DEOR: Un nou stagiu de formare “IF Profs” la Cahul (Republica Moldova)
- Detalii
- Categorie: Pagina 1
- Publicat: Sâmbătă, 01 Februarie 2020 20:17
- Scris de Alexandru Mîţă
- Accesări: 2217
Pe 29 ianuarie 2020, s-a desfășurat o nouă etapă a formării multianuale a profesorilor de limba franceză din raionul Cahul, Republica Moldova, prilejuită de continuarea cursului „IF Profs”, pe marginea exploatării platformei omonime a Institutului Francez. Cursul este validat de Institutul Francez din București și s-a desfășurat în cadrul Acordului de Cooperare aflat în derulare între Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și Direcția Raională Învățământ Cahul. Ca și la prima parte a cursului, formator a fost inspectorul școlar de limbi moderne Alexandru Mîță, unul din cei trei administratori naționali ai platformei IF Profs Roumanie.
Organizatorii locali au dat dovadă de același entuziasm cu care s-au implicat în parteneriatul complex cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, mai ales că, de data aceasta, gazda cursului a fost noul Centru Cultural Francez din Cahul, găzduit în spațiul pus cu generozitate la dispoziție de Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Cahul. Este chiar primul curs de formare organizat în această casă nouă a Francofoniei moldovenești! Domnul Valeriu Baban, șeful Direcției Generale Învățământ Cahul a subliniat, în discursul adresat participanților la curs, importanța Acordului bilateral aflat în derulare și faptul că Inspectoratul Școlar Județean Vaslui este cel mai serios și mai constant partener educațional al Direcției Generale Învățământ Cahul, în cei patru ani scurși de la semnarea documentului oficial având loc simpozioane internaționale, cursuri de formare, mese rotunde, activități pedagogice deschise, două ediții ale Simpozionului Internațional de Arheologie Didactică, proiecte în parteneriat bilateral desfășurate între instituții de învățământ din cele două părți ale Prutului.
După prezentarea funcționalităților platformei IF Profs, în partea a doua a formării, accentul s-a deplasat pe creșterea motivației elevilor în învățarea limbii franceze, cursanților oferindu-li-se exemplul proiectului Erasmus+ KA229 „Pantins pour l’inclusion”, coordonat de însuși formatorul Alexandru Mîță (pentru Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, în parteneriat european cu Escola EB 2,3 de Vialonga, Portugalia, Sculoa Media Frosninone 3 din Frosinone, Italia; Gymnasium of Livadia din Cipru și Școala Gimnazială nr. 1 Pungești, județul Vaslui). Toți participanții la formare au fost invitați să se alăture Consorțiului de diseminare și exploatare a rezultatelor (DEOR) proiectului Erasmus+ KA229 „Pantins pour l’inclusion”, organism foarte activ din care fac parte deja 30 de școli din Republica Moldova, 40 de școli din 15 județe ale României și 30 de școli din județul Vaslui. Ca exemplu de bună practică în limba franceză predată cu ajutorul teatrului de animație, li s-a oferit cursanților vizionarea și analiza spectacolelor „La Princesse Ensorcelée” și „L’Ecole des Magiciens” (piese prezentate în mai multe spectacole ale Trupei „Notre Théâtre * Teatrul Nostru * Our Theater”) după care s-a trecut la desfășurarea unui atelier teatral motivațional de creare a unor scenete cu personaje ale „Notre Théâtre”, din care vă prezentăm câteva momente esențiale, marcate de umor, creativitate, competență lingvistică și talent.