Olimpiadele naționale de limbi moderne 2019: județul Vaslui – echipajele cele mai numeroase din istoria olimpiadelor școlare

   În anul școlar 2018-2019, datorită rezultatelor foarte bune obținute de elevii vasluieni și de confirmările din anii trecuți (elevi cu numeroase premii I, II și III și calificați la olimpiadele internaționale de limba franceză  - Ioana-Adelina Ralea, de la Colegiul Național “Cuza Vodă” Huși, profesor Elena Talașman și rusă – Paul Alexandru Răileanu, Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” și Irina Demetra Șușnea, Colegiul Național “Gh. Roșca Codreanu”, prof. Eugenia Crețanu), vom avea cele mai numeroase echipaje de când se organizează aceste competiții școlare, formate din 50 de elevi.

   Concret, la limba engleză au mai fost alocate încă 3 locuri pentru elevii claselor a IX-a și a X-a (regim de predare normal), astfel încât echipajul județului Vaslui are 11 elevi (din care 2 de gimnaziu), care vor fi coordonați de doamnele profesor Corina Velișcu (Școala Gimnazială „C. Parfene” Vaslui și Centrul de Excelență Vaslui) și Carmen Luiza Neacșu (Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” la faza națională a acestei olimpiade, care se va desfășura la Ploiești, între 22-26 aprilie 2019.

   La limba rusă, echipajul județului Vaslui numără 4 elevi de liceu, însoțiți la etapa națională de domnul profesor Dragoș Crăescu (Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui). Olimpiada națională de limba rusă și limba croată se va desfășura la Brăila, între 19-21 aprilie 2019.

   La limba franceză, avem cel mai mare echipaj din toate timpurile: 17 elevi (județul Vaslui a primit nu mai puțin de 9 locuri suplimentare). Din cei 17 elevi, trei sunt de la gimnaziu, iar 14 – de la liceu, atât de la regimul de predare normal, cât și intensiv. Echipajul județului Vaslui va fi coordonat de doamnele profesor Camelia Badea și Elena Talașman, la faza națională de la Bistrița, care va avea loc între 18-23 aprilie 2019. Profesorul Alexandru Mîță va face parte, și anul acesta, din Comisia Națională a acestei Olimpiade.

   Limbile romanice sunt excelent reprezentate și la a doua olimpiadă de profil, organizată la Orăștie, județul Hunedoara, între 22-26 aprilie. La limba italiană, județul Vaslui a mai primit încă 4 locuri, astfel încât echipajul numără 10 elevi, din care 4 – de gimnaziu și 6 – de liceu. La limba spaniolă, Vasluiul a mai primit un loc, la gimnaziu, iar echipajul numără 8 elevi, din care 3 la gimnaziu și 5 la liceu. În total, la olimpiada națională de la Orăștie, echipajul mixt – limbile italiană și spaniolă, e format din 18 elevi și este coordonat de doamna profesor Oana-Maria Uliu (Școala Gimnazială „M. Sadoveanu” Vaslui și Centrul de Excelență Vaslui).

   Aproape toți elevii participanți fac parte din Centrul de Excelență Vaslui (prin filialele din Vaslui, Bârlad și Huși). În acest an, pentru prima dată, există acest Centru de Excelență care asigură și un program de pregătire suplimentară a loturilor olimpice.

   Le urăm tuturor elevilor și profesorilor care-i pregătesc, la școală și în filialele Centrului de Excelență, mult succes!

  În documentul anexat – listele echipajelor județului Vaslui la Olimpiadele naționale de limbi moderne – 2019.