Participare ovaționată a trupei de teatru în limba engleză a Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui la ediția a XIX-a a Festivalului de teatru în limba engleză “Come with Us to Dramaland”, Cluj-Napoca, 7-9 iunie 2019
- Detalii
- Categorie: Pagina 1
- Publicat: Duminică, 09 Iunie 2019 16:25
- Scris de Alexandru Mîţă
- Accesări: 3263
Este al unsprezecelea an consecutiv de când trupa de teatru în limba engleză de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” participă la cel mai important festival de profil în limba engleză, cunoscut în toată lumea artistică și educațională europeană – „Come with Us to Dramaland” de la Cluj-Napoca, competiţie oficială a Ministerului Educaţiei Naţionale, organizată de CETA – Asociaţia profesională a profesorilor de limba engleză şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, alături de Radio România – studioul Cluj, de autorităţile locale şi judeţene şi de numeroşi parteneri. Și, ca de obicei, așa cum ne-au obișnuit într-o frumoasă tradiție, actorii trupei de teatru în limba engleză a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” au reușit, și de data aceasta, prin măiestrie interpretativă și stăpânirea unei limbi engleze deosebite, să convingă juriul de calitatea artei lor, astfel încât au fost răsplătiți cu numeroase și importante premii.
Trupa elevilor de gimnaziu a prezentat adaptarea comediei “Grijuliu ca un frate” (după Elie Bassan), în regia Mihaelei Liteanu – povestea unui tânăr pictor, Julian Dubbs, care trăiește într-o mansardă și este jefuit de un hoț plin de scrupule care sfârșește prin a-i rezolva o mulțime de probleme, în mod paradoxal. Rolurile au fost interpretate de elevii Horațiu Dăniciuc (Julian Dubbs, pictor sărac), Matei Ninu (hoțul), Sara Doroftei, Elisabeta Motaș, Ștefan Chiper, Teodora Antonache, Alex Cogălniceanu, Oana Butnaru, Ștefan Sava, Eva Chiriță.
Matei Ninu și Horațiu Dăniciuc au fost laureați ai Premiului pentru cel mai bun dialog între două personaje.
Piesa a obținut, de asemenea, Premiul al III-lea pentru cel mai bun scenariu adaptat și Premiul Juriului – unul din cele mai râvnite trofee ale Festivalului.
Trupa elevilor de liceu a prezentat, tot în regia și adaptarea profesoarei Mihaela Liteanu, piesa lui Allan Seymour „O zi pe an”. Frumoasa și modesta familie Cook din Sydney e formată din oameni care muncesc din greu pentru a se împlini. Alf, veteran al celui de-al doilea război mondial și Wacka, vechi prieten și veteran al ambelor războaie, așteaptă 25 aprilie - Ziua Veteranilor din Australia (ANZAC), o zi foarte specială pentru ei. Hughie, fiul lui Alf, idealist revoluționar, este student la Universitate, îndrăgostit de bogata sa prietenă, Jan Castle. El și Jan intenționează să scrie un articol de ziar pentru a dezvălui câteva adevăruri triste despre Ziua Veteranilor. Se creează un conflict între Hughie și părinții săi, lucrurile se complică, iar punctul culminant este atunci când Hughie află că Jan a publicat deja articolul singură, într-un mod foarte diferit de ceea ce ar fi trebuit să fie. Piesa este o pledoarie împotriva războiului și consecințelor sale profunde și triste și promovează ideea că tinerii trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a evita repetarea unor astfel de nenorociri.
Au impresionat prin talentul lor elevii – actori Tudor Visu (Alf Cook, tatăl), Teodora Pinzariu (Dot Cook, mama), Esthir Pilă (Rose Cook, fiica), David Dumitriu (Hughie Cook, fiul), Bianca Costin (Jan Castle, iubita lui Hughie), Tudor Stavăr (Wacka Dawson, vechi prieten al familiei), Miriam Gurguță, Anastasia Ulea (două ziariste, povestitori).
Juriul a apreciat cu binevenite superlative arta teatrală a elevilor vasluieni, după cum urmează: Premiul I pentru cea mai bună trupă; Premiul Special pentru cea mai potrivită costumație și recuzită; Tudor Stavăr a fost răsplătit cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar iar Tudor Visu – cu Premiul II pentru cel mai bun actor actor în rol principal.
Felicitări tuturor membrilor trupei de teatru a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” și coordonatoarei, profesoara Mihaela Liteanu, pentru această nouă confirmare a valorii limbii engleze și a calității teatrului pentru elevi pe care această echipă strâns unită l-a demonstrat, încă o dată, la cel mai mare și mai greu festival de profil în limba engleză din România – Come with Us to Dramaland, de la Cluj-Napoca!