Regulamentul Concursului Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu” Ediţia a XIV-a, Vaslui, 10 iunie 2017

 
   Ediţia a XIV-a, a Concursului Naţional de Traduceri „Corneliu M. Popescu”, se va desfăşura la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, pe data de 10 iunie 2017. Această ediție se desfășoară sub egida Parteneriatului Strategic Erasmus+ KA2 intitulat “Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues”, coordonat de Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui.
   Organizatorii Editiei 2017 sunt Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui, MEN/Inspectoratul Școlar Judeţean Vaslui, ARPF – Asociaţia Românã a Profesorilor de Limba Franceză – filiala Vaslui şi Asociaţia Culturală Europea (organizator principal).
   Ediţia 2017  - proba scrisă de la Vaslui se va desfăşura pe cinci secţiuni: limba franceză, limba engleză, limba spaniolă, limba rusă şi limba italiană. La fiecare secţiune, există următoarele categorii:
- juniori 1 – clasele a V-a şi a VI-a
- juniori 2 – clasele a VII-a şi a VIII-a
- juniori 3 – clasele a IX-a şi a X-a
- seniori – clasele a XI-a şi a XII-a.
   Completarea formularului de înscriere se face de către elevul participant, asistat de profesorul coordonator. Deoarece fiecare elev primeşte diploma emisă pe baza acestei înscrieri şi certificată de ISJ Vaslui, INSISTĂM ca procesul de completare să se facă cu MAXIMĂ RESPONSABILITATE! De asemenea, organizatorii îi roagă pe profesorii îndrumători să îi selecţioneze, în vederea participării, doar pe elevii cu reale calităţi la limbile moderne, având în vedere faptul că subiectele ediţiei 2017 vor fi de o dificultate sporită.
Inscrierea la concurs se face DOAR online, pe formularul special  electronic de la una din adresele:
http://lang-platform.eu/bd - site-ul Parteneriatului Erasmus+ KA2 “Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues”
http://lang-platform.eu/lms - Sistemul de Management al Învățării (LMS) produs în Parteneriatului Erasmus+ KA2 “Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues” – pe care se va desfășura proba online
http://lang-platform.eu/vaslui - site-ul de informare dedicat profesorilor de limbi moderne din județul Vaslui
http://isj.vs.edu.ro – site-ul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui
http://lmkvs.ro  - site-ul Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui
   Pe site-ul concursului http://translationscontest.blogspot.com a fost publicat un Compediu de subiecte date la ediţiile precedente ale Concursului, precum şi subiectele ediţiei 2016.
   De asemenea, spaţiul Facebook al Concursului, aflat la adresa https://www.facebook.com/translationscontest/ conţine toate informaţiile la zi, legate de concurs, fiind un mijloc de comunicare direct şi rapid dintre organizatori şi participanţi.
Data-limită de înscriere la concurs este sâmbătă,
22 MAI 2017, ora 23:59
 
