Trupa LMK la ediţia a 17-a a Festivalului Naţional de Teatru în limba engleză “Dramaland” Cluj-Napoca – 16-18 iunie 2017
- Detalii
- Categorie: Pagina 1
- Publicat: Marți, 20 Iunie 2017 10:58
- Scris de Alexandru Mîţă
- Accesări: 2625
În perioada 16-18 iunie s-a desfăşurat, la Cluj-Napoca, cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru în Limba Engleză pentru Elevi “Come with Us to Dramaland”, eveniment de marcă organizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj si CETA (Asociaţia Profesorilor de Limba Engleză Cluj), cu sprijinul partenerului media Casa Radio Cluj. Manifestarea cultural-artistică este înscrisă în calendarul concursurilor naţionale ale MEN şi beneficiază de suportul câtorva instituţii partenere: British Council Cluj, Radio România, EDAR (Asociaţia Naţională de Dramă din România).
Conform organizatorilor, scopul festivalului este valorificarea potenţialului artistic, a competenţelor lingvistice şi dezvoltarea spiritului competiţional al elevilor, prin punerea în scenă a unor piese de teatru in limba engleză; dezvoltarea personalităţii elevilor prin activităţi interpretative; încurajarea climatului şi atitudinii creatoare în colectivităţile de elevi; creşterea motivaţiei elevilor în învăţarea limbii engleze; identificarea şi afirmarea tinerelor talente, a copiilor cu aptitudini speciale; iniţierea şi derularea unor schimburi de experienţă între trupe de teatru alcătuite din elevi; transfer cultural între elevi aparţinând unor comunităţi diferite; dezvoltarea teatrului ca instrument de promovare a educaţiei prin folosirea limbii engleze ca vehicul de comunicare.
Festivalul a avut ca beneficiari direcţi: peste 400 de elevi participanţi, care au prezentat 30 de piese de teatru în limba engleză, repartizate în grupe de vârstă: elevi de nivelul învăţământului primar, gimnazial si liceal); peste 70 de profesori de limba engleză, specialişti în dramaturgie care au făcut parte din juriul de evaluare, iar ca beneficiari indirecţi: profesori de limbi moderne, comunitatea locală şi naţională, părinţi. Au concurat trupe excelente din Cluj-Napoca, Bucureşti, Slobozia, Târgu Mureş, Gura Humorului, Deva, Dej, Ocna Mureş, Zalău, Câmpia Turzii şi cele două trupe în limba engleză ale Licelui Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui, conduse de profesoara de limba engleză Mihaela Liteanu.
Participanţii descriu ediţia 2017 a Festivalului ca fiind una din cele mai dificile, cu multe piese excelente, care au ţinut juriul şi spectatorii cu sufletul la gură, făcând totodată dificilă realizarea unui clasament şi a unei liste de câştigători. Cu toate acestea, liceenii de la “Mihail Kogălniceanu” Vaslui au reuşit să se claseze pe locul al III-lea, cu piesa “Rather Late, Mr Godot”, la secţiunea “Licee”, iar actorii Matei Armeanu (clasa a XI-a) şi David Dimitriu (clasa a VII-a, trupa care a evoluat la secţiunea “Gimnaziu” a Festivalului) au fost laureaţi cu premiul al 3-lea pentru cel mai bun actor (rolul Godot interpretat de Matei a impresionat pe bună dreptate juriul), respectiv – pentru rolul Tomcat – motanul-politician.
Cele două piese, adaptate şi regizate de profesoara Mihaela Liteanu, au prezentat o viziune dramatică a unor probleme actuale ale umanităţii, reliefate subtil prin metafore scenice deosebite, inspirate de teatrul absurdului şi puse în scenă cu ajutorul talentului nativ al elevilor-actori.
