Proiectul Erasmus+ KA229 “Pantins pour l’inclusion” - Simpozionul Internațional de Arheologie Didactică 14-11-2019
- Detalii
- Categorie: Pagina 1
- Publicat: Duminică, 17 Noiembrie 2019 22:01
- Scris de Alexandru Mîţă
- Accesări: 3373
„Unde ni-s entuziaștii, visătorii, trubadurii,
Sa ne cânte rostul lumii și splendorile naturii?
Unde ni-s sămănătorii generoaselor cuvinte,
Magii ocrotiți de stele, mergătorii înainte,
Sub credințele sfărâmate și sub pravilele șterse
îngropând vechea durere, cu-al lor cântec să reverse
Peste inimile noastre mângâiere și iubire,
și cuvântul lor profetic, inspirata lor privire,
Valurile de-ntuneric despicându-le în două,
Splendidă-naintea noastră să ne-arate-o lume nouă!”
(Alexandru Vlahuță – Unde ni sunt visătorii?)
Într-o atmosferă de reală efervescență intelectuală, de emulație dată de tema cutezătoare a unui nou proiect, lansat în septembrie 2019 sub cupola programului Erasmus+ („Pantins pour l’inclusion” este numele noii aventuri intelectuale și umane cu finalitate educațională și socio-culturală rafinată), joi, 14 noiembrie 2019, începând cu ora 16:00, în Amfiteatrul Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, s-a desfășurat un eveniment rar și generos prin anvergura participanților și perenitatea ideilor care au fost formulate, prin frumusețea momentelor artistice propuse și multitudinea culorilor care au impregnat atmosfera. Teatrul de păpuși școlar readus în avanscena comunității didactice este o manifestare complexă și sincretică de care participanții la Simpozion s-au bucurat la unison.
La prima ediție a Simpozionului Internațional de Arheologie Didactică din 16 noiembrie 2018 au participat, printre cei 110 invitați la plenul manifestării, autorități municipale și județene, cât și diplomați, reprezentanți de vază ai Bisericii Ortodoxe (atât din România, cât și din Basarabia), oaspeți din Republica Moldova – din raioanele Anenii Noi, Cahul și din Chișinău, profesori universitari de la mai multe universități importante ale țării, iar din mediul preuniversitar - profesori, inspectori școlari, directori de școli, contributori la partea științifică a manifestării.
Chintesența primei ediții a fost înmănuncheată în numărul 1 al Revistei Române de Arheologie Didactică, lansat în debutul Simpozionului Internațional – ediția 2019: un op cuprinzând articole de valoare pledând cauza recuperării celor mai bune manuale, metode și procedee - ceea ce a avut mai bun învățământul nostru și a fost pe nedrept pus la index, dat uitării, marginalizat, privând generații întregi de roadele geniului pedagogic al predecesorilor. Revista va fi disponibilă în curând și în format electronic, pe site-ul dedicat și pe cel al proiectului Erasmus+ KA229 „Pantins pour l’inclusion”. Tema grafică aparține talentatului artist plastic Nicu Brașoveanu, profesor la Liceul Pedagogic „I. Popescu” și la Școala Gimnazială de Arte „N. N. Tonitza” Bârlad. De asemenea, sub îndrumarea colectivului de aur de artiști plastici ai acestei instituții (cu Sebastian Pascu, Eduard Piciu, Nicu Brașoveanu), membră a Consorțiului DEOR al proiectului Erasmus+ KA229 “Pantins pour l’inclusion”, s-a realizat prima “armată de marionete” modelate în lut, utilizate apoi la două din piesele prezentate în cadrul simpozionului.
Ediția 2019 s-a constituit în eveniment de lansare a proiectului Erasmus+ KA229 „Pantins pour l’inclusion”, în primul rând deoarece metoda propusă de proiect – predarea disciplinelor lingvistice și non-lingvistice prin intermediul teatrului de animație – este o readucere în atenția comunității didactice a unei foarte vechi metode de educație, care îi privea pe toți și îi includea pe toți – și prin care se făcea critica societății, se transmiteau valori morale, se aduceau informații „la prima mână” despre evenimente politice și sociale pe care trupele itinerante le cunoșteau fiindcă, de cele mai multe ori, erau martore fidele ale acestora. De asemenea, prin variante ale acestei metode – teatrul de păpuși religios – se transmiteau valori spirituale, mesaje cu caracter mistic, se realiza apropierea față de biserică și se decriptau semnificații.
