Clubul de limba rusă – noi și importante succese în 2021
- Detalii
- Categorie: Pagina 1
- Publicat: Joi, 18 Februarie 2021 21:29
- Scris de Alexandru Mîţă
- Accesări: 1348
Motto:
Îmi amintesc de clipa minunată
Când înainte-mi a fost să te-nfățișezi,
Precum o nălucire ce trece de îndată,
Precum un geniu-al purei frumuseți.
(Pușkin, “Îmi amintesc de clipa minunată”)
Я помню чудное мгновенье:
Передо мной явилась ты,
Как мимолетное виденье,
Как гений чистой красоты.
(Я помню чудное мгновенье, Александр Сергеевич Пушкин)
Sunt șapte ani aproape de când, datorită entuziasmului și pasiunii pentru limba rusă a doamnei profesoare Eugenia Crețanu, membru al Comisiei Naționale de profil, am fondat singurul Club școlar dedicat limbii lui Pușkin și Tolstoi, Gogol și Lermontov. Sunt șapte ani aproape de funcționare neîntreruptă, plini de tot atâtea dovezi ale faptului că temeinicia lucrului bine făcut, meșteșugit cu artă și dăruire prevalează oricăror dificultăți vremelnice – cum ar fi, de exemplu, învățarea online din ultimul an, traversată nu oricum, ci cu multe succese de noua generație a Clubului. O parte din elevii Clubului sunt incluși în grupa de rusă a Centrului Județean de Excelență, instituție căreia i-au făcut onoare printr-o serie de distincții obținute la competiții interne și internaționale. Aceasta pentru că limba rusă a rămas una din puținele discipline pentru care au continuat să se organizeze competiții internaționale și interne.
Succesele recente ale Clubului dovedesc că, atunci când lucrurile sunt făcute cu suflet, barierele dispar și zidurile ignoranței, nepăsării și uitării de sine se năruie. Ne face foarte mare plăcere să le menționăm alăturat:
1. Olimpiada internațională de limba rusă pentru străini, Sankt-Petersburg, la care au participat trei eleve ale Clubului de rusă: Vizitiu Ana-Maria, Tudor Ariana și Copacinschi Raisa (calificate pentru etapa finală din martie 2021);
2. Omagiu bilingv – „La Eminescu” - Jidănașu Elena – „La Steaua”, Copacinschi Raisa „Revedere”, Chiosa Ianina „Lacul”;
3. Premiul al ll-lea la Concursul de recitări organizat de Centrul Cultural Rus în colaborare cu Rețeaua de Cultură și Universitatea din București - Jidănașu Elena și alte șase mențiuni cu diplome de participare pentru ceilalți șase elevi ai Clubului care au participat la această competiție;
4. Pregătirea concursului ,,Sunetul Rusiei" organizat tot de Centrul Cultural Rus Rețeaua de Cultură și Universitatea din București (februarie 2021)
5. Serbarea de Crăciun 2020...
Iată și câteva mărturii ale profesoarei Eugenia Crețanu și ale elevilor despre metamorfozele ultimei perioade:
„Ca să fii „profesor electronic de limba rusă" nu-i foarte ușor, dar ne-am adaptat noilor condiții cu succes, obținând câteva diplome și în pandemie! Un „tertip pedagogic” este ca fiecare dintre noi să punem pe grupul pe care l-am creat pe una din aplicațiile „la modă”, înregistrări cu cele mai importante momente ale lecției desfășurate pe Zoom: citirea textului nou, dialoguri și bineînțeles tema individuală scrisă de mână pentru fixarea alfabetului.
Mărturisesc, avem două grupe de elevi cum n-am avut până acum: deștepți, spontani, cu spirit de observație , uniți și foarte mulți „artiști”. Cu două zile înainte de omagierea lui Eminescu le-am propus un moment poetic bilingv și, promptitudinea care-i caracterizează, a devenit misiune îndeplinită pentru Luceafărul poeziei românești.” (prof. Eugenia Crețanu)
... și elevii...
Elena Jidănașu: „Am descoperit limba rusă în jurul vârstei de 8 ani. Participam la un concurs sportiv în Republica Moldova, mai exact în Chișinău. Acolo am auzit, pentru prima dată, cum suna limba rusă. Mi s-a părut foarte complicată și greu de înțeles însă, în același timp, foarte frumoasă și interesantă. Recunosc, eram pasionată de limbile străine. Studiam limba engleză si franceză însă rusa era ca un cântec ce mă cucerise.
