiv în Republica Moldova, mai exact în Chișinău. Acolo am auzit, pentru prima dată, cum suna limba rusă. Mi s-a părut foarte complicată și greu de înțeles însă, în același timp, foarte frumoasă și interesantă. Recunosc, eram pasionată de limbile străine. Studiam limba engleză si franceză însă rusa era ca un cântec ce mă cucerise.

După un timp, datorită mamei mele, am descoperit-o pe doamna profesoară Eugenia Crețanu. O doamnă blândă și drăguță pe care acum o văd ca pe o prietenă. Ea a avut răbdare și mi-a arătat calea spre limba și cultura rusă.

               În timp, am învățat să citesc și să scriu iar, la vârsta de 9 ani, am acceptat provocarea de a merge la prima mea olimpiadă. Olimpiada de Limba Rusă. Eram cea mai mică de acolo, iar acest lucru mă emoționa și speria, în același timp. Însă pasiunea cu care învățasem și încurajările doamnei profesoare m-au făcut să cred în mine și în dorința mea. Astfel că, în ciuda emoțiilor mele imense, am reușit să iau un punctaj foarte bun, locul I și așa am devenit cunoscută prin presă drept : “ fetița de 9 ani olimpică la limba rusă. Mica rusoaică”.

Acest lucru m-a ambiționat foarte mult și m-a făcut să studiez și mai mult. Am acumulat multe cunoștințe și am memorat multe poezii, iar datorită acestui lucru am acceptat o nouă provocare:  Olimpiada Internațională de Limba Rusă, la secțiunea Recitări. Din nou fiind cea mai mică aveam niște emoții imense, iar faptul ca olimpiada s-a desfășurat la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, m-a emoționat și mai tare. Era un lucru complet nou pentru mine. Nu mai participasem niciodată la un concurs de recitări. Datorită încurajărilor venite din partea mamei mele și din partea doamnei profesoare, am reușit să uit de emoții, obținând diploma de merit, echivalent al premiului întâi.

               În timp, emoțiile mele au mai trecut. Am continuat să studiez limba rusă, iar pasiunea și dorința mea de cunoaștere m-au făcut să particip anul trecut, dar și anul acesta, la un alt concurs național de recitări organizat de Centrul Cultural Rus. Am obținut două premii speciale și o diplomă cu premiul al II- lea.

               Pe lângă aceste concursuri minunate la care am participat, au mai fost doua provocări pe care nu cred că le-aș putea uita vreodată. Pe locul doi în “lista provocărilor mele” aș putea spune că a fost colaborarea la o revistă din Belarus cu o poezie ,, Și eu sunt ecolog”. Însă pe primul loc a fost participarea în piesa “ Trei surori” în cadrul Teatrului sub Castani. Eu am jucat rolul Irinei, un rol principal. În ciuda faptului că a fost foarte greu mă prefac necăjită și supărată, iar imediat după să fiu fericită și să dansez și să țopăi a fost o experiență extraordinară. Să joci un rol pe o scenă, în fața unui public și în fața unui juriu și să vrei să dai tot ce ai mai bun ca să îi impresionezi, este un sentiment pe care nu îl voi uita niciodată și de care mereu îmi voi aduce aminte cu plăcere și cu zâmbetul pe buze.

               Pasiunea pentru limba rusă mi-a adus de-a lungul timpului bucurii, satisfacții, cunoștințe despre o cultură fascinantă ți prieteni dragi, colegii Clubului de Limba Rusă unde sunt membră. Suntem un grup de copii talentați și pasionați de limba si cultura rusă. Pe zi ce trece ne adunăm tot mai mulți sub grija și coordonarea doamnei profesoare Eugenia Crețanu, prietena mea dragă.

Țin să îi mulțumesc doamnei profesoare pentru că fără dumneaei nu aș fi reușit să ajung așa de departe cu această pasiune a mea, dar și părinților mei care m-au sprijinit și care au avut încredere în mine și în potențialul meu. Eu nu mă voi opri din studierea acestei limbi minunate și voi încerca mereu sa îmi depășesc limitele. Mă bucur că după mine și alți copii au descoperit frumusețea limbii ruse și, astfel, pasiunea mea devine molipsitoare.”