Prima piesă, intitulată “Mai bine mai târziu, domnule Godot/Rather late, Mr Godot”, adaptare după Doru Moţoc, are acţiunea plasată într-o lume întoarsă cu susul în jos de cel de-al treilea război mondial, în care unii oameni, conduşi de personajul lui Eugen Ionescu, Béranger, luptă să supraviețuiască printre o mulțime de rinoceri (oameni care îşi păstrează aspectul uman, dar au pierdut capacitatea de a vorbi, şi să se comporte violent şi sălbatic). Atras de capacitatea şi obstinaţia lor de a supraviețui, apare Godot (personajul lui Samuel Becket, un fel de Dumnezeu, ultima speranță a oamenilor), care vrea să înțeleagă ce se întâmplă pe planeta Pământ. Din păcate, el nu poate îndeplini aşteptările oamenilor de a fi ajutaţi şi salvaţi complet de el, deoarece trebuie să respecte liberul arbitru al oamenilor şi să intervină cât mai puțin posibil în viața lor. În cele din urmă, va trebui ca oamenii să se confrunte cu adevărul: în principiu, ei înşişi vor supraviețui, vor rămâne oameni, în ciuda tuturor tentațiilor de a deveni rinoceri pentru o viață mai uşoară.
Distribuţia acestei piese este formată din elevii: Matei Armeanu (rolul Godot), Radu Neacşu (Béranger), în rolurile Oamenilor: Vlad Leuştean, Denise Moşneagu, Denisa Ouatu, Ramona Gherasim; în rolul Femeia fugară: Smaranda Huideş, în rolul Păzitorului de sclavi - Alexandru Băcanu, iar în rolurile rinocerilor: Teodora Mihăilă şi Andreea Bahrim.
Ce de-a doua piesă, adaptare liberă după Arthur Miller de Mihaela Liteanu, drama satirică „The Rise and Fall of Pussycat Tom Thomas - Mărirea şi decăderea motanului Tom Thomas”, a fost prezentată la secţiunea rezervată elevilor de gimnaziu. Familia Bicker are un motan (Tom Thomas), despre care află, într-o bună zi, cu stupefacţie, că a învățat să scrie, să citească și să vorbească engleza, dar şi să folosească alte pisici ca spioni pentru a primi informații despre oameni influenți ai orașului și, în acelaşi timp, că este hotărât să devină noul primar al orașului, alegerile urmând să se desfăşoare peste puţin timp. Prin șantaj și tupeu, îi face pe acești oameni influenți să-l ajute să devină primar. Cetățenii orașului votează pentru Tom Thomas pe baza imaginii false, create de ziarele locale, fără să știe că votează pentru un motan. Foarte puțini oameni cunosc adevărul (şi aceştia sunt cei pe care îi constrânge sau şantajează). De îndată ce devine primar, se hotărăște să devină guvernator al statului. Ajutat din nou de aceiași oameni, el este doar un pas aproape de victorie, pe cale să câștige alegerile în calitate de guvernator, când un instalator cinstit și foarte muncitor, Sam, îl descoperă și îl arată aşa cum este el – un motan, cetățenilor pentru care au votat, neştiind cu cine votează. În finalul piesei, Tom Thomas se întoarce, umilit, acasă la familia Bicker, dar nimic nu promite faptul că, într-o zi, nu o va lua de la capăt, în nemăsurata ambiţie de a conduce oamenii, profitând de naivitatea sau de buna lor credinţă, pentru a-şi asigura un trai îndestulat şi a-şi alimenta dorinţa nemăsurată de putere.
În această dramă satirică au evoluat, reuşind să impresioneze juriul, David Dumitriu (premiat pentru evoluţia în rolul principal, Tomcat Tom Thomas), Ninu Matei (în rolul primarului oraşului), Flavius Carabaş (în rolul George Bicker), Eva Roşu (Adele Bicker), Robert Bazon (în rolul instalatorului Sam), Cristian Profire (în rolul vicepreşedintelui băncii, domnul Billings), Ştefania Nechita (camerista), cetăţenii votanţi ai oraşului: Smaranda Mihăilă, Bianca Apostu, Vlad Păun şi Iosif Aliodor Timofticiuc.
Vă invităm să descoperiţi câteva din momentele-cheie ale festivalului „Come with us to Dramaland”, ediţia a XVII-a, 2017, prin intermediul fotografiilor şi momentelor filmate, puse la dispoziţie de participanţii la acest eveniment cultural special.