După un timp, datorită mamei mele, am descoperit-o pe doamna profesoară Eugenia Crețanu. O doamnă blândă și drăguță pe care acum o văd ca pe o prietenă. Ea a avut răbdare și mi-a arătat calea spre limba și cultura rusă.
În timp, am învățat să citesc și să scriu iar, la vârsta de 9 ani, am acceptat provocarea de a merge la prima mea olimpiadă. Olimpiada de Limba Rusă. Eram cea mai mică de acolo, iar acest lucru mă emoționa și speria, în același timp. Însă pasiunea cu care învățasem și încurajările doamnei profesoare m-au făcut să cred în mine și în dorința mea. Astfel că, în ciuda emoțiilor mele imense, am reușit să iau un punctaj foarte bun, locul I și așa am devenit cunoscută prin presă drept : “ fetița de 9 ani olimpică la limba rusă. Mica rusoaică”.
Acest lucru m-a ambiționat foarte mult și m-a făcut să studiez și mai mult. Am acumulat multe cunoștințe și am memorat multe poezii, iar datorită acestui lucru am acceptat o nouă provocare: Olimpiada Internațională de Limba Rusă, la secțiunea Recitări. Din nou fiind cea mai mică aveam niște emoții imense, iar faptul ca olimpiada s-a desfășurat la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, m-a emoționat și mai tare. Era un lucru complet nou pentru mine. Nu mai participasem niciodată la un concurs de recitări. Datorită încurajărilor venite din partea mamei mele și din partea doamnei profesoare, am reușit să uit de emoții, obținând diploma de merit, echivalent al premiului întâi.
În timp, emoțiile mele au mai trecut. Am continuat să studiez limba rusă, iar pasiunea și dorința mea de cunoaștere m-au făcut să particip anul trecut, dar și anul acesta, la un alt concurs național de recitări organizat de Centrul Cultural Rus. Am obținut două premii speciale și o diplomă cu premiul al II- lea.
Pe lângă aceste concursuri minunate la care am participat, au mai fost doua provocări pe care nu cred că le-aș putea uita vreodată. Pe locul doi în “lista provocărilor mele” aș putea spune că a fost colaborarea la o revistă din Belarus cu o poezie ,, Și eu sunt ecolog”. Însă pe primul loc a fost participarea în piesa “ Trei surori” în cadrul Teatrului sub Castani. Eu am jucat rolul Irinei, un rol principal. În ciuda faptului că a fost foarte greu mă prefac necăjită și supărată, iar imediat după să fiu fericită și să dansez și să țopăi a fost o experiență extraordinară. Să joci un rol pe o scenă, în fața unui public și în fața unui juriu și să vrei să dai tot ce ai mai bun ca să îi impresionezi, este un sentiment pe care nu îl voi uita niciodată și de care mereu îmi voi aduce aminte cu plăcere și cu zâmbetul pe buze.
Pasiunea pentru limba rusă mi-a adus de-a lungul timpului bucurii, satisfacții, cunoștințe despre o cultură fascinantă ți prieteni dragi, colegii Clubului de Limba Rusă unde sunt membră. Suntem un grup de copii talentați și pasionați de limba si cultura rusă. Pe zi ce trece ne adunăm tot mai mulți sub grija și coordonarea doamnei profesoare Eugenia Crețanu, prietena mea dragă.
Țin să îi mulțumesc doamnei profesoare pentru că fără dumneaei nu aș fi reușit să ajung așa de departe cu această pasiune a mea, dar și părinților mei care m-au sprijinit și care au avut încredere în mine și în potențialul meu. Eu nu mă voi opri din studierea acestei limbi minunate și voi încerca mereu sa îmi depășesc limitele. Mă bucur că după mine și alți copii au descoperit frumusețea limbii ruse și, astfel, pasiunea mea devine molipsitoare.”
Raisa Ioana Copacinschi: „Mă numesc Raisa Ioana Copacinschi, sunt elevă în clasa a VII-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui și în timpul liber studiez desenul și limba rusă. Acum mai bine de un an și jumătate, am început studiul limbii ruse։ îmi place să cânt, să recit poezii, să ascult muzică în limba rusă și, nu în ultimul rând, îmi doresc să o vorbesc fluent într-o bună zi.
