Echipajul României, pe un loc fruntaş la Olimpiada Internaţională de limba rusă de la Moscova

Un premiu doi, premiul al treilea şi în rest – menţiuni pentru totţi componenţii lotului, în condiţiile unei concurenţe acerbe, iată rezultatele meritorii obţinute de echipajul României la Olimpiada Internaţională de limba rusă de la Moscova! Felicitări, elevilor, profesorilor şi părinţilor! Felicitări organizatorilor, de asemenea!

Bârlădeanca Irina Demetra Şuşnea, membră a echipajului României, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Gh. Roşca Codreanu”, a fost premiată, la rândul ei, cu o menţiune, care îi răsplăteşte eforturile de a fi învăţat la Clubul de rusă această frumoasă limbă a unei culturi monumentale, sub atenta îndrumare a profesoarei Eugenia Creţanu.

"Olimpiada a fost o experienţă foarte frumoasă şi reuşită , din punctul meu de vedere.

Moscova este un oras plin de istorie, cu oameni primitori şi mândri de poporul lor. Străzile sunt foarte largi si peste tot sunt clădiri care merită pozate .

Institutul Puşkin m-a impresionat : clasele , amfiteatrele, sălile festive, dar şi organizarea în sine.Cele trei zile de probe (proba scrisă,  proba de cultură a Rusiei şi proba orală) nu au părut deloc obositoare,  cum m-aş fi asteptat, pentru că în program a fost inclusă şi vizitarea unor atracţii turistice  ( Piaţa Roşie, Muzeul de Geologie, Metroul cu toate staţiile sale) .

Noi, cei din România , ne-am împrietenit cu echipajul Poloniei, nişte copii foarte deschişi.Am petrecut cel mai mult timp împreună. Doamna profesoara  Livia Neculai, cea care ne-a însoţit, a avut grijă de noi şi ne-am înţeles foarte bine.

Moscova mi-a lăsat o impresie plăcută, şi chiar dacă nu mă voi mai întoarce în acest context, cu vreo olimpiadă, pentru că eu sunt în clasa a 12-a, sunt sigură ca voi revedea acest oraş, şi chiar alte oraşe din Rusia, care sunt sigură că au multe de arătat. 

Mulţumesc mult doamnei profesoare Creţanu şi domnului inspector şcolar pentru limbi moderne!"

(Irina Demetra Şuşnea, laureată la Olimpiada Internaţională de limba rusă de la Moscova, ediţia 2017)

Galerie de imagini (mulţumim redacţiei revistei “Zorile” şi doamnei Livia Neculai pentru imagini)

 

Important: Repartizarea inspecţiilor pentru gradele didactice I şi II la limbi moderne

În folderul alăturat, veţi găsi tabelele cu candidaţii înscrişi în vederea obţinerii gradelor didactice I şi II la limbi moderne. Fiecare fişier Excel are mai multe pagini, în funcţie de seria în care s-au înscris profesorii candidaţi. Îi rugăm pe candidaţi să îi contacteze de urgenţă pe profesorii metodişti sau pe inspectorul şcolar de limbi moderne, pentru stabilirea datelor inspecţiilor respective.

Delegaţiile profesorilor metodişti se află la inspectorul şcolar pentru limbi moderne.

Listele cu candidaţii şi repartizarea inspecţiilor:

https://drive.google.com/open?id=1wWPOABHaB0KxSF44liigcIHgoiCR0WWz

Folderul cu documentele oficiale ale inspecţiei şcolare, care trebuie remise I. Ş. J. Vaslui:

https://drive.google.com/open?id=1aYdhwRDufS1Fy4p7dypnRmZxcrv24Q1n

Desfăşurarea etapelor olimpiadelor de limbi moderne în anul şcolar 2017-2018

27 ianuarie 2018 – faza municipală/locală – toate limbile moderne

Vaslui: Liceul Tehnologic ˝I.Mincu˝

Negreşti: Liceul Tehnologic ˝N. Iorga˝

Huşi: Şcoala Gimnazială ˝A. Panu˝

Bârlad: Liceul Tehnologic ˝Petru Rareş˝

3 martie 2018 – faza judeţeană – proba scrisă – toate limbile moderne

Vaslui: Liceul ˝Ştefan Procopiu˝

10 martie 2018 – faza judeţeană – proba orală – limbile romanice şi limba engleză

Bârlad: Liceul Tehnologic ˝Petru Rareş˝

Precizare: în anul şcolar 2017-2018, la nivelul judeţului Vaslui, olimpiada de limba franceză şi cea de limba engleză vor fi deschise şi elevilor de la clasele a V-a şi a VI-a, pe două secţiuni - normal şi intensiv.

Regulamentul pentru clasele a V-a şi a VI-a va fi comunicat în cursul lunii decembrie şi postat pe site-urile oficiale.

Faza naţională:

31 martie - 4 aprilie 2018, jud. DÂMBOVIȚA (spaniolă, italiană și portugheză)

2-6 aprilie 2018, jud.  BUZĂU (franceză)

2-6 aprilie 2018,  jud. OLT (engleză)

25-31 martie 2018, jud. CLUJ (germană)

31 martie - 4 aprilie 2018, jud. MARAMUREȘ (rusă)

Noutăţi la Olimpiadele şcolare la limbi moderne pentru gimnaziu – anul şcolar 2017-2018

   În urma activităţilor de cerc pedagogic desfăşurate în intervalul 21-23 noiembrie 2017 la limbi moderne, în judeţul Vaslui, în zonele Vaslui-Negreşti, Bârlad şi Huşi, s-a hotărât introducerea – cu caracter experimental – a Olimpiadei de limbi moderne – limba franceză şi limba engleză, la gimnaziu, începând cu clasa a V-a, în anul şcolar 2017-2018. Ca şi în cazul elevilor de la clasele mai mari, vom înfiinţa secţiuni separate, pentru intensiv (4 ore/săptămână) şi pentru normal (2 ore/săptămână).

