Vizita de studiu a partenerilor din Republica Moldova în cadrul proiectului multianual internațional „Atelierul de Paleografie”

   „Atelierul de Paleografie” este o inițiativă originală a Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, un proiect multianual interdisciplinar și internațional, destinat cu precădere elevilor din seminarele ortodoxe, dar în aceeași măsură și celor din alte instituții de învățământ (școli gimnaziale și licee teoretice). Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea unei culturi de specialitate în domeniile paleografiei, al slavonei, al limbii ruse și al ortodoxiei răsăritene.

    Parteneriatul care s-a închegat, în toamna anului 2018, pentru începerea sub cele mai bune auspicii a acestui proiect, numără alături de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, instituții prestigioase precum Ambasada Republicii Belarus în România, Episcopia Hușilor, Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși, Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu” Vaslui și Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” din Bârlad. Unul din primii beneficiari a fost Școala Gimnazială nr. 1 Deleni, ai cărei elevi de gimnaziu au studiat, în 2018-2019, primele noțiuni de limba rusă și de slavonă cu doamna profesoară Eugenia Crețanu, în fiecare săptămână, sâmbăta, timp de două sau trei ore, din octombrie până în iunie.

   Anul 2018-2019 a fost, pentru proiect, un an de acumulări, în care s-a scris și cursul care urmează să fie predat elevilor, „Introducere în Paleografie”, o perioadă de identificare de noi parteneri și de punere pe planșetă a unor viitoare acțiuni. În acest registru se înscrie și cea mai recentă acțiune de impact, vizita în județul Vaslui, în perioada 6-7 iunie 2019, în cadrul „Atelierului de Paleografie”, a doi oaspeți din Republica Moldova – fondatorul corului creștin-ortodox „Gnosis”, doctorand în Teologie Ortodoxă, Serghei Crudu și doctorandul în Drept, Damian Savciuc, promotori ai acțiunii tineretului ortodox moldovenesc.

   Programul reuniunii – gestionate cu generozitate prin contribuția preotului profesor Andrei Zăgan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși, a fost foarte divers, incluzând vizitarea Statuie ecvestre a lui Ștefan cel Mare și a ansamblului monumental de la Podul Înalt; vizitarea obiectivelor culturale din municipiul Vaslui, Curțile Domnești și biserica “Tăierea Capului Sf.Ioan Botezătorul” Vaslui, Centrul Civic, Biserica “Sf Nicolae” din Vaslui, Parcul Copou, aflat într-o splendidă versiune de vară, adevărată carte de vizită a municipiului Vaslui.

   Ziua a doua a debutat cu o audiență la Preasfințitul Ignatie, Episcopul de Huși, urmată de vizitarea Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși, elevii căruia au făcut o călduroasă întâmpinare oaspeților moldoveni, intonând mai multe cântece, deși unii dintre ei aveau chiar în acea zi să susțină examene de competențe, în cadrul bacalaureatului 2019. Incursiunea în lumea ortodoxă a Hușilor a continuat cu vizitarea Muzeului Eparhial Huși, care adăpostește veritabile comori ale vieții spirituale creștin-ortodoxe. Mănăstirile Moreni (comuna Deleni), Bujoreni (comuna Zorleni) Mănăstirea Florești, Mănăstirea din comuna Alexandru Vlahuță au întregit, prin frumusețea unică și semnificațiile pe care le poartă și le împărtășesc pelerinilor, repere importante ale unei descoperiri inedite a adevăratelor valori, care se vor promovate prin „Atelierul de Paleografie”.

    În anul al doilea – 2019-202, „Atelierul de Paleografie” va debuta cu un curs de limba rusă oferit elevilor de la Seminarul Liceal Teologic Ortodox “Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși, în paralel cu „Introducerea în Paleografie”, curs prin care se dorește deschiderea apetitului intelectual al elevilor către istoria ortodoxiei și descoperirea importanței scrierii slavone în istoria poporului nostru. În același timp, vor fi invitați să se alăture noi parteneri instituționali din Republica Moldova, Republica Belarus și din alte țări vecine preponderent ortodoxe, iar mai buna cunoaștere se va realiza prin intermediul unor vizite reciproce, în cadrul cărora să se prezinte așezăminte creștin-ortodoxe, muzee, biblioteci și în care să se organizeze ateliere de paleografie – țelul declarat al proiectului.

l