Recunosc însă că, de mică, mi-aș fi dorit să fac cunoștință cu tainele limbii lui Pușkin, însă nu găseam calea de a-mi atinge acest țel, studierea limbii ruse dispărând din programa școlilor elementare sau gimnaziale.
Acum un an și jumătate am aflat despre acest ʺClub de limba rusăʺ respectiv Centrul de Excelență Județean Vaslui, unde imediat m-am și înscris și am mers mereu cu drag la aceste cursuri suplimentare. Deși am pornit de la zero, am reușit să asimilez cunoștințele de limba rusă într-un timp foarte scurt, pornind de la alfabet, scris, citit și traducere pe text.
Mi-a plăcut foarte mult sa particip în cadrul ʺClubului de Limba Rusaʺ la piese de teatru și, înainte de pandemie, mă pregăteam să particip la un concurs cu un monolog complex; am fost extrem de entuziasmată de piesă și de rol și sper ca, după ce aceste timpuri dificile vor trece, să reiau rolul și să pot participa la concursuri importante pentru mine.
Am participat și m-am calificat la etapa a doua a Olimpiadei Internaționale de Limba Rusă ca limbă străină. Obținerea acestei calificări mă ambiționează în studiul acestei limbi și îmi doresc să ajung la un nivel de care sa fiu mulțumită. Am participat doi ani la rând la concursurile de recitări (Concursul de recitări Pușkin, Concursul de recitări al Centrului Cultural Rus).
Am descoperit că o pasiune pentru o anumită disciplină, cum este pasiunea mea pentru limba rusă, se naște ușor și sigur de la o vârstă fragedă, apoi o poți dezvolta având alături oameni cu dăruire - așa cum este doamna profesoară Eugenia Crețanu – având apoi ambiție multă, poți avea și rezultatele multașteptate.
Dintre toate cele trei limbi străine pe care le studiez, îndrăznesc să spun că limba rusă este preferata mea. Sunt de acord cu o actriță celebră care zice despre limba rusă։ ʺeste o limbă care poate fi atât de dură și puternică, dar și frumoasă în același timp. Anumite accente ale ei declanșează o suită de sentimente.”
Vă oferim și câteva mărturii vizuale ale măiestriei acestor copii:
Ana-Maria Vizitiu: „În acest videoclip am interpretat poezia Я научилась просто мудро жить de Anna Ahmatova”
Ariana Tudor – despre Eminescu
Ariana Tudor – serbarea de Crăciun 2020
Mă numesc Ianina Chiosa, sunt în clasa a treia la Școala Gimnazială " Vasile Pârvan", Bârlad. În prima înregistrare am recitat poezia "Lacul" de Mihai Eminescu în limba română, dar și în limba rusă. În a doua înregistrare interpretez melodia "Ninge și ninge".
Raisa Copacinschi: „În aceste două videoclipuri, am interpretat poeziile : “Я не любви твоей прошу” de Ana Ahmatova și “ Свидание” de Mihai Eminescu”.
Mă numesc Yanis Agache, sunt în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” din Bârlad. În videoclip am interpret poezia "Зимнаяя Дарога" scrisă de Aleksandr Sergheevici Pușkin.
Mă numesc Miruna Ioana Parpalea, sunt elevă la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, Vaslui. În acest filmuleț, interpretez poezia "Берёза" de Serghei Esenin.
Ilinca Ivan recită din Pușkin.
Elena Jidănașu recitând Eminescu și Pușkin
Teodor Sava recită din lirica lui Pușkin, „Noapte de iarnă”.
Admirați-o pe Ariana Tudor, una din elevele cele mai noi ale Clubului nostru, copil pentru care limba rusă reverberează profund încă de la primele cuvinte pe care le-a spus, ca o revelație continuă a unor acumulări sufletești anterioare. Aici o vedem interpretând excelent, ca un adevărat artist, melodia Allei Pugaciova „Arlekino” – unul din cântecele cu care Clubul va participa la Concursul de Interpretare Vocal-Instrumentală „Sunetul Rusiei”, organizat în luna martie a acestui an de Asociația Rețeaua de cultură împreuna cu Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programul Național „Cantus Mundi”, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, cu sprijinul Centrului Rus de Știință și Cultură din București. Ariana Tudor – un nume de care veți mai auzi, cu siguranță!