Concursul „Glasul Francofoniei” 2019
- Detalii
- Categorie: Pagina 1
- Publicat: Luni, 01 Aprilie 2019 12:54
- Scris de Paula Toporaș * Alexandru Mîță
- Accesări: 2889
Organizat de Inspectoratele Școlare Județene Vaslui, Brăila și Galați și Școala Gimnazială Tutova, județul Vaslui, Școala Gimnazială Chiscani, județul Brăila, Școala Gimnazială Rediu, județul Galați, în parteneriat cu Școala de Muzică și Arte Plastice „N. N. Tonitza”, Bârlad și Biblioteca franceză "Eugène Ionesco", Galați, Concursul „Glasul francofoniei” s-a desfășurat anul acesta la Școala de Muzică și Arte Plastice „N. N. Tonitza”, Bârlad. Juriul a fost format din doamna profesoară Carmelina Barbălată de la Școala Gimnazială „Iorgu Radu”, și doamnele Olaru Ana-Maria și Scânteie Eleonora de la Școala Gimnazială „N. N. Tonitza”. La cele două secțiuni directe au participat elevi de nivel primar, gimnazial și liceal de la 12 instituții școlare din județul Vaslui, dar și din județele Galați, Brăila, Bacău și Tulcea, care au interpretat în total 31 de momente artistice: piese de teatru, recitare de poezii și melodii în limba franceză. La secțiunile cu participare indirectă, secțiunea I de desene cu tema „Mon image du français” și secțiunea IV de eseuri și articole pe tema „Etre actif en français”, au participat 76 de profesori care au înscris 317 elevi din 23 de județe: Vaslui, Brăila, Galați, Iași, Caraș-Severin, Timiș, Suceava, Bacău, Vrancea, Teleorman, Buzău, Ilfov, Brașov, Tulcea, Argeș, Neamț, Gorj, Dolj, Ialomița, Dâmbovița, Bihor, Arad, Prahova. Această participare numeroasă demonstrează atașamentul elevilor față de studiul limbii franceze, cooperarea dintre elevi și cadrele didactice coordonatoare, interesul pentru încurajarea creativității și a expresiei francofone. Prin intermediul culorii, a sunetului sau a cuvântului, elevii au avut ocazia de a medita la valorile transmise de celebrarea francofoniei. Printre acestea se numără toleranța, libera expresie, cooperarea, aprecierea diversității, valori care au stat la baza organizării acestui concurs.
La această ediție s-a remarcat cu bucurie o participare mai numeroasă a grupurilor vocale, printre care grupul canon al școlii gazdă, coordonat de doamna profesor Goga Lenuța, grupul Vocile Șuletei, grupul Doremix, de la Colegiul Național Pedagogic Ștefan cel Mare, Bacău, coordonați de doamna profesor Munteanu Monica, grupul vocal al Colegiului Dobrogean Spiru Haret, Tulcea, coordonați de doamnele profesoare Raiciu Mihaela, Baciu Gabriela, Buric Elena și Dumitru Simona. Dintre soliști s-au remarcat Avram Daria de la Colegiul Spiru Haret din Tulcea, care a interpretat melodia Si t’étais là a artistei Louane, Ionel Denisa de la Colegiul Național Cuza Vodă din Huși care a intepretat piesa Je veux de ZAZ, Ursulescu Diana de la Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu” cu piesa Un peu plus haut, un peu plus loin, o piesă foarte emoționantă interpretată de Ginette Reno, Cristinel Dorin Obreja care a cântat piesa EGO a reușit să energizeze sala întreagă. Organizatorii au fost plăcut surprinși de publicul foarte călduros, care a fredonat melodii împreună cu soliștii, încurajând astfel copiii.
La secțiunea teatru s-au interpretat diverse scenete adaptate la vârsta participanților. S-au remarcat la nivel primar grupul Les Francophones coordonați de doamna profesor Dăncescu Violeta de la Școala Gimnazială Chiscani, care au jucat pe scenă piesa Cosette, adaptare după romanul Mizerabilii, de Victor Hugo, la nivel gimnazial trupa de la Școala Gimnazială Rediu, Galați care a interpretat piesa Le bonhomme de neige voulait rencontrer le soleil, și trupa de la Școala Gimnazială Tutova cu piesa Pitou, l’enfant-roi, după o poveste scrisă de Jean-Pierre Idatte. La nivel liceal s-a remarcat la secțiunea de recitare eleva Rusu Florina de la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Bârlad, îndrumată de doamna profesor Mihaela Chifani, care a emoționat cu poezia Les feuilles mortes de Jacques Prévert, însoțind poezia și de o interpretare muzicală. Trupa de teatru de la Colegiul Economic Anghel Rugină din Vaslui, coordonați de doamnele profesoare Carmen Chollet-Mocanu și Carmen-Petronela Râsascu au interpretat două piese de Johann Corbard, dintre care piesa Comme les grands-A table a fost foarte apreciată de public, de la cei mici până la cei mai mari.
Următoarele activități din programul concursului sunt trimiterea diplomelor tuturor participanților și profesorilor coordonatori și publicarea eseurilor, poeziilor sau articolelor trimise pentru secțiunea IV în revista concursului. Formula itinerantă a concursului „Glasul francofoniei”, aleasă de doamnele profesoare Paula Toporaș, Dăncescu Violeta, Șoitu Ionela, oferă profesorilor și elevilor ocazia de a participa în fiecare an în alt județ dintre cele trei pentru a încuraja și participarea elevilor cu posibilități financiare limitate, dovedindu-se a fi o alegere încurajată și de participările din ce în ce mai numeroase de la an la an. Deși organizarea implică și riscuri, avantajele sunt clare, de la ocazia de a se întâlni profesori cu dorință de implicare și pasiune pentru limba franceză până la șansele oferite unor copii de a se face remarcați prin talentul lor și munca depusă pentru perfecționarea acestuia. Această formulă itinerantă a concursului este preferabilă și datorită implicării cadrelor didactice și a elevilor din fiecare școală în procesul de organizare, dar și pentru diseminarea activităților prin realizarea unor expoziții cu operele participanților la concurs. In acest fel, elevii intră în contact cu lucrări trimise din fiecare județ, simțind legătura pe care o creează studiul limbii franceze între diverse instituții dar și între oameni diferiți având în comun francofonia.
Scopul concursului a fost atins, prin faptul că s-a oferit ocazia tuturor participanților de a interpreta, de a recita, de a desena sau de a scrie pe tema Francofoniei, comunicând emoții, umor, dragoste față de studiul limbii franceze. Organizatorii mulțumesc cu această ocazie partenerilor: Școala de Muzică și Arte plastice „N. N. Tonitza” care a oferit sala în care s-a desfășurat concursul, și Biblioteca Franceză Eugène Ionesco de la Galați, care a oferit o parte din premii.