   Etapele Olimpiadei şcolare de limbi moderne pentru clasele a V-a şi a VI-a se vor desfăşura la aceleaşi date şi în aceleaşi locaţii ca şi pentru clasele VII-XII.

   Fiind vorba de o ediţie experimentală, vom limita participarea, punând accent pe selecţia riguroasă a celor mai buni elevi în cadrul şcolilor de provenienţă.

   În perioada 4-8 decembrie 2017, se va desfăşura şedinţa Consiliului Consultativ la limbi moderne, în care se va stabili Regulamentul pentru limbi romanice şi cel pentru limba engleză, pentru clasele V-VI, cu respectarea Metodologiei – cadru de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare (Anexa 1 la ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 3035/10.01.2012 (în vigoare)).

   Până la comunicarea regulamentului noii Olimpiade şcolare, profesorii care vor pregăti elevii de clasele a V-a şi a VI-a sunt rugaţi să aibă în vedere, ca documente-suport, noile programe şcolare pentru gimnaziu şi noile manuale de clasa a V-a (inclusiv aplicaţiile lor multimedia).

Trupa de teatru a Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” - Vaslui – premiile I şi II ale secţiunii în limba română la Festivalul de teatru bilingv “Eugen Ionescu” de la Buzău – ediţia a IX-a 25-26 noiembrie 2017

   Trupa de teatru a Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui, condusă de doamna profesoară Mihaela Claudia Liteanu, a obţinut o nouă confirmare a valorii şi a talentului componenţilor săi – elevi de gimnaziu şi de liceu (în principal de la profilul bilingv – limbi moderne): premiul I şi premiul al II-lea la ediţia a IX-a a Festivalului de Teatru Bilingv “Eugen Ionescu” desfăşurat la Buzău, în perioada 25-26 noiembrie 2017. Astfel, piesa de teatru “Prea târziu, domnule Godot” a obţinut cea mai înaltă distincţie a competiţiei, Premiul I la secţiunea pieselor în limba română, iar piesa cu elevi de gimnaziu, „Mărirea şi decăderea lui Tom Thomas”, a obţinut un foarte onorant loc al II-lea.

   Festivalul este cu atât mai prestigios cu cât însuşi dramaturgul român de expresie franceză Matei Vişniec este unul din fanii săi, fiind oaspete îndrăgit al mai multor ediţii ale festivalului, ba chiar prezidând şi juriul acestui festival-concurs. În organizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău şi a Centrului Cultural Francofon Buzău, cu cooperarea autorităţilor judeţene şi locale buzoiene dar şi cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti. Coordonat de doamna inspector şcolar pentru limbi romanice, Maria-Monalisa Pleşea şi de doamna inspector Liliana Ivănel, festivalul este deja o marcă de prestigiu a judeţului Buzău, fiind inclus în Calendarul oficial al competiţiilor Ministerului Educaţiei Naţionale. Este o competiţie ambiţioasă care reuneşte trupe de teatru foarte bune din toată ţara, texte dramatice ambiţioase şi pasiunea pentru teatrul jucat în limbi moderne.

   Cele două piese, adaptate şi regizate de profesoara Mihaela Liteanu, au prezentat o viziune dramatică a unor probleme actuale ale umanităţii, reliefate subtil prin metafore scenice deosebite, inspirate de teatrul absurdului şi puse în scenă cu ajutorul talentului nativ al elevilor-actori.

   Prima piesă, intitulată “Prea târziu, domnule Godot”, adaptare după Doru Moţoc, are acţiunea plasată într-o lume întoarsă cu susul în jos de cel de-al treilea război mondial, în care unii oameni, conduşi de personajul lui Eugen Ionescu, Béranger, luptă să supraviețuiască printre o mulțime de rinoceri (oameni care îşi păstrează aspectul uman, dar au pierdut capacitatea de a vorbi, şi să se comporte violent şi sălbatic). Atras de capacitatea şi obstinaţia lor de a supraviețui, apare Godot (personajul lui Samuel Becket, un fel de Dumnezeu, ultima speranță a oamenilor), care vrea să înțeleagă ce se întâmplă pe planeta Pământ. Din păcate, el nu poate îndeplini aşteptările oamenilor de a fi ajutaţi şi salvaţi complet de el, deoarece trebuie să respecte liberul arbitru al oamenilor şi să intervină cât mai puțin posibil în viața lor. În cele din urmă, va trebui ca oamenii să se confrunte cu adevărul: în principiu, ei înşişi vor supraviețui, vor rămâne oameni, în ciuda tuturor tentațiilor de a deveni rinoceri pentru o viață mai uşoară.

   Distribuţia acestei piese este formată din elevii: Tudor Visu (rolul Godot), Radu Neacşu (Béranger), în rolurile Oamenilor: Denisa Ouatu, Teodora Pînzaru, David Dumitriu, Esthir Pilă; în rolul Femeia fugară: Ramona Gherasim, în rolul Păzitorului de sclavi – Tudor Stavăr, iar în rolurile rinocerilor: Anastasia Ulea, Aliodor Iosif Timofticiuc şi Robert Bazon.