Raisa Ioana Copacinschi:Mă numesc Raisa Ioana Copacinschi, sunt elevă în clasa a VII-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui și în timpul liber studiez desenul și limba rusă.  Acum mai bine de un an și jumătate, am început studiul limbii ruse։ îmi place să cânt, să recit poezii, să ascult muzică în limba rusă și, nu în ultimul rând, îmi doresc să o vorbesc fluent într-o bună zi.

Recunosc însă că, de mică, mi-aș fi dorit să fac cunoștință cu tainele limbii lui Pușkin, însă nu găseam calea de a-mi atinge acest țel, studierea limbii ruse dispărând din programa școlilor elementare sau gimnaziale.

Acum un an și jumătate am aflat despre acest ʺClub de limba rusăʺ respectiv Centrul de Excelență Județean Vaslui, unde imediat m-am și înscris și am mers mereu cu drag la aceste cursuri suplimentare. Deși am pornit de la zero, am reușit să asimilez cunoștințele de limba rusă într-un timp foarte scurt, pornind de la alfabet, scris, citit și traducere pe text.

Mi-a plăcut foarte mult sa particip în cadrul ʺClubului de Limba Rusaʺ la piese de teatru și, înainte de pandemie, mă pregăteam să particip la un concurs cu un monolog complex; am fost extrem de entuziasmată de piesă și de rol și sper ca, după ce aceste timpuri dificile vor trece, să reiau rolul și să pot participa la concursuri importante pentru mine.

Am participat și m-am calificat la etapa a doua a Olimpiadei Internaționale de Limba Rusă ca limbă străină. Obținerea acestei calificări mă ambiționează în studiul acestei limbi și îmi doresc să ajung la un nivel de care sa fiu mulțumită. Am participat doi ani la rând la concursurile de recitări (Concursul de recitări Pușkin, Concursul de recitări al Centrului Cultural Rus).

Am descoperit că o pasiune pentru o anumită disciplină, cum este pasiunea mea pentru limba rusă, se naște ușor și sigur de la o vârstă fragedă, apoi o poți dezvolta având alături oameni cu dăruire - așa cum este doamna profesoară Eugenia Crețanu – având apoi ambiție multă, poți avea și rezultatele multașteptate.

Dintre toate cele trei limbi străine pe care le studiez, îndrăznesc să spun că limba rusă este preferata mea. Sunt de acord cu o actriță celebră care zice despre limba rusă։ ʺeste o limbă care poate fi atât de dură și puternică, dar și frumoasă în același timp. Anumite accente ale ei declanșează o suită de sentimente.”

Vă oferim și câteva mărturii vizuale ale măiestriei acestor copii:

Ana-Maria Vizitiu: „În acest videoclip am interpretat poezia Я научилась просто мудро жить de Anna Ahmatova”

 

Ariana Tudordespre Eminescu

 

Ariana Tudorserbarea de Crăciun 2020

 

Mă numesc Ianina Chiosa, sunt în clasa a treia la Școala Gimnazială " Vasile Pârvan", Bârlad. În prima înregistrare am recitat poezia "Lacul" de Mihai Eminescu în limba română, dar și în limba rusă. În a doua înregistrare interpretez melodia "Ninge și ninge".

Raisa Copacinschi: „În aceste două videoclipuri, am interpretat poeziile : “Я не  любви твоей прошу” de Ana Ahmatova și “ Свидание” de Mihai Eminescu”.

Mă numesc Yanis Agache, sunt în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” din Bârlad. În videoclip am interpret poezia "Зимнаяя Дарога" scrisă de Aleksandr Sergheevici Pușkin.

Mă numesc Miruna Ioana Parpalea, sunt elevă la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, Vaslui. În acest filmuleț, interpretez poezia "Берёза" de Serghei Esenin.

Ilinca Ivan recită din Pușkin.

Elena Jidănașu recitând Eminescu și Pușkin

Teodor Sava recită din lirica lui Pușkin, „Noapte de iarnă”.