Detalii referitoare la structura probei online
 
   Proba online se va desfășura sîmbătă, 10 iunie 2017, între orele 12:00 - 13:00, în spațiul special dedicat Concursului Național de Traduceri Corneliu M. Popescu” din Sistemul de Management al Învățării – LMS – produs intelectual al parteneriatului strategic Erasmus+ KA2 “Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues” http://lang-platform.eu/lms .
   La ediția 2017, proba online are un caracter experimental și este organizată în secțiuni distincte: limba franceză şi limba engleză , pe categoriile - juniori 1 – clasele a V-a şi a VI-a;  juniori 2 – clasele a VII-a şi a VIII-a; juniori 3 – clasele a IX-a şi a X-a; seniori – clasele a XI-a şi a XII-a.
   RECOMANDĂM ÎNSCRIEREA ŞI PARTICIPAREA LA PROBA ONLINE DOAR PENTRU CATEGORIA ADECVATĂ VÂRSTEI ŞI NIVELULUI DE CUNOŞTINŢE ALE ELEVULUI!
   Înscrierea la proba online se face prin intermediul formularului de înscriere electronic pus la dispoziția publicului școlar. Participarea este individuală, elevul fiind singur în fața calculatorului, fără ca alte persoane să-l asiste sau să-i sugereze soluții la testele care trebuie parcurse.
   Numele de utilizator și parola de acces vor fi unice și se vor emite pe baza datelor furnizate de participanți în formularul de înscriere. Algoritmul de emitere este următorul: numele de utilizator din LMS este identic cu numele de utilizator din adresa de email declarată (deci fără @...), iar parola inițială este formată din (unul din) prenume și cifra 1, scrise într-un cuvînt, fără spații.
   La dispoziția utilizatorilor LMS va fi pus, începînd cu 22 mai 2017, un spațiu de testare a instrumentelor electronice, pentru a cunoaște cu precizie modalitatea de examinare din 10 iunie 2017 și tipurile de itemi propuși spre rezolvare.
   Proba online este o combinație de viteză în rezolvarea itemilor, cu precizie și cu dovedirea unui nivel de limbă modernă superior, care să-i permită participantului furnizarea a cît mai multor răspunsuri corecte. Datorită numărului mare de itemi propuși, nu este indicată folosirea unor surse alternative de informare, dicționare sau site-uri, ci concentrarea în exclusivitate pe conținutul probei din LMS.
   Un set de instrucțiuni (tutorial) va fi expediat, în perioada 22-25 mai 2017, tuturor celor înscriși la această secțiune, pe mail. Tutorialul va fi publicat, de asemenea, pe site-urile menţionate anterior.
   Fiecare utilizator va primi rezultatul probei online, imediat după încheierea acesteia, iar clasamentul general va fi dat publicității în cursul zilei de 10 iunie 2017.
   Se vor acorda premii (I, II, III) și mențiuni în procentaj de 1/3 din cifra înscrișilor. Se va acorda un singur premiu I (doar scorurile egale vor conduce la acordarea a două sau mai multe premii I).
 
Detalii referitoare la structura probei scrise de la Vaslui
   Subiectele de la proba scrisă, desfășurată la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui pe 10 iunie 2017, de la ora 10,  vor consta în traduceri literare (fragmente din benzi desenate, fragmente din opere literare, care pot conţine şi dialog – basme, nuvele, povestiri, posibil poezii, mai ales în vers alb), din română în limba străină şi vice-versa, cu nivel sporit de dificultate. Proba scrisă, va avea durata de o oră şi jumătate.
   Obiective:
-          folosirea corectă a limbii (gramatică, ortografie, topică, vocabular);
-          din punct de vedere stilistic: capacitatea de interpretare şi de adaptare a unor expresii sau a unui anumit limbaj;
-          cursivitatea textului rezultat în urma traducerii şi interpretării.
   Punctajul maxim va fi următorul:
1 punct – din oficiu
3 subiecte de 3 puncte (traducere din limba română în limba modernă – 3 puncte, traducere din limba modernă în limba română – 3 puncte, traducere de bandă desenată din limba modernă în limba română – 3 puncte)
   Se vor acorda premii (I, II, III) și mențiuni în procentaj de 1/3 din cifra înscrișilor. Se va acorda un singur premiu I (doar scorurile egale vor conduce la acordarea a două sau mai multe premii I).
 
Detalii administrative
   Profesorii organizatori, profesorii corectori, profesorii supraveghetori şi însoţitorii grupurilor de elevi participanţi, vor primi adeverinţe şi/sau certificate pentru activitatea prestată. De asemenea, se vor încheia contracte de voluntariat.
   Elevii vor primi diplome pentru menţiunea sau premiul atribuit, după caz.
   Repetăm rugămintea referitoare la seriozitatea înscrierii și la exactitatea datelor furnizate, necesare atît la completarea diplomelor, cît și la crearea conturilor participanţilor la proba online.
Participanţii din alte judeţe, înscrişi la proba scrisă de la Vaslui, sînt rugaţi să ia cît mai repede legătura cu organizatorii, în vederea rezervării unor camere la un internat școlar, la un motel sau la Hotelul Direcţiei pentru Tineret Vaslui. Persoana de contact este prof Alexandru Mîţă – e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Vaslui,
14 mai 2017
 
Managerul concursului:
 
prof. Alexandru Mîţă 
 
Responsabilii secţiunilor concursului:
Limba franceză – prof. Alexandru Mîţă
Limba engleză – prof. Mihaela Claudia Liteanu
Limba spaniolă – prof. Gabriela Tofan
Limba rusă – prof. Eugenia Crețanu
Limba italiană – prof. Liliana Botez, prof. Mirela Fighiuc