CONCURSUL REGIONAL DE LIMBA FRANCEZĂ "N. I. POPA" 2019
- Detalii
- Categorie: Pagina 1
- Publicat: Luni, 08 Aprilie 2019 09:44
- Scris de Alexandru Mîţă
- Accesări: 2658
Regulament de organizare și desfășurare
Concursul se adresează elevilor de la colegiile tehnice și liceele tehnologice şi va avea loc în ziua de marți, 14 mai 2018, la Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefănescu” din Iaşi, începând cu ora 14.30.
Probele vor avea structura următoare:
La clasele a IX-a și a X-a, elevii vor susține o probă scrisă, centrată pe compréhension des écrits și production écrite, subiectele apropiindu-se ca model de probele de tip DELF A2 (clasa a IX-a) şi A2+ - B1 (clasa a X-a). Durata probei: 1 oră.
La clasele a XI-a și a XII-a, pe lângă proba scrisă (cu durata de 1 oră) - centrată pe aceleași competențe, CE și PE, elevii vor susține și o probă orală, pe fiecare bilet regăsindu-se un text cu 4 întrebări (2 legate de text și 2 libere, pe tema textului). La clasele a XI-a și a XII-a, nivelul probelor este B1 (a XI-a) și B1+ (a XII-a).
Thèmes et actes de parole/ par classe:
- IXe: thèmes: famille, loisirs et sports, vacances et voyages, logement; actes de parole: décrire/présenter des objets/ des personnes/ des activités; exprimer son opinion/ son point de vue; accepter/ refuser une invitation.
- Xe: thèmes: loisirs et sports, vacances et voyages, amitié, médias; actes de parole: décrire/ présenter des objets/ des personnes/ des activités; exprimer son opinion/ son point de vue; accepter/ refuser une invitation.
- XIe: thèmes: amitié, sentiments, émotions, médias, écologie, métiers; actes de parole: décrire/ présenter des objets/ des personnes/ des activités; exprimer son opinion/ son point de vue; argumenter son point de vue.
- XIIe: thèmes: médias, écologie, projets d'avenir, relation entre les générations; actes de parole: décrire/ présenter des objets/ des personnes/ des activités; exprimer son opinion/ son point de vue; argumenter son point de vue.
Premiile vor fi acordate după cum urmează:
Premiul I – nota între 9-10.
Premiul II – nota între 8.50-9.00
Premiul III – nota între 8-8.50
Mențiune – nota între 7-8
Toți elevii vor primi diplomă de participare.
Nu există etapă de contestații.
Înscrierile vor fi trimise până la data de 10 mai 2017, la adresa de mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. (prof. Mihaela Denisa OATU).
ORGANIZATORI:
>INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN IAȘI
>COLEGIUL TEHNIC „IOAN C. ȘTEFĂNESCU”, IAȘI
>ARPF
COORDONATORI:
>Prof. Sabina MANEA – Inspector