Admirați-o pe Ariana Tudor, una din elevele cele mai noi ale Clubului nostru, copil pentru care limba rusă reverberează profund încă de la primele cuvinte pe care le-a spus, ca o revelație continuă a unor acumulări sufletești anterioare. Aici o vedem interpretând excelent, ca un adevărat artist, melodia Allei Pugaciova „Arlekino” – unul din cântecele cu care Clubul va participa la Concursul de Interpretare Vocal-Instrumentală „Sunetul Rusiei”, organizat în luna martie a acestui an de Asociația Rețeaua de cultură împreuna cu Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programul Național „Cantus Mundi”, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, cu sprijinul Centrului Rus de Știință și Cultură din București. Ariana Tudor – un nume de care veți mai auzi, cu siguranță!

 

ANUNȚ IMPORTANT!

Dragi colegi, profesori de limbi moderne din toată țara! Am fondat grupul nostru profesional, destinat apărării intereselor profesorilor de limbi moderne și promovării învățării limbilor în școala românească! Instalarea Telegram nu este neapărat necesară dar este recomandabil să dispuneți de acest soft. Prezența voastră pe acest grup este ABSOLUT NECESARĂ, suntem o comunitate reprezentativă a marii familii a profesorilor din România și din celelalte spații de simțire românească, iar vocea noastră trebuie să se facă auzită! În actualitate – Planurile-cadru care reduc orele la limbi moderne și aduc spectrul șomajului în sistem! Distribuiți, vă rugăm, anunțul către cât mai mulți colegi, profesori de limbi moderne! https://t.me/limbimoderne

Promo - un nou curs de limba franceză

Film de animație: un nou curs de limba franceză cu profesorul Alexandru Mîță

Nou!

Atrăgător

Plin de farmec

Cu povești și fapte de viață

Parlez-vous français?

Un nou curs de limba franceză!

Pentru toate vârstele

Pentru toate nivelurile

Începem în ianuarie!

Concert + webinaire Chanson/fle gratuits - Joyeuses fêtes !

Bonjour,

Pour bien commencer l’année 2021, je vous offre un concert en live streaming le samedi 2 janvier 2021 ainsi qu’un webinaire « La chanson francophone en classe de FLE » le samedi 6 février 2021, en partenariat avec la FIPF et Les Nuits du monde.
 
Je vous encourage à vous inscrire grâce au formulaire ci-joint pour participer gratuitement à ces événements : https://www.lesnuitsdumonde.com/2021-engagement-pour-la-jeunesse/
 
Date butoir des inscriptions : 1er janvier 2021
 
N’hésitez pas à partager cette offre à vos connaissances. Je serai très heureuse de vous compter parmi le public. 
 
Prenez soin de vous et joyeuses fêtes de fin d'année !
 
Iris Munos
Directrice
L’Iris Création
Centre francophone de formation et de création artistique
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.  

Du14 au 19 décembre: la Semaine de la pop francophone en Europe centrale et orientale

Mesdames et Messieurs,

Enseignant.e.s de et en français,

Nous avons le plaisir de vous annoncer que l’Organisation internationale de la Francophonie par le biais du CREFECO organise du 14 au 19 décembre la Semaine de la pop francophone en Europe centrale et orientale.

Six équipes d’élèves de français issus d’établissements scolaires d’Albanie, Bulgarie, Macédoine du Nord, République de Moldavie et Roumanie suivent durant toute la semaine des ateliers avec le chanteur pop Charles-Baptiste.

Ils auront le plaisir de vous présenter leurs compositions collectives lors d’un événement en ligne diffusé le samedi 19 décembre à 14h00 heure de Paris en direct depuis la page Facebook du CREFECO : https://www.facebook.com/OIF.CREFECO 

Pour clôturer la Semaine, nous vous donnons rendez-vous le samedi 19 à 19h00 heure de Paris pour un concert pop interactif de Charles-Baptiste suivi d’un DJ-set francophone qui seront diffusés en direct depuis le club parisien « Le Badaboum » via la chaîne de streaming : https://www.twitch.tv/francopopeco 

Informare pentru colegii de limba franceză

Spre informare și difuzare colegilor de limba franceză din județ
În data de 25 noiembrie 2020, se va desfășura, pe platforma Twitch, webinarul regional cu tema « Activités dynamisantes pour la classe de FLE en présentiel et à distance », cu Christine Perazzo.
Webinarul se adresează tuturor profesorilor de limba franceză din Europa Centrală și de Est.  
Pentru înscriere, trebuie să se acceseze linkul:  https://forms.gle/mry6Ph27fbzPbX4f8