Evenimentul a început prin discursul înaltului oaspete al manifestării – Excelența-sa, ambasadorul Republicii Belarus la București, Andrey Grinkevich, urmat de mesajele de susținere ale autorităților județene și municipale vasluiene, transmise de președintele Consiliului Județean Vaslui, profesor Dumitru Buzatu, vicepreședintele acestui organism, profesor Vasile Mariciuc și de viceprimarul municipiului Vaslui, Dragoș Cazacu.
Senatorul Gabriela Crețu, profesor de științe sociale la Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu”, a evocat tradiția teatrului ca instrument și metodă eficientă de învățare prin prisma propriei experiențe de coordonator al unei trupe de teatru școlar a liceului care a generat multe actuale talente ale scenei românești.
Profesor Gabriela Plăcintă, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, a mulțumit înalților oaspeți pentru recunoașterea valorii evenimentului, readucând în prim-plan importanța revenirii la reperele esențiale ale educației care au făcut din școala românească una de prestigiu.
Dr. Mircea Platon, redactor-șef al prestigioasei reviste culturale „Convorbiri Literare”, a avut o intervenție memorabilă. Modelul nostru de învățământ trebuie reașezat după datele propriei culturi, iar nu calchiat ca rod al unei imitații forțate, precum mai noua idee a adoptării „modelului finlandez”, model care nici în țara de origine nu este, în realitate, unul de succes; tot succesul apus al învățământului finlandez ar proveni dintr-un stil clasic de învățământ care a fost înlocuit cu un experiment avangardist ale cărui rezultate au nemulțumit comunitatea educativă finlandeză, fiind net inferioare „tiparului clasic”.
Invitat special al evenimentului a fost scriitorul francez Gérard Luçon, fost director în Ministerul francez al Justiției, care a expus publicului extrem de interesat problematica reintegrării sociale și educaționale a adolescenților infractori din țări africane în care Franța asigura asistența juridică, experiență de viață și umanitară pe care a coordonat-o.
O delegație de profesori din raionul Anenii Noi – Republica Moldova, a participat la Simpozion, profesorii arătându-se dornici de implicare în Consorțiul de diseminare și exploatare a rezultatelor acestui proiect. Domnul Eugeniu Margine, director al Liceului Teoretic „A. Straistă” din Anenii Noi, a vorbi despre noutățile învățământului moldovenesc, în paralel cu necesitatea menținerii a tot ceea ce tradiția acestui învățământ are mai de valoare.
Profesor universitar doctor Aurelian Bălăiță, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, a elogiat inițiativa proiectului Erasmus+ și totodată a indicat elevilor din public care ar putea deveni opțiunile lor dacă se hotărăsc, în urma experienței acumulate în proiect, să aleagă cariera artistică. Colaborarea cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași va continua, sub auspiciile proiectului, urmând a se semna un acord de cooperare în acest sens.
Lucian Onciu, director al Centrului Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, a reliefat importanța teatrului tânăr și a teatrului de animație ca factor de educație culturală, rememorând prestația sa actoricească într-o piesă cu marionete după I. L. Caragiale, regizată chiar de prof. universitar dr. Aurelian Bălăiță.
Romică Brunchi, director al Centrului Cultural „Podul Înalt” din Muntenii de Jos (sediu al singurului teatru instituționalizat de marionete din județul Vaslui, vizitat în cadrul activităților de predare-învățare-formare ale proiectului din 14-11-2019), a vorbit publicului despre teatrul de animație ca reinterpretare a actului artistic, despre vocația socială a teatrului și despre cum teatrul său de păpuși rural parcurge sute de kilometri, localități și comunități pentru a sădi în sufletele spectatorilor, mai mici sau mai mari, mesaje nobile.
Aurelia Curelaru, profesoară de limba franceză la Liceul „Ștefan Procopiu” din Vaslui, a descris un experiment artistic reușit, realizat împreună cu colega sa, profesoara Anca Bocan, în care au folosit valențele expresive ale teatrului de umbre.
O altă comunicare de specialitate, despre creativitate didactică prin joc, a fost realizată de profesoara de franceză Lola Gabriela Tătaru, membră a echipei de proiect Erasmus+ „Pantins pour l’inclusion” de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui.