   Cea de-a doua piesă, adaptare liberă după Arthur Miller de Mihaela Liteanu, drama satirică „Mărirea şi decăderea motanului Tom Thomas”, a fost prezentată la secţiunea rezervată elevilor de gimnaziu. Familia Bicker are un motan (Tom Thomas), despre care află, într-o bună zi, cu stupefacţie, că a învățat să scrie, să citească și să vorbească engleza, dar şi să folosească alte pisici ca spioni pentru a primi informații despre oameni influenți ai orașului și, în acelaşi timp, că este hotărât să devină noul primar al orașului,  alegerile urmând să se desfăşoare peste puţin timp. Prin șantaj și tupeu, îi face pe acești oameni influenți să-l ajute să devină primar. Cetățenii orașului votează pentru Tom Thomas pe baza imaginii false, create de ziarele locale, fără să știe că votează pentru un motan. Foarte puțini oameni cunosc adevărul (şi aceştia sunt cei pe care îi constrânge sau şantajează). De îndată ce devine primar, se hotărăște să devină guvernator al statului. Ajutat din nou de aceiași oameni, el este doar un pas aproape de victorie, pe cale să câștige alegerile în calitate de guvernator, când un instalator cinstit și foarte muncitor, Sam, îl descoperă și îl arată aşa cum este el – un motan, cetățenilor pentru care au votat, neştiind cu cine votează. În finalul piesei, Tom Thomas se întoarce, umilit, acasă la familia Bicker, dar nimic nu promite faptul că, într-o zi, nu o va lua de la capăt, în nemăsurata ambiţie de a conduce oamenii, profitând de naivitatea sau de buna lor credinţă, pentru a-şi asigura un trai îndestulat şi a-şi alimenta dorinţa nemăsurată de putere.

   În această dramă satirică au evoluat, reuşind să impresioneze juriul, care le-a acordat Premiul al II-lea al competiţiei, David Dumitriu (motanul Tom Thomas), Ninu Matei (în rolul primarului oraşului), Flavius Carabaş (în rolul George Bicker), Eva Roşu (Adele Bicker), Robert Bazon (în rolul instalatorului Sam), Cristian Profire (în rolul vicepreşedintelui băncii, domnul  Billings), Ştefan Chiper (om de serviciu), cetăţenii votanţi ai oraşului: Vlad Păun, Iosif Aliodor Timofticiuc, Sara Doroftei, Ştefan Sava.

   Vă oferim o galerie de imagini din festival ale trupei, care cuprinde şi diplomele şi trofeele obţinute. De asemenea, vom difuza înregistrările din spectacol ale pieselor premiate.

   Îi felicităm, pe această cale, pe participanţii şi organizatorii Festivalului de Teatru Bilingv “Eugen Ionescu” de la Buzău, precum şi pe părinţii care au susţinut, alături de profesorii Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu’ Vaslui, performanţa artistică a acestor elevi.

Cluburile lingvistice ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui

Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui încurajează învăţarea gratuită a limbilor moderne

   În luna septembrie 2017, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui lansa trei apeluri, în vederea admiterii pasionaţilor de limbi moderne în Cluburile lingvistice ale anului şcolar 2017-2018: Clubul de limba franceză (realizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „N. Milescu Spătarul” Vaslui şi Şcoala Gimnazială „A. Nechita” Vaslui), Clubul de limba spaniolă (în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Vaslui), Clubul de limba rusă şi Clubul de japoneză (în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui). Doamnele profesoare Eugenia Creţanu, Alina Emanuela Moraru, Oana Uliu, Mălina Iftimie, Cristina Borţun, Doina Volocariu, alături de inspectorul şcolar pentru limbi moderne, Alexandru Mîţă, lucrează, în regim de voluntariat, pentru ca toţi cei înscrişi să reuşească să îşi atingă obiectivele care i-au determinat să aleagă învăţarea acestor frumoase, dar uneori dificil de abordat limbi moderne.

   Clubul de limba rusă a înregistrat un nou mare succes, prin admiterea Irinei Demetra Şuşnea, eleva de clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Gh. Roşca Codreanu” din Bârlad, la etapa internaţională a Olimpiadei de profil de la Moscova, care se va desfăşura în luna decembrie 2017. Clubul are deja propria pagină de socializare, pe una din cele mai mari reţele ale internetului.

   La Clubul de limba franceză, activitatea s-a structurat deja pe două ateliere distincte – adulţi şi copii. La copii, a fost deja introdusă o metodă nouă, interactivă, iar comunicarea este facilitată de un grup social cu circuit închis.

   Clubul de limba japoneză rămâne şi anul acesta un club sobru, în care se munceşte asiduu pentru deprinderea tainelor acestei misterioase şi încriptate limbi. Şi membrii acestui Club şi-au construit un grup de comunicare, prin intermediul căruia schimbă impresii, materiale informative şi anunţuri referitoare la activitatea săptămânală.

   După cinci săptămâni de activitate, Clubul de limbă şi cultură spaniolă se poate lăuda cu membri pasionaţi şi conştiincioşi, hotărâţi să ignore oboseala de peste zi şi să se concentreze asupra noţiunilor noi pe care doresc să şi le însuşească.

