Cluburile lingvistice ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui
- Detalii
- Categorie: Pagina 1
- Publicat: Luni, 20 Noiembrie 2017 17:25
- Scris de Alexandru Mîţă
- Accesări: 1586
Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui încurajează învăţarea gratuită a limbilor moderne
În luna septembrie 2017, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui lansa trei apeluri, în vederea admiterii pasionaţilor de limbi moderne în Cluburile lingvistice ale anului şcolar 2017-2018: Clubul de limba franceză (realizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „N. Milescu Spătarul” Vaslui şi Şcoala Gimnazială „A. Nechita” Vaslui), Clubul de limba spaniolă (în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Vaslui), Clubul de limba rusă şi Clubul de japoneză (în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui). Doamnele profesoare Eugenia Creţanu, Alina Emanuela Moraru, Oana Uliu, Mălina Iftimie, Cristina Borţun, Doina Volocariu, alături de inspectorul şcolar pentru limbi moderne, Alexandru Mîţă, lucrează, în regim de voluntariat, pentru ca toţi cei înscrişi să reuşească să îşi atingă obiectivele care i-au determinat să aleagă învăţarea acestor frumoase, dar uneori dificil de abordat limbi moderne.
Clubul de limba rusă a înregistrat un nou mare succes, prin admiterea Irinei Demetra Şuşnea, eleva de clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Gh. Roşca Codreanu” din Bârlad, la etapa internaţională a Olimpiadei de profil de la Moscova, care se va desfăşura în luna decembrie 2017. Clubul are deja propria pagină de socializare, pe una din cele mai mari reţele ale internetului.
La Clubul de limba franceză, activitatea s-a structurat deja pe două ateliere distincte – adulţi şi copii. La copii, a fost deja introdusă o metodă nouă, interactivă, iar comunicarea este facilitată de un grup social cu circuit închis.
Clubul de limba japoneză rămâne şi anul acesta un club sobru, în care se munceşte asiduu pentru deprinderea tainelor acestei misterioase şi încriptate limbi. Şi membrii acestui Club şi-au construit un grup de comunicare, prin intermediul căruia schimbă impresii, materiale informative şi anunţuri referitoare la activitatea săptămânală.
După cinci săptămâni de activitate, Clubul de limbă şi cultură spaniolă se poate lăuda cu membri pasionaţi şi conştiincioşi, hotărâţi să ignore oboseala de peste zi şi să se concentreze asupra noţiunilor noi pe care doresc să şi le însuşească.
Dacă în prima zi grupa de elevi număra patruzeci de tineri entuziaşti, în prezent efectivul s-a redus la jumătate, însă cei rămaşi se implică sută la sută în activităţile propuse, dat fiind că se lucrează mult mai uşor şi mai eficient cu un număr mai mic de cursanţi. Deja se observă o atitudine colegială, aproape fraternă, între cei mai mici dintre elevi (clasa a IV-a) şi cei mai mari (clasa a XII-a). Diferenţa de vârstă pare să se fi estompat treptat şi se formează prietenii care duc la o colaborare de succes. Din cei douăzeci şi nouă de membri pe care îi avea iniţial grupa de adulţi, au rămas douăzeci – ”Sunt extrem de impresionată de concentrarea şi de consecvenţa adulţilor” – declară domnişoara prof. Uliu, coordonatoarea Clubului. ”După doar nouă întruniri, sunt deja capabili să citească fluent, să poarte scurte dialoguri după model, să folosească majoritatea verbelor de uz curent la prezent (şi imperfect), îşi îmbogăţesc în mod constant vocabularul şi cunoştinţele legate de cultura şi civilizaţia spaniolă. Toate acestea în situaţia în care este vorba despre persoane care vin direct de la serviciu sau de la universitate, de cele mai multe ori palide de oboseală, dar se însufleţesc la Club şi cooperează extraordinar.”
Din impresiile participanţilor: ”Doamna profesoară este extrem de calmă şi răbdătoare. Solicită pe toată lumea în mod egal, încurajându-ne să comunicăm.”
”Îmi face plăcere să conjug verbe şi apoi să le folosesc în propoziţii. Descopăr că îmi este mult mai uşor decât aş fi crezut.”
”Sunt nerăbdător să ajung să mă pot descurca singur când voi mai merge în Spania. Domnişoara profesoară ne povesteşte multe lucruri interesante şi utile şi sunt sigur că până la sfârşitul anului voi fi capabil să comunic fără probleme.”
Şi cum toate acestea nu puteau să rămână fără o reverberaţie în celelalte oraşe ale judeţului, începând din decembrie 2017, la Liceul Pedagogic „I. Popescu” Bârlad, îşi va începe activitatea Clubul de limba spaniolă al liceului, animat de doamna profesoară Diana Sîrbu. Obiectivele iniţiale ale acestui club sunt multiplicarea şanselor de reuşită ale elevilor liceului şi formarea unui nucleu de cunoscători ai limbii spaniole, pentru care să se poată introduce un opţional în cirricula liceului; în viitorul apropiat, clubul s-ar putea deschide şi celorlalţi doritori din Bârlad.
Mai multe detalii, puteţi afla oricând navigând pe site-ul de informare a profesorilor de limbi moderne din judeţul Vaslui: http://lang-platform.eu/vaslui, pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui: http://isj.vs.edu.ro, precum şi pe paginile de socializare ale căror adrese le puteţi afla pornind de la aceste site-uri.