Alte contribuții, care vor face parte din viitorul număr al Revistei Române de Arheologie Didactică, au fost cele ale membrilor echipei de proiect a instituției coordonatoare: Mihaela Dumitrița Bahman – Jocul didactic în orele de limba română – limbă străină și Cristina Borțun, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui – „De l’écriture créative en classe de FLE”, iar eleva Eva Roșu a pregătit o prezentare despre un mic istoric al teatrului de animație.
Foarte importante, prezentările partenerilor proiectului Erasmus+ KA229 „Pantins pour l’inclusion” au fost construite pe două axe: o prezentare a echipei de proiect și a instituției, împreună cu prezentarea activității de până la momentul activităților de predare-învățare-formare ale întâlnirilor de proiect de la Vaslui și cu creionarea istoriei naționale a teatrului de animație. Au luat cuvântul Sandra Romeiro (coordonator), Nuno Santos - Agrupamento de Escolas de Vialonga, Portugalia; Antonis Antoniou (coordonator) - Gymnasium of Livadia, Cipru; Sabrina de Bernardis (coordonator), Paola de Santis - Scuola Media Frosinone 3, Frosinone, Italia; Anișoara Răuță, Cristina Maria Șelaru (coordonator), Ioan Patrici – Școala gimnazială nr. 1 Pungești, jud. Vaslui.
Partea a II-a a Simpozionului, denumită „Pratiques des pantins”, a cuprins spectacole de teatru, deosebit de apreciate de public, pregătite de elevii din echipa proiectului Erasmus+ KA229 „Pantins pour l’inclusion”. Trupa Clubului de limba rusă Vasluia prezentat spectacolul „Gâștele-lebede - Гуси-Лебеди” – în regia profesoarei Eugenia Crețanu, cu elevii Clubului de limba rusă Teodor Sava, Elena Jidănașu, în rolurile principale. Trupa Școlii Gimnaziale nr. 1 Pungești – instituție parteneră în proiect, a prezentat spectacolul – „La cireșe” (după Ion Creangă). Trupa „Teatrul nostru * Notre Théâtre * Our Theater” a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui a prezentat piesele: „La Princesse ensorcelée” un spectacol de Alexandru Mîță cu elevii clasei a VII-a a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu”: Miruna Ilinca Crețu, Maricela Raluca Georgiana Enache, Alex Cogălniceanu, Teofan Corogeanu Bianca Ciuchilan; „L’Ecole des magiciens” regizat de Alexandru Mîță, cu Alex Cogălniceanu, Cerasela Madalina Nechita, Bianca Ciuchilan, Daria Zaharia, Miruna Ilinca Crețu, Costel Cristian, Maricela Raluca Georgiana Enache, Ioan Eduard Rusu, Teofan Corogeanu, Bianca Rotariu „Grijuliu ca un frate” (adaptare după Ellie Bassan de Mihaela Claudia Liteanu, regia Mihaela Claudia Liteanu), în interpretarea elevilor-actori Ioan Rusu, Alex Cogălniceanu, Mara Măntăilă, Maricela Enache, Ștefan Chiper, Theona Cumpănă, Călin Năstase, Sofia Pandelea, Costică Cristian, Bianca Ciuchilan; „Le Roman de Renard, premier volet” – spectacol de Alexandru Mîță, cu Petra Rusu, Andrei Hușanu, Ioana Vieru, Bianca Furnică. Menționăm că piesa „L’école des magiciens” a câștigat Marele premiu al secțiunii în limba franceză a Festivalului de Teatru Bilingv „Eugen Ionescu” de la Buzău, din 1-3 noiembrie 2019, iar piesa „La princesse ensorcelée” a fost laureata premiului al doilea al aceluiași festival.
Forța artistică, expresivitatea, dorința de exprimare prin intermediul teatrului de animație au fost unanim apreciate de toți spectatorii, motivând trupele prezente și partenerii proiectului să continue în munca dificilă, dar plină de satisfacții, a realizării activităților proiectului Erasmus+ KA229 „Pantins pour l’inclusion”.
Eveniment de lansare al acestui proiect, Simpozionul Internațional de Arheologie Didactică – ediția 2019 a fost o sursă de inspirație și, totodată, continuarea materializării conceptului de succes al arheologiei didactice – nou teren de cercetare care invită la rigoare științifică, creativitate și reîntoarcerea la ceea ce a avut mai valoros școala.