   Dacă în prima zi grupa de elevi număra patruzeci de tineri entuziaşti, în prezent efectivul s-a redus la jumătate, însă cei rămaşi se implică sută la sută în activităţile propuse, dat fiind că se lucrează mult mai uşor şi mai eficient cu un număr mai mic de cursanţi. Deja se observă o atitudine colegială, aproape fraternă, între cei mai mici dintre elevi (clasa a IV-a) şi cei mai mari (clasa a XII-a). Diferenţa de vârstă pare să se fi estompat treptat şi se formează prietenii care duc la o colaborare de succes. Din cei douăzeci şi nouă de membri pe care îi avea iniţial grupa de adulţi, au rămas douăzeci – ”Sunt extrem de impresionată de concentrarea şi de consecvenţa adulţilor” – declară domnişoara prof. Uliu, coordonatoarea Clubului. ”După doar nouă întruniri, sunt deja capabili să citească fluent, să poarte scurte dialoguri după model, să folosească majoritatea verbelor de uz curent la prezent (şi imperfect), îşi îmbogăţesc în mod constant vocabularul şi cunoştinţele legate de cultura şi civilizaţia spaniolă. Toate acestea în situaţia în care este vorba despre persoane care vin direct de la serviciu sau de la universitate, de cele mai multe ori palide de oboseală, dar se însufleţesc la Club şi cooperează extraordinar.”

   Din impresiile participanţilor: ”Doamna profesoară este extrem de calmă şi răbdătoare. Solicită pe toată lumea în mod egal, încurajându-ne să comunicăm.”

Îmi face plăcere să conjug verbe şi apoi să le folosesc în propoziţii. Descopăr că îmi este mult mai uşor decât aş fi crezut.”

Sunt nerăbdător să ajung să mă pot descurca singur când voi mai merge în Spania. Domnişoara profesoară ne povesteşte multe lucruri interesante şi utile şi sunt sigur că până la sfârşitul anului voi fi capabil să comunic fără probleme.”

   Şi cum toate acestea nu puteau să rămână fără o reverberaţie în celelalte oraşe ale judeţului, începând din decembrie 2017, la Liceul Pedagogic „I. Popescu” Bârlad, îşi va începe activitatea Clubul de limba spaniolă al liceului, animat de doamna profesoară Diana Sîrbu. Obiectivele iniţiale ale acestui club sunt multiplicarea şanselor de reuşită ale elevilor liceului şi formarea unui nucleu de cunoscători ai limbii spaniole, pentru care să se poată introduce un opţional în cirricula liceului; în viitorul apropiat, clubul s-ar putea deschide şi celorlalţi doritori din Bârlad.

   Mai multe detalii, puteţi afla oricând navigând pe site-ul de informare a profesorilor de limbi moderne din judeţul Vaslui: http://lang-platform.eu/vaslui, pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui: http://isj.vs.edu.ro, precum şi pe paginile de socializare ale căror adrese le puteţi afla pornind de la aceste site-uri.

Cours de formation IF Profs – le bon usage à Vaslui (Roumanie), au mois de décembre 2017

Le besoin de mieux connaître et de dynamiser IF Profs, la plateforme mondiale de l’Institut Français, destinée aux professeurs – ça existe bien ! C’est pour cela que, durant le mois de décembre, à l’aide de l’Inspection Scolaire de Vaslui et du Centre départemental pour la formation des professeurs (la CCD), nous organiserons un cours de formation au sujet de l’utilisation de la plateforme IF Profs.

Ce cours est d’abord destiné aux professeurs de français du judeţ de Vaslui, mais sera donné aussi dans les autres départements moldaves. Les annonces en ce sens seront bientôt publiées.

Professeurs de français du département de Vaslui : à vos inscriptions maintenant ! Pour vous inscrire, utilisez le lien suivanthttps://goo.gl/forms/RQv9fFZB23c36C1e2

En ce qui concerne le cours proprement-dit, les participants recevront par mail une description détaillée et la programmation, de la part du formateur et en même temps, animateur de la plateforme IF Profs pour la Roumanie, l’inspecteur scolaire pour les langues modernes, Alexandru Mîţă.

Eleva Irina Demetra Şuşnea, calificată la Olimpiada Internaţională de limba rusă (3-9.12.2017)

Judeţul Vaslui face parte din nou din lotul reprezentativ al României la Olimpiada Internaţională de limba rusă de la Moscova: eleva doamnei profesoare Eugenia Creţanu, Irina Demetra Şuşnea (Colegiul Naţional “Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad) – clasa a XII-a este una din cei opt elevi selecţionaţi de către Institutul “Aleksandr Puşkin” din Moscova şi Ministerul Educaţiei Naţionale în vederea participării la Olimpiada Internaţională de limba rusă, care se va desfăşura la Moscova, în perioada 3-9 decembrie 2017.

Această selecţie s-a făcut în urma unor teste foarte serioase, organizate de prestigioasa universitate moscovită, la care au participat elevii laureaţi ai Olimpiadei Naţionale de limba rusă – ediţia 2017, pe care judeţul Vaslui a organizat-o, în perioada 25-29 aprilie 2017, la Şcoala Gimnazială “C Parfene”. La această ediţie, Irina Demetra Şuşnea a obţinut premiul I la clasa a XI-a, precum şi un Premiu Special.

Urmează o perioadă de pregătire intensă, care vor culmina cu participarea la competiţia internaţională de la Moscova, acolo unde echipajul României este unul din cele mai numeroase, obţinând, la fiecare ediţie, importante distincţii.

Mult succes, Irina Demetra Şuşnea şi felicitări familiei şi doamnei profesoare Eugenia Creţanu!

