Festivalul internaţional de scurt-metraj francofon şi anglofon al şcolilor de cinema – Festimaj – ediţia a XIV-a, 2017, în liceele şi gimnaziile vasluiene

Ca în fiecare an, şi în 2017 am reuşit să aducem Festivalul Internaţional de film de scurt-metraj al şcolilor de cinema “Festimaj” (Lyon-Meyzieu - Franţa) şi în România, ISJ Vaslui devenind parte a juriului internaţional al acestei competiţii de renume, care a ajuns la ediţia a XIV-a.

Preşedintele Ediţiei a XIV-a a Festivalului Internaţional “Festimaj” este actorul şi regizorul de teatru şi film Safy Nebbou, cel care a creat o emoţie vie cu ultimul său lung-metraj, lansat în 2016, “Dans les Forêts de Sibérie” şi care, în 2010, l-a avut pe Gérard Depardieu ca actor principal într-unul din filmele sale.

Anul acesta, avem plăcuta surpriză ca unul din filmele de animaţie produse în Parteneriatul Strategic Erasmus+ KA2 “Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues” – “The Comeback”, realizat de elevii Radu Neacşu şi Mugurel Varvara, de la clasa a X-a D (bilingv franceză-ştiinţe sociale), Liceul Teoretic “M. Kogălniceanu” Vaslui, să fie selecţionat în finală (îndrumător, prof. Alexandru Mîţă). Nu este pentru prima dată când filmele produse la LMK Vaslui participă la acest festival  - filme de scurt-metraj, cu actori sau de animaţie, realizate în studioul de creaţie al liceului, au mai participat la ediţiile 2004 şi 2010 ale competiţiei.

Scolile vasluiene pot proiecte filmele acestui festival, având posibilitatea de a constitui un juriu din elevii care vor asista la proiecţii (filmele sunt realizate tot de elevi sau de studenţii facultăţilor cu profil cinematografic din Franţa, din lumea francofonă şi nu numai). 

Jurizarea se desfăşoară în perioada 24 mai-10 iunie. Ulterior, se va expedia clasamentul realizat de elevii-spectatori.

Secţiunile festivalului sunt următoarele: Maternelles, Primaire, Collèges, Lycées, Jeunes Réalisateurs, Films d’animation, Tout-Public, English Program. 

Valenţele didactice ale acestui festival sunt multiple: în afara folosirii limbii franceze sau a limbii engleze în transmiterea mesajului cinematografic, elevii descoperă aspecte inedite ale civilizaţiei ţărilor participante, tehnici cinematografice, surse de inspiraţie necunoscute.

Afişul Festimaj 2017

Secţiunile şi filmele participante (broşura Festivalului): https://drive.google.com/open?id=0B1QUk_g43AMyaGhCN0FnWGY4VjA