Temele cercurilor pedagogice la limbi moderne, anul școlar 2020-2021

În cazul în care se vor organiza activități metodico-științifice semestriale, temele acestora pentru anul școlar 2020-2021 se stabilesc după cum urmează:

  • · Ludicul în predarea limbilor moderne.
  • · Marioneta în ora de limbi moderne, de la psihodramă și terapie educațională la scrierea scenariilor și montarea de piese de teatru didactic.

Nouvelle session du MOOC le mois prochain - CAVILAM Vichy

I n s c r i p t i o n s    o u v e r t e s   !

Bonjour, 

Une nouvelle session du parcours découverte du MOOC « Enseigner le français langue étrangère aujourd'hui » débute le mois prochain.

Pour vous réinscrire, c'est simple !

Cliquez sur le bouton « S'inscrire » ci-dessous.

Connectez-vous à votre compte.

C'est tout ! Vous serez alors immédiatement réinscrit•e.

S'INSCRIRE

Cluburile lingvistice vasluiene – ediția 2020-2021

            Inițiativă încununată de succes, demarată în 2015, Cluburile lingvistice vasluiene au școlarizat, în cei cinci ani de ființare, sute de doritori de a pătrunde în tainele comunicării în limbi moderne precum franceza, spaniola, rusa ori chiar japoneza. Elevii cluburilor au fost de toate vârstele, de la preșcolari de grădiniță până la elevi de gimnaziu ori de liceu, salariați, persoane aflate în dificultate socio-economică și pensionari. Fiecare elev al cluburilor lingvistice vasluiene a avut, la înscriere, propriile obiective – pornind de la dezvoltarea culturii generale la pregătirea pentru concursuri și examene, pregătirea pentru un interviu de angajare sau pur și simplu menținerea unui tonus intelectual deosebit prin exercițiul intelectual activ care este învățarea unei noi limbi moderne. Pe parcurs, obiectivului inițial i s-au adăugat și altele, ajungându-se la manifestări deosebite precum calificarea și participarea la Olimpiade naționale și internaționale, participarea încununată de succes la concursuri literare și lingvistice – naționale și internaționale, organizarea de serbări, vizionări de filme artistice și documentare comentate, producerea de emisiuni pentru TeleȘcoala Vasluiană, comunicarea tematică pe rețelele sociale, toate generând plusvaloare, îmbogățirea cunoașterii, formarea unor noi deprinderi și a unei zestre intelectuale deosebite.

            Cluburile lingvistice vasluiene vor continua și în acest an, sub egida Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, a Primăriei Municipiului Vaslui și a Casei Corpului Didactic Vaslui. Coordonate de inspectorul școlar pentru limbi moderne, prof. Alexandru Mîță, cluburile își vor începe activitatea după finalizarea înscrierilor, în formula online și la TeleȘcoala Vasluiană (soluție temporară dictată de contextul sanitar-epidemiologic actual). Oferta 2020-2021 cuprinde următoarele cluburi, adresate deopotrivă elevilor de la toate formele de învățământ și adulților de toate vârstele:

- Clubul de limba rusă (Vaslui-Bârlad, dar care online se va putea adresa doritorilor din toate localitățile județului) – lector de curs, prof. Eugenia Crețanu (titular la Școala Gimnazială „V. Pârvan, Bârlad, profesor la Centrul de Excelență Vaslui și președintele Consiliului Consultativ la limbi moderne al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui); când se va reveni în sălile de clasă, ca în fiecare an, activitățile Clubului de limba rusă se vor desfășura la Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu”, Vaslui;

- Clubul de limba spaniolă – lector de curs, prof. Oana-Maria Uliu (titular la Școala Gimnazială „M. Sadoveanu”, Vaslui); la revenirea în sălile de clasă, Clubul de limba spaniolă se va desfășura la Școala Gimnazială „M. Sadoveanu”, Vaslui;

- Clubul de limba franceză – lector de curs, prof. Alexandru Mîță, inspector școlar pentru limbi moderne, titular la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui. După revenirea la normal, activitățile Clubului se vor desfășura la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul”, ca și în anii anteriori.

