Tur de orizont: Ediția a XVI-a a Concursului Național de Traduceri “Corneliu M. Popescu” - 18 mai 2019
- Detalii
- Categorie: Pagina 1
- Publicat: Sâmbătă, 18 Mai 2019 18:33
- Scris de Alexandru Mîţă
- Accesări: 3205
17 ani de la înființare, 16 ediții organizate, din care 90% incluse în calendarele anuale de concursuri școlare naționale ale Ministerului Educației, mii de participanți din toată țara și sute de profesori implicați din Republica Moldova și, la unele ediții, chiar provenind din instituții partenere de peste hotare, precum Portugalia, Italia, Cipru, Polonia sau Spania – aceasta este scurta dar densa istorie a singurului concurs de traduceri din România care, în afara probei scrise de la Vaslui, propune participanților și o probă online, foarte apreciată de participanții ultimelor trei ediții. Această probă se se desfășoară pe o platformă special construită - de fapt un LMS (Learning Management System), realizat și dezvoltat în cadrul proiectului-parteneriat strategic Erasmus+ KA2 „Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues”, realizat în perioada 2015-2017 și laureat al European Language Label 2015 și 2016, fiind coordonat de Liceul Teoretic "Mihail Kogălniceanu" Vaslui. LMS este unul din produsele finale online de succes realizate în 18 ani de implementare a proiectelor europene la Liceul Teoretic "Mihail Kogălniceanu" Vaslui, găzduite pe web de compania Zooku.
Ediția 2019 a Concursului Național de Traduceri “Corneliu M. Popescu”, care îl are ca patron spiritual pe cel mai mare traducător român al operei eminesciene în limba engleză, a fost întregită de sprijinul unor parteneri constanți ai acestei competiții: Institutul Francez din București a oferit o colecție de lucrări de beletristică, filosofie și literatură de călătorie, cu care au fost răsplătiți elevii premianți la proba scrisă la limba franceză (premiile I și II).
Twinkle Star Iași a acordat două premii speciale la limba engleză, constând în examene Cambridge pentru nivelul B2 – la acest capitol, avem doi laureați: Antonia Beșleagă, elevă în clasa a IX-a, științe sociale bilingv engleză-franceză la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui pentru calitatea eseului de la proba scrisă a olimpiadei județene de limba engleză și pentru prestația la proba orală a acestei olimpiade și Sara Doroftei, clasa a VII-a, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, pentru performanța de a fi fost singura elevă din Vaslui care a participat și la proba online a ediției 2019 a Concursului Național de Traduceri „Corneliu M. Popescu” – obținând o mențiune în 2019 și premiul al III-lea, în 2018, precum și pentru calitatea și originalitatea traducerii din limba engleză în limba română.
Antonia Beșleagă și Sara Doroftei, laureatele premiilor oferite de Twinkle Star Iași
Un rol important în organizare l-au avut gazdele de anul acesta, de la Școala Gimnazială „Constantin Parfene” Vaslui, care au pus cu multă generozitate la dispoziția organizatorilor toate resursele necesare pentru ca proba scrisă a concursului să se desfășoare cu succes și pentru organizarea, în Amfiteatrul instituției, a Festivității de premiere.
Proba online s-a desfășurat fără sincope, într-un LMS care a funcționat fără cusur grație sprijinului dezinteresat al partenerului tradițional – Zooku Hosting din Târgu Mureș. Organizatorii îi mulțumesc, pe această cale, domnului Dragoș Ionescu de la Zooku, care a depus toate eforturile în etapa de pregătire și în ziua concursului pentru a asigura asistența tehnică și comunicarea neîntreruptă cu organizatorii, verificând funcționalitățile LMS în fiecare etapă și alocând resurse substanțiale online pentru a preîntâmpina orice ingerință exterioară de ordin tehnic care ar fi putut periclita buna desfășurare a acestei probe originale.
La proba scrisă de la Vaslui au participat 344 de elevi, înscriși la secțiunile de traduceri în limbile franceză, engleză, rusă, italiană și spaniolă (fiecare secțiune a cuprins categoriile Juniori 1 – clasele a V-a – a VI-a, Juniori 2m – clasele a VII-a – a VIII-a, Juniori 3 – clasele a IX-a – a X-a și Seniori – clasele a XI-a – a XII-a).
La proba online, desfășurată în LMS, au participat 450 de elevi, la secțiunile franceză și engleză – categoriile Juniori 1,2 și 3 și Seniori, având de rezolvat, pe parcursul unei ore, 40 de itemi de traducere din limba modernă în limba română și din limba modernă în limba română. Testele au fost configurate astfel încât să combine viteza de parcurgere cu evaluarea gradului de stăpânire a unor cunoștințe și a unui nivel de cultură care să permită furnizarea soluției corecte de traducere.
Ediția 2020 va aduce o nouă platformă online pentru desfășurarea acestei probe, care se bucură de o audiență însemnată în mediul academic și școlar preuniversitar românesc și din străinătate.
Unul din cei mai mici – și mai bucuroși - laureați ai Premiului 1 la Secțiunea limba rusă, elevul Teodor Sava
Acestea au fost superlativele ediției 2019 a Concursului Național de Traduceri „Corneliu M. Popescu”. Vă oferim, alăturat, clasamentul general al secțiunilor și categoriilor concursului, atât pentru proba scrisă, cât și pentru proba online.
Îi felicităm pe toți laureații și pe profesorii care i-au pregătit, pe toți cei care au depus eforturi însemnate ca acest concurs să se poată desfășura, fie că a fost vorba de realizarea subiectelor, de asistența tehnică, de toate detaliile organizării sau de evaluarea tezelor. Iar Concursului, care se bucură de o popularitate în creștere, an de an: „Vivat, crescat, floreat!”
Imagini de la Festivitatea de premiere din 18-05-2019