A P E L în vederea publicării de materiale pe suport electronic realizate de cadrele didactice din judeţul Vaslui în Reţeaua Educaţională Deschisă (R.E.D.) a Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui

   Prezentul Apel se adresează tuturor cadrelor didactice din judeţul Vaslui care au realizat materiale educaţionale în diferite domenii din sfera educaţiei, în vederea publicării gratuite a acestor resurse în Reţeaua Educaţională Deschisă (R.E.D.) a Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui.

   Reţeaua Educaţională Deschisă (R.E.D.) a Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui.funcţionează la adresa http://nelpae.ro/red, fiind interconectată cu site-ul principal al instituţiei, http://isj.vs.edu.ro

   Fiecare cadru didactic din judeţul Vaslui poate propune materiale spre publicare, cu respectarea mai multor condiţii de calitate, tehnice şi legate de termenele de depunere.

Etapele realizării/actualizării Reţelei Educaţionale Deschise a IŞJ Vaslui

1) lunar, până pe data de 15, inspectorii pentru curriculum, inspectorii pentru educaţie timpurie, permanentă, proiecte şi programe educaţionale vor primi şi centraliza propunerile de materiale educaţionale – pe domenii, conform listei materialelor admise în vederea publicării şi listei domeniilor de publicare;

2) fiecare propunere este însoţită de Fişa descriptivă, în format tipărit şi electronic;

3) lunar, pe data de 20, se convoacă Consiliul Consultativ al disciplinei/domeniului de către inspectorul şcolar responsabil cu respectiva disciplină sau respectivul domeniu; în şedinţa lunară, Consiliul Consultativ analizează sub aspect calitativ şi tehnic propunerile de materiale ale profesorilor;

4) Procesul-verbal, asumat prin semnătură de membrii Consillilor Consultative pe discipline şi de inspectorii şcolari, sunt înaintate, împreună cu Fişele descriptive şi materialele propuse, pe suportul electronic aferent (link, stick de memorie sau hard-disk extern), pe data de 20 a lunii;

5) Pe data de 25 a fiecărei luni: noile materiale propuse sunt publicate pe site-ul Reţelei Educaţionale Deschise a IŞJ Vaslui, fiind promovate pe site-ul central al Inspectoratului Şcolar Judeţean, în reţelele sociale şi în presă;

6) La cererea autorilor de materiale publicate în Reţeaua Educaţională Deschisă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui eliberează adeverinţe în care certifică această calitate a cadrelor didactice semnatare.

Calendarul lunar al actualizării Reţelei Educaţionale Deschise a IŞJ Vaslui

1) Până pe data de 15 a lunii - primirea şi centralizarea propunerillor de materiale educaţionale – pe domenii, conform listei materialelor admise în vederea publicării şi listei domeniilor de publicare;

2) Până pe data de 20 a lunii – convocarea, de către inspectorii şcolari, a Consiliilor Consultative, în care se analizează conformitatea calitativă şi tehnică a materialelor propuse spre publicare;

3) Pe 20 a fiecărei luni - Procesele-verbale, asumate prin semnătură de membrii Consillilor Consultative pe discipline şi de inspectorii şcolari, sunt înaintate, împreună cu Fişele descriptive şi materialele propuse, pe suportul electronic aferent (link, stick de memorie sau hard-disk extern), către inspectorul şcolar pentru limbi moderne, responsabil cu crearea şi actualizarea Reţelei Educaţionale Deschise a IŞJ Vaslui;

4) Pe 25 a fiecărei luni – publicarea noilor materiale avizate pe site-ul Reţelei Educaţionale Deschise a IŞJ Vaslui şi promovarea pe site-ul central al Inspectoratului Şcolar Judeţean, în reţelele sociale şi în presă.

Materiale admise în vederea publicării – cu indicarea autorilor

Citește mai departe: A P E L în vederea publicării de materiale pe suport electronic realizate de cadrele didactice din...

IMPORTANT! Repartizarea inspecţiilor pentru examenul de definitivare 2018 la limbi moderne

În folderul alăturat, publicăm repartizarea inspecţiilor candidaţilor înscrişi în vederea promovării examenului naţional de definitvare în învăţământ – sesiunea 2018, la limbi moderne.

Există două liste distincte : una pentru limba franceză şi cealaltă – pentru limba engleză. De asemenea, am inclus în folder cele mai importante documente ale acestui examen: metodologia, calendarul, fişele de evaluare.

Recomandăm efectuarea inspecţiilor astfel : prima inspecţie, în semestrul I iar a doua inspecţie – în semestrul al doilea.

Îi rugăm pe domnii profesori înscrişi la definitivat să ia legătura cu domnii profesori metodişti, prin intermediul secretariatelor şcolilor în care aceştia activează.

Mult succes!

Definitivat 2018 Limbi moderne - Vaslui

Avizarea disciplinelor opţionale la limbi moderne 2017-2018

În şedinţa din 23 octombrie 2017, profesorii metodişti la limbi moderne au analizat cursurile opţionale propuse spre avizare Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru anul şcolar 2017-2018. Vă prezentăm, în cele ce urmează, tabelul cu observaţiile făcute pentru cursurile a căror avizare a fost temporar suspendată din diverse motive (lipsa suportului de curs – în format digital – nu este necesar în format tipărit, lipsa celui de-al doilea exemplar al documentaţiei, lipsa ştampilei instituţiei… etc).