            Formularul de înscriere este activ și plasat la adresa:

https://forms.gle/rpu9xy4ho5v4p3kz7

Data-limită de completare este miercuri, 7 octombrie 2020.

Cluburile lingvistice vasluiene vă așteaptă! Nu uitați: dacă vorbiți mai multe limbi ale lumii, trăiți mai multe existențe!

Înscriere la formare pentru profesorii debutanți de limba franceză prin proiectul JEDA al Organizației Internaționale a Francofoniei

Stimați colegi,

Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) intenționează să organizeze o serie de webinare gratuite pentru formarea profesorilor de limba franceză debutanți, sub egida CREFECO și a Universității Rouen-Normandie.

Obiectivul nostru declarat este ca TOȚI profesorii vizați să participe! Rezultatele obținute în ultimii ani la examenele de definitivat și titularizare lasă loc de mai bine, transpare clar o nevoie de formare acută a colegilor noștri debutanți.

Pentru a proceda la înscriere și inițierea situației statistice pe județ, vă rog să le direcționați acest mesaj profesorilor debutanți de limba franceză. Ambele formulare trebuie completate, la al doilea formular se va atașa CV tip Europass.

1.     Statistica înscrierilor pe județ  – formare pentru profesorii debutanți de limba franceză – JEDA – OIF

https://forms.gle/z4vWdzN2Zpj1RJQ79

2.     Formular de înscriere la formare pentru profesorii debutanți de limba franceză (se atașează CV) https://framaforms.org/jeda-2020-2021-1600240885

Înscrierea este valabilă DOAR după completarea AMBELOR formulare!

TERMEN: Luni, 5 octombrie 2020, ora 16:00.

Vaslui: Consfătuirea județeană la limbi moderne pentru anul școlar 2020-2021

Marți, 22 septembrie 2020, la ora 18:00, se va desfășura Consfătuirea anuală la limbi moderne pentru anul școlar 2020-2021. Datorită numărului mare de participanți, modalitatea de desfășurare va fi în streaming live, prin intermediul postului de televiziune „TeleȘcoala Vasluiană”, cu transmisie pe YouTube.

Modalitatea de conectare: pe canalul Youtube, cu nume de utilizator Gmail (Google mail) printr-un link transmis marți, 22 septembrie 2020, la ora 17:45 pe următoarele canale:

1) paginile Facebook ale I.Ș.J. Vaslui (pagina oficială și grupul Campusului Virtual);

2) grupul de comunicare al profesorilor de limbi moderne din județul Vaslui – Facebook;

3) site-ul pentru informarea profesorilor de limbi moderne vasluieni http://lang-platform.eu/vaslui .

Comunicarea cu dumneavoastră se va face prin intermediul salonului de chat al transmisiunii directe.

Vă rog să-mi precizați dacă aveți comunicări sau anunțuri ori alte intervenții de făcut (propuneri, solicitări) – veți putea interveni în direct, telefonic.

Prezența tuturor profesorilor de limbi moderne este absolut necesară!

Appel à candidatures JEDA 2020-2021

Chères collègues,
Nous avons le plaisir de vous annoncer  que l’Organisation internationale de la Francophonie (OIF), par le biais de l’Institut de la Francophonie pour l’éducation et la formation (IFEF), le CREFAP et le CREFECO, avec l’appui technique et pédagogique du Centre de formation continue de l’Université de Rouen-Normandie, lancent l’appel à candidatures pour la promotion 2020-2021 de la formation à distance « Jeunes enseignants débutants en action (JEDA) ».
D’une durée de 5 mois entre octobre 2020 et mars 2021, cette formation s'adresse aux enseignants de français langue étrangère (FLE) qui ont moins de 3 ans d'expérience ou aux futurs enseignants qui sont en dernière année d'étude à l’université.
De nombreux ateliers thématiques permettent d'échanger avec des enseignants experts du FLE en poste à l'université de Rouen-Normandie. Tout à distance, elle repose sur l'accès à des ressources en ligne, des rendez-vous en salle virtuelle et la pratique de l'autoscopie.
La description de la formation ainsi que les modalités d’inscription sont disponibles au lien suivant : https://ifef.francophonie.org/Actualites/appel-candidatures-formation-distance-jeunes-enseignants-debutants-en-action-2020-2021
Nous vous serions reconnaissants de bien vouloir diffuser cet appel auprès des publics cibles de votre pays, la date limite étant fixée au 30 septembre.
Restant à votre disposition pour tout renseignement complémentaire et en vous souhaitant une bonne rentrée scolaire malgré toutes les difficultés qu’elle puisse engendrer,
Bien cordialement.

