Concursul Regional și Interdisciplinar Glasul Francofoniei
- Detalii
- Categorie: Pagina 1
- Publicat: Sâmbătă, 24 Martie 2018 20:30
- Scris de Alexandru Mîţă
- Accesări: 2656
Ziua Internațională a Francofoniei a fost sărbătorită anul acesta la Școala Gimnazială Nr. 1 Tutova prin diverse activități ce au avut ca scop atragerea elevilor spre studiul limbii franceze, deschiderea lor spre lume și diversitate culturală. Printre activități se numără organizarea alături de celelalte instituții și participarea directă la Concursul Regional și Interdisciplinar Glasul Francofoniei, care s-a desfășurat sâmbătă 17 martie la Școala nr. 2 Fănuș Neagu din orașul Brăila. Acest concurs a fost organizat anul acesta de către ISJ Brăila, ISJ Galaţi, ISJ Vaslui, Liceul Teoretic,,Dunărea” Galaţi, Şcoala Gimnazială Chișcani, Brăila, Şcoala Gimnazială Tutova, judeţul Vaslui, Seminarul Teologic Ortodox „ Sf. Apostol Andrei”, Galaţi, în parteneriat cu Colegiul Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci"Brăila , CCD Galaţi, Biblioteca Franceză,,Eugène Ionesco”Galaţi, ARPF Galaţi.
Concursul s-a desfășurat în condiții foarte bune, în total au participat la secțiunile teatru, interpretare de melodii și expoziție de desene 66 de profesori din 48 de instituții, din 16 județe ( Brăila, Galați, Vaslui, Suceava, Botoșani, Teleorman, Prahova, Dâmbovița, Bacău, Timiș, Tulcea, Ialomița, Iași, Bihor, Gorj, Argeș). Un număr de 381 de elevi de nivel primar, gimnazial și liceal au fost implicați în concurs. Dintre aceștia au participat direct 54 de elevi la secțiunea teatru și 27 de elevi au interpretat pe scenă melodii în limba franceză. Juriul a fost format din profesori de specialitate de la Liceul de Arte ’’Hariclea Darclée” din Brăila: domnul profesor Zane Jarcu, doamnele profesoare Adriana Toma, Constantinescu Nela și Avram Veronica, împreună cu doamna profesoară Gheorghiu Eleonora, de la liceul D. P. Perpessicius Brăila. Le mulțumim domnilor profesori pentru jurizarea lor atentă și pentru răbdarea de care au dat dovadă, concursul având un număr important de participanți.
La secțiunea a IV-a, simpozion pe tema Etre francophone en 2018, au participat indirect 51 de profesori din 42 de școli, din 15 județe ( Brăila, Galați, Vaslui, Argeș, Iași, Dâmbovița, Botoșani, Suceava, Constanța, Argeș, Bacău, Bihor, Teleorman, Hunedoara, Vrancea). Au participat la această secțiune și 62 elevi cu poezii sau eseuri în limba franceză. Lucrările simpozionului vor fi publicate în revista concursului, care va fi trimisă apoi participanților sub formă electronică
Un număr de 18 elevi din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială Nr. 1 au participat la diferite secțiuni ale concursului, 16 dintre ei participând direct la secțiunile de interpretare de melodii în limba franceză sau teatru în limba franceză. Cu această ocazie elevii au călătorit la Brăila, au putut observa cum se desfășoară un concurs interdisciplinar și au avut ocazia de a performa în fața unui public. Deși unii dintre ei au avut emoții mari, rezultatele muncii lor s-au văzut în modul în care au interpretat și în concluziile juriului care le-a acordat premiul III pentru piesa Le Petit prince Hongrois și mențiune pentru piesa Le bracelet perdu, precum și premiul III elevei Bejenaru Alexandra de la clasa a VII-a, pentru interpretarea piesei La Seine. Concursul a oferit și o bună ocazie de a călători și de a ieși puțin din rutina școlară. După terminarea activităților concursului a urmat o plimbare plăcută de-a lungul falezei. Elevii au admirat Dunărea, au făcut fotografii de grup, s-au apropiat iar diferențele de vârstă au fost estompate de spiritul de echipă.
Participanții la concurs au primit premii în cărți și dicționare oferite de Biblioteca Franceză Eugen Ionesco, Galați, căreia îi mulțumim pentru implicare, pe această cale. Putem spune că ei nu au câștigat numai premii, ci în primul rând au câștigat experiență, cunoștințe noi, unii dintre ei și-au descoperit talentul de actori sau cântăreți, toți s-au simțit francofoni.
ncretizat în mici poeme pe tema francofoniei, anotimpurilor sau a sentimentelor.