În săptamâna 30 octombrie – 2 noiembrie 2017, titularii de cursuri opţionale care trebuie să-şi completeze dosarele, sunt invitaţi să depună documentele la camera 10, etaj 1, ISJ Vaslui.

Începând cu 6 noiembrie 2017, va putea fi ridicat exemplarul al doilea – avizat de ISJ.

 

Programul Clubului de limba franceză - 23-27 octombrie 2017

Pentru săptămâna 23-27 octombrie 2017, sunt programate următoarele cursuri ale Clubului de limba franceză:

- joi, 26 octombrie, ora 15:00 – grupa de începători – elevi – cu prof. Alexandru Mîţă

- joi, 26 octombrie, ora 16:30 – grupa de începători – adulţi – cu prof. Cristina Borţun

Cursurile se desfăşoară la Biblioteca Judeţeană “Nicolae Milescu Spătarul”, la etaj.

Două absenţe nemotivate atrag excluderea de la cursuri !


Vă aşteptăm !

Clubul de limba franceză al ISJ Vaslui – ediţia 2017-2018: joi, 19 octombrie, ora 15:00

Tuturor celor care s-au înscris la Clubul de limba franceză al ISJ Vaslui: deschiderea oficială şi împărţirea pe grupe se vor face joi, 19 octombrie 2017, la ora 15:00, la Biblioteca Judeţeană "Nicolae Milescu Spătarul" Vaslui, într-una din sălile de la etaj.

Ulterior, de săptămâna viitoare, se va face un program separat pentru adulţi, ţinând seama de faptul că aceştia sunt, în general, disponibili după ora 16:00.

Vă aşteptăm!

Clubul de limba rusă de la Vaslui: prima şedinţă sâmbătă, 21 octombrie, ora 10:30

Doamna profesoară Eugenia Creţanu, coordonatoarea Clubului de limba rusă, îi invită pe toţi cei care s-au înscris la ediţia 2017-2018 a Clubului, să participe la prima şedinţă de anul acesta care se va desfăşura sâmbătă, 21 octombrie 2017, de la ora 10:30. Punctul de întâlnire este Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui, parter, corpul principal.

Adresa internet a Clubului de limba rusă este: https://www.facebook.com/clubul.de.limba.rusa/

В добрый путь, в добрый час! Mult succes!

Marţi, 17.10.2017, orele 15.30: Inaugurarea Clubului de limbă şi cultură spaniolă

Marţi, 17.10.2017, orele 15.30, Şcoala Gimnazială “Mihail Sadoveanu”, Vaslui (nr. 10), îi aşteaptă pe cei care s-au înscris la “Clubul de limbă şi cultură spaniolă”, realizat în parteneriat educaţional cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, să îi calce pragul pentru a participa la activităţi atractive prin intermediul cărora vor putea învăţa limba lui Cervantes. De coordonarea acestor activităţi se va ocupa dra prof. Oana-Maria Uliu.

Debutul clubului îi va avea drept protagonişti pe cei mai tineri dintre participanţi: grupa de elevi îşi va desfăşura activitatea în intervalul orar 15.30-16.30, iar cea de adulţi va urma de la 16.35 până la 18.15 (cu o pauză de la 17.25 la 17.35).

Clubul îşi propune să ajute la dezvoltarea competenţelor de limbă spaniolă (castellano) într-un cadru relaxat, prietenesc, plin de respect. Activităţile se vor baza pe interacţiune, pe colaborare – şi ne dorim ca participanţii (de toate vârstele) să se simtă ca într-o familie.

Drept suport de curs va fi folosit materialul elaborat de dna prof. Gabriela Tofan în colaborare cu dl Przemyslaw Stolarski în cadrul Proiectului Grundtvig “Thesaurus”, coordonat de Asociaţia Culturală Europea în perioada 2013-2015.

Întâlnirile vor avea loc marţea şi joia, conform programului de mai sus.

Clubul de spaniolă are şi o adresă de socializare: https://www.facebook.com/clubespvs/

Mult success tuturor!

Zilele Spaniei şi Hispanităţii, sărbătorite la Vaslui

In perioada 8-12 octombrie 2017, în judeţul Vaslui, la iniţiativa doamnei profesor Gabriela Tofan, s-au desfăşurat o serie de activităţii dedicate Zilelor Spaniei si Hispanităţiiii: proiecţii de filme artistice şi documentare despre importanţa limbii spaniole, despre Spania şi ţările hispanice, lectura unor texte specifice tematicii,expoziţii de desene şi colaje pe teme hispanice, precum şi prepararea unei reţete de... Sangría!  

Vă oferim câteva imagini din cadrul acestor activităţi, suprinse la Liceul "Emil Racoviţă" Vaslui,Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu" şi Liceul Teoretic "Mihail Kogălniceanu" Vaslui.

IMPORTANT! Curs de formare gratuit la Bucureşti, 20-21 octombrie, pentru profesorii de limba rusă

Domnilor profesori de limba rusă,

O veste foarte bună pentru toţi profesioniştii limbii ruse: pe 20 octombrie 2017, va avea loc deschiderea Centrului de limba rusă și testare în rețeaua de parteneriat ”Institutul Pușkin” în cadrul Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” din București.

În cadrul acestui eveniment, pe 20 şi 21 octombrie 2017, se va se va desfăşura şi un curs GRATUIT de formare pentru profesorii de limba rusă, susţinut de profesorii universitari de la Institutul de Stat „A. S. Puşkin” din Moscova – conform programului pe care vi-l ataşez.