Emmanuel SAMSON
Directeur adjoint du Bureau régional en Europe centrale et orientale (BRECO)
Responsable du Centre régional francophone pour l’Europe centrale et orientale (CREFECO)
Organisation internationale de la Francophonie

Parcurs formativ – trei webinare realizate prin Casa Corpului Didactic cu A.R.P.F. și Institutul Francez, pentru profesorii de limba franceză

3 Webinaires – L’apprentissage du FLE en ligne - à prendre avec des gants

Trucs et astuces – trajet de formation avec Alexandru Mîță

               Chers collègues, professeurs de français, membres ou sympathisants de l’Association Roumaine des Professeurs Francophones,

Étant donné la nécessité qu’on ressent pleinement pendant cette période de mieux se situer dans un environnement d’apprentissage mixte, mêlant le réel et le virtuel, je vous invite à une série de webinaires que j’organiserai par le biais de la Télévision Scolaire « TeleȘcoala Vasluiană » (soutenue par la Mairie de la Ville de Vaslui), avec l’aimable contribution du Centre des Ressources Didactiques – Casa Corpului Didactic Vaslui, sous les auspices de l’Association Roumaine des Professeurs Francophones (A.R.P.F.) et de l’Institut Français de Bucarest.

Le plan des trois webinaires totalisant 15 heures de formation est le suivant :

1)     Webinaire 1 – le Campus Virtuel et la Télévision scolaire – comment s’y prendre ;

2)     Webinaire 2 – IF Profs fait peau neuve – mode d’emploi pour Néophytes et Anciens ;

3)     Webinaire 3 – les instruments Google par rapport aux autres alternatives du web.

Programmation :

Webinaire 1 – lundi le 21-09-2020, 17 :00

Webinaire 2 - jeudi le 24-09-2020, 17 :00

Webinaire 3 – au mois d’Octobre 2020 (date encore à négocier)

Formulaire d’inscription à remplir soigneusement : https://forms.gle/g6dz3aJRTZF26b6T6

Délai : dimanche, le 20-09-2020, 17 :00

Le déroulement des webinaires se réalisera par le biais de la Télévision Scolaire « TeleȘcoala Vasluiană », en direct sur YouTube avec salon de chat.

Le lien de connexion sera transmis à l’adresse de mail communiquée dans le formulaire d’inscription. Les participants s’y brancheront de 10-15 minutes à l’avance pour répondre aux questions de brise-glace et pour s’identifier.

Venez nombreux !

Workshop “Make the Most of Online Teaching” pentru profesori de limba engleză din județul Vaslui, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și Uniscan

Data: 17 septembrie 2020, ora 18:00

Mediu de desfășurare: Platforma Zoom, prin invitație expediată pe mailul de înscriere

Evenimentul este GRATUIT, iar locurile – limitate (maximum 90)

Descrierea oferită de formatori: Since, most likely, this year we will have to blend online teaching strategies together with the ones we use when teaching in class, we ought to keep in mind that current technology allows us to adjust our teaching strategies and techniques so as to achieve our aims and objectives when being in front of the screen, almost as if we were in class. We can  keep following the curriculum, developing all skills in an integrated way, we continue using textbooks, workbooks, grammar books or other auxiliaries as they all come in digital interactive format that can be opened with a mouse click.

This workshop invites you to experience online teaching techniques and activities you may apply on your students so as to increase interaction in online classes. We will do pair work and group work and we will go through activities for primary, secondary and high school students that will show you how to unlock the knowledge of online teaching & learning, which is simply there, in your hands, in your brilliant minds.

