Acordul de parteneriat între ISJ Vaslui şi Direcţiile Învăţământ ale raioanelor Cahul şi Anenii Noi: cercurile pedagogice ale directorilor de la Bârlad, 8 mai 2018
- Detalii
- Categorie: Pagina 1
- Publicat: Duminică, 13 Mai 2018 10:18
- Scris de Alexandru Mîţă
- Accesări: 2046
Pe 8 mai 2018 s-a desfășurat Cercul pedagogic al directorilor de liceu, activitate la care au participat și 12 invitați din Republica Moldova. Activitatea a fost organizată de Colegiul Național „Gh. Roșca Codreanu” și de Liceul Tehnologic „Petru Rareș” din Bârlad.
Programul activităților desfășurate la Colegiul Național „Gh. Roșca Codreanu” a fost următorul: asistente la 5 lecții (Geografie, clasa a VI- a, Europa mediteraneană. Italia, prof. Veronica Silvestru; Istorie, clasa a XI-a G, Experimentul reeducării prin tortură, prof. Cristi Grăjdeanu; Limba si literatura română, clasa a XII-a G, Poezia interbelică, prof. Magdalena Dobrin; Fizică, clasa a VIII- a, Instrumente optice- aparatul de fotografiat, prof. Ecaterina Angheluță și Chimie, clasele a XI-a D și a XI -a C, Zaharide- lecție de consolidare prin exerciții și experimente de laborator, prof. Aura Tilibașa, prof. Viorica Alexandrescu, laborant Mirela Brăescu), 4 prezentări de specialitate (Învățământul secundar românesc din perspectiva legislației timpului, prof. Ramona Chițiga; Codreanu - 1846-2018, prof. Daniela Horoița - Jitcă; Rusificarea Basarabiei, prof. Cristi Grăjdeanu; Rolul parteneriatelor și proiectelor educaționale în dezvoltarea instituțională, prof. Mihaela Cîrjonțu) și un program artistic unitar, de 55 minute, pe tema Marii Uniri, dedicate componentei spirituale a acestui popor. Au fost interpretate cântece din folclorul autentic, dar și cântece patriotice. Programul a fost deschis cu un cântec creat în inima Basarabiei, cu decenii în urmă, Codrii mei bătrâni (autor: Eugen Doga), cântec interpretat de elevele Emanuela Șeremet și Andreea Țicău. De asemenea, eleva Emanuela Șeremet a mai sensibilizat audiența prin interpretarea mai multor melodii aparținând folclorului autentic: Dorul, Bob năut, Iertare. Eleva Paula Zaharia a interpretat două melodii, Dorul Basarabiei și Doamne, ocrotește-i pe români!, iar eleva Sânziana Nicolau a cântat Of, inimioară! și Lupii. Andreea Țicău a captat audiența cu Cântec despre Bucovina și Inimă, nu fi de piatră! Contextul politic premergător Unirii Principatelor Române a fost pus în scenă de elevii clasei a VI-a. Tot ei au interpretat și melodia România, țara mea. Grupul folk Ecou, coordonat de prof. Constantin Pleșu a încheiat programul artistic cu două melodii cu un puternic mesaj patriotic: Jurământ la Putna, Suntem români mereu.
Activitatea a continuat la Liceul Tehnologic „Petru Rareș”, unde a fost vizitată unitatea școlară. Au fost prezenţi 40 de directori de licee din judeţul Vaslui şi 12 directori din Republica Moldova (raioanele Cahul si Anenii Noi).
Principalele aspecte vizate au fost prezentarea Liceului Tehnologic "Petru Rareş" şi a domeniilor in care liceul formează elevii. Ulterior, s-au vizitat toate laboratoarele şi atelierele scolii pentru ca oaspeţii să vadă cum elevii unităţii şcolare îşi desfăşoară orele de instruire practică.
Impresiile au fost extrem de pozitive, schimbul de experienţă – profitabil, bine articulat, cu acel dram de emoţie unică pe care mai buna şi adevărata cunoaştere reciprocă o aduc celor care simt la fel, de pe ambele maluri de Prut.
Galerie foto - Cercul Pedagogic al directorilor de la Liceul Tehnologic „Petru Rareș” în Drive