Acest mesaj este o invitaţie adresată dumneavoastră de a participa la acest curs deosebit şi unic!

Banii de deplasare (transport+cazare, masă) se pot deconta din bugetul de formare al fiecărei instituţii, fiind vorba de un eveniment de formare naţional.

Vă mulţumesc foarte mult şi vă urez succes în cadrul acestui nou şi important demers dedicat limbii ruse! Aveţi detaliile în DOCUMENTUL ATAŞAT.

https://drive.google.com/open?id=0B1QUk_g43AMycDJZaTlCeVpuX1U

 

Planificarea cercurilor pedagogice la limbi moderne. An şcolar 2017-2018

   În anul şcolar 2017-2018, la limbi moderne, conform strategiei MEN, toate activităţile din cadrul cercurilor pedagogice vor fi orientate spre studierea, dezbaterea şi aplicarea noilor programe şcolare, precum şi pe folosirea noilor manuale la clasa a V-a, în toate versiunile apărute (tipărite, format electronic-pdf, format multimedia), cu toate strategiile didactice adecvate.

   Aşadar, tema cercurilor va fi unică, pentru toate zonele : « Les nouveaux manuels de français et les nouveaux programmes scolaires pour le collège » (la limbi romanice) şi « The new English Handbooks for Vth form and the new school curricula for English in middle schools » (la limba engleză).

   Pentru realizarea acestui obiectiv, având în vedere că unele din cele mai reprezentative licee au deja clase de gimnaziu şi că toţi profesorii de liceu sunt de altfel direct interesaţi în  cercurile pedagogice, am realizat o reorganizare a componenţei cercurilor de la liceu : fiecare cerc al profesorilor de la liceu se va divide în două, pentru a facilita paritciparea împreună cu cercurile de gimnaziu la activităţi comune, consacrate clasei a V-a, după cum urmează :

Cercul 1 franceză/romanice şi Cercul 1 - engleză – zona Vaslui se reorganizează astfel :

Limbi romanice :

1)      Cercul 1 A = Profesorii de limba franceză şi celelalte limbi romanice (limba spaniolă şi limba italiană) + limba rusă de la liceele şi colegiile din municipiul Vaslui : Liceul Tehnologic « I. Mincu », Liceul Teoretic « M. Kogălniceanu », Liceul Teoretic « E. Racoviţă », Liceul « Ştefan cel Mare » Codăeşti.

2)      Cercul 1 B = Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Economic « A. Rugină », Liceul Tehnologic ”N. Iorga” Negreşti, Liceul „Ştefan Procopiu”

Limba engleză

1)      Cercul 1 A = Profesorii de limba engleză de la liceele şi colegiile din municipiul Vaslui : Liceul cu Program Sportiv, Liceul Tehnologic « I. Mincu », Liceul Teoretic « M. Kogălniceanu », Liceul Teoretic « E. Racoviţă » + Liceul « Ştefan cel Mare » Codăeşti.

2)      Cercul 1 B = Profesorii de limba engleză de la liceele şi colegiile din municipiul Vaslui  Liceul cu Program Sportiv, Liceul „Ştefan Procopiu”, Colegiul Economic « A. Rugină » + Liceul Tehnologic “N. Iorga” Negreşti

Cercul 1 franceză/romanice şi Cercul 1 - engleză – zona Bârlad se reorganizează astfel :

Limbi romanice :

1)      Cercul 1 A = Profesorii de limba franceză şi celelalte limbi romanice (limba spaniolă şi limba italiană) + limba rusă de la liceele şi colegiile din municipiul Bârlad : Colegiul Naţional « Gh. Roşca Codreanu », Liceul Teoretic « M. Eminescu », Liceul Pedagogic « I. Popescu » + Liceul Tehnologic « G. Coman » Murgeni

2)      Cercul 1 B = Profesorii de limba franceză şi celelalte limbi romanice (limba spaniolă şi limba italiană) + limba rusă de la liceele şi colegiile din municipiul Bârlad : Colegiul Tehnic « Al. I Cuza » Bârlad, Liceul Tehnologic « P. Rareş » Bârlad », Liceul Tehnologic Zorleni, Liceul Tehnologic Puieşti

Limba engleză :

1)      Cercul 1 A = Profesorii de limba engleză de la liceele şi colegiile din municipiul Bârlad : Colegiul Naţional « Gh. Roşca Codreanu », Liceul Teoretic « M. Eminescu », Liceul Pedagogic « I. Popescu » + Liceul Tehnologic « G. Coman » Murgeni

2)      Cercul 1 B = Profesorii de limba engleză de la liceele şi colegiile din municipiul Bârlad : Colegiul Tehnic « Al. I Cuza » Bârlad, Liceul Tehnologic « P. Rareş » Bârlad », Liceul Tehnologic Zorleni, Liceul Tehnologic Puieşti

 

Zona Huşi

Precizare: în zona Huşi, profesorii de liceu vor merge la acelaşic cerc cu profesorii de gimnaziu, atâta la franceză, cât şi la engleză

Limba engleză

Semestrul I – Colegiul Naţional Cuza Vodă – gimnaziu (clasa a V-a)

Semestrul II – Şcoala gimnazială ”Anastasie Panu”

Limba franceză

Semestrul I – Şcoala gimnazială Pădureni

Semestrul II – Şcoala gimnazială Vetrişoaia

Responsabili de cerc, zona Huşi:

Limba franceză: prof. Isabela Nicoleta Naidin

Limba engleză: prof. Mariela Profir

 