You will be provided a zoom link to join the online workshop the day before the workshop takes place.

All participants will receive a Certificate of Attendance issued by Uniscan Grup Educational.

Traineri: Lyoss Ciurar, Mihaela Olaru, Simona Popa

Link formular: https://www.activelearningcenter.ro/making-the-most-of-online-teaching-mtmofot--p1225785.html

Mesajul organizatorilor de la Uniscan: Din meniul defilant, selecționați Workshopul destinat profesorilor din Vaslui, apoi completați cu datele solicitate. Valoarea „Comenzii” (a înscrierii la workshop) se va menține la „0 lei” deoarece workshopul este gratuit. Nu contează ce selecționați la ultima rubrică (modalitatea de plată), nu aveți de plătit nimic, aceasta este configurația formularului. La final, bifați „Am citit și sunt de acord cu Termenii”, apoi apăsați butonul „Trimite comanda”.

Vă așteptăm înscrierile! Mult succes!

 

Campusul Virtual al I.Ș.J. Vaslui – din nou în atenția beneficiarilor

Stimați colegi,

Vă readuc în atenție oportunitatea folosirii, printre alte alternative de învățare online, a Campusului Virtual al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui http://nelpae.ro/elearning

Avantaje:

- este o alternativă COMPLET GRATUITĂ, realizată prin efortul conjugat al echipelor de profesori, sub coordonarea inspectorilor școlari

- se asigură formare gratuită pentru profesorii contributori, în colaborare cu Casa Corpului Didactic Vaslui. Primul webinar din acest an școlar s-a desfășurat deja pe 9 septembrie 2020 și este disponibil la adresa https://youtu.be/Ay6NZur3Mm4 și va fi urmat de o serie de webinare despre tehnologia predării online;

- deja 35.777 de utilizatori din județul Vaslui, deci multe conturi trebuie doar reaccesate; în cazul uitării parolei, există formular de recuperare; prin formularul *csv pus la dispoziția școlilor, se pot crea automat conturi multiple, pentru toți elevii și toți profesorii;

- catalog electronic și clase care pot fi organizate online;

- tablă electronică interactivă integrată;

- sistem autonom de videoconferințe, gratuit, open-source, integrat;

- 36 de spații de curs pentru toate domeniile/disciplinele, destinate tuturor nivelurilor de studiu, de la învățământul preprimar la cel primar, gimnazial, postliceal și Palate și Cluburi ale elevilor;

- lecții deja create în perioada martie-iunie 2020, la toate disciplinele, de colegii din echipele de creație a conținuturilor;

- interactivitate: posibilitatea oferirii de feedback elevilor și urmărirea progresului fiecăruia;

- exerciții autocorective atractive, posibilitatea de inserare a conținuturilor de pe terțe site-uri;

- consultanță gratuită pentru utilizatori;

- identitate grafică atractivă și originală;

- prezentarea în direct și în liste de redare a filmelor didactice ale TeleȘcolii Vasluiene.

Vă rog să difuzați acest mesaj tuturor celor interesați!

Vă doresc un an școlar sub semnul întoarcerii la normalitate și la starea de bine!

Cu stimă,

Alexandru Mîță

- coordonator, webmaster -

Chestionar de satisfacție a beneficiarului – Webinar nr. 1 din 9 septembrie 2020 cu Alexandru Mîță la TeleȘcoala Vasluiană – singura televiziune școlară din România

Vă rugăm să completați chestionarul destinat participanților la Webinarul organizat pe postul de Televiziune Școlară „TeleȘcoala Vasluiană” pe 9 septembrie 2020. Completarea chestionarului este legată și de emiterea certificatului de participare cadrelor didactice care s-au înscris și au urmărit transmisiunea în direct sau înregistrată. Link chestionar: https://forms.gle/gyGcPR1vUKr8S7b19 

Alăturat, vă oferim înregistrarea Webinarului nr. 1 din 9-09-2020, cu precizarea că în ultimele minute de emisie, serverul YouTube nu a mai preluat semnalul, iar fragmentul din webinar care lipsește va fi integrat în Webinarul al doilea, care va fi programat în a doua jumătate a lunii septembrie.

https://youtu.be/grcQHkfyPfQ