Zona Vaslui – Negreşti

Limba engleză

Semestrul I – Şcoala gimnazială ”Elena Cuza” Vaslui – Cercul 2 + Cerc 1A

-          Şcoala gimnazială ”Constantin Motaş” Vaslui – Cercul 3+ Cerc 1B

Semestrul II – Liceul Teoretic ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui – gimnaziu – Cercul 2 + Cerc 1A

-          Şcoala gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” Vaslui – cercul 3 + Cerc 1 B

Limba franceză

Semestrul I –Liceul ”Ştefan cel Mare Codăeşti – gimnaziu – cercul 2 + Cerc 1A

-          Şcoala gimnazială ”Mihail Sadoveanu” Vaslui – cercul 3+ Cerc1 B

Semestrul II – Şcoala gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” Vaslui – Cercul 2 + Cerc 1A

-          Şcoala gimnazială ”Constantin Botez”  Fîstîci – cercul 3 + Cerc1 B

Responsabili de cerc: zonele Vaslui-Negreşti

Limba franceză

Cerc 1 A+B – prof. Amalia Giorgiana Cazacu

Cerc 2 – prof. Alina Emanuela Moraru

Cerc 3 – prof. Camelia Badea

 

Limba engleză

Cerc 1 A+B – prof. Camen Neacşu

Cerc 2 – prof. Corina Velişcu

Cerc 3 – prof. Camelia Bojescu

 

Pentru zona Bârlad, au fost stabilite următoarele repere:

·         Zona Bârlad, limba engleză

Nr. Semestrul I Semestrul al II-lea
Cerc 2 Colegiul Naţional "Gh. Roşca-Codreanu", Bârlad + Cerc 1 A Şcoala Gimnazială "Episcop Iacov Antonovici", Bârlad (Şc. 8) + Cerc 1 A
Cerc 3 Activitate metodico-ştiinţifică Şcoala Gimnazială Zorleni + Cerc 1 B Activitate metodico-ştiinţifică Şcoala Gimnazială "Iorgu Radu", Bârlad (Şc. 1) + Cerc 1 B

 

·         Zona Bârlad – limba franceză

Nr. Semestrul  I Semestrul al II-lea
Cerc 2 Şcoala Gimnazială "George Tutoveanu", Bârlad  (Şc.11) + Cerc 1 B Colegiul Naţional "Gh. Roşca-Codreanu", Bârlad + Cerc 1 A
Cerc 3 Şcoala de Muzică şi Arte Plastice "N.N. Tonitza", Bârlad + Cerc 1 A Şcoala Gimnazială "Stroe Belloescu", Bârlad + Cerc 1 B

 

 La Bârlad, responsabilii de cerc pedagogic sunt:

·         Prof. Carmen Ifrim – lb. engleză – gimnaziu 2+3

·         Prof. Cristina Nistor – lb. engleză – liceu 1A+B

·         Prof. Corina Macovei – lb. franceză – liceu 1A+B

·         Prof. Carmelina Barbălată– lb. franceză – gimnaziu 2

·         Prof. Andreea Scîntee – lb. franceză gimnaziu 3

 

Inspector şcolar pentru limbi moderne,

Prof. Alexandru Mîţă

Cluburile lingvistice ale ISJ Vaslui – ediţia 2017: înscrieri la Clubul de limba rusă

   După deschiderea înscrierilor cu Clubul de limba franceză, continuăm să lansăm formularele pentru viitorii participanţi ai altor cluburi lingvistice care vor active la Vaslui, în anul şcolar 2017-2018, la iniţiativa Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui:
   Clubul de limba rusă – animat de aceeaşi doamnă entuziastă, Eugenia Creţanu, profesoară pasionată de limba lui Puşkin, Tolstoi şi Lermontov, îşi va reîncepe activitatea în luna octombrie. Formularul de înscriere se află la această adresă, iar termenul-limită de înscriere este 12 octombrie 2017.
   Vă reamintim că, printre cele mai frumoase rezultate obţinute de elevii Clubului de rusă în primii doi ani de funcţionare, au fost calificarea elevului Paul Răileanu la Olimpiada Internaţională de limba rusă de la Moscova (2016), premiul I la Concursul Internaţional “Planeta Verde. Peniţa de aur a Rusiei”, organizat de Uniunea Scriitorilor din Federaţia Rusă, organizarea Olimpiadei Naţionale de limba rusă (maternă şi modernă) – Vaslui, 25-30 aprilie 2017 (la Şcoala Gimnazială “C. Parfene” Vaslui şi Centrul de Resurse pentru Afaceri Vaslui), organizarea de expoziţii tematice, în colaborare cu Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură din Bucureşti, colaborări la revistele “Caleidoscopul rus” şi “Eu şi Ecologia”, precum şi mai multe premii, menţiuni şi premii speciale la etapa naţională a Olimpiadei de limba rusă- limbă modernă din 2017. De asemenea, în cadrul Concursului Naţional de Traduceri „Corneliu M. Popescu”, organizat la Vaslui,
   În cadrul Clubului de limba rusă se vor realiza, de asemenea, şi proiecţii de filme, se vor organiza seminarii şi lansări de carte, încurajându-se orice iniţiativă socio-culturală.
   Vă invităm, aşadar, să vă înscrieţi la Clubul de limba rusă, folosind formularul de pe linkul următor. Nu există limită de vârstă! Activităţile sunt gratuite.
   Termenul de completare a formularului este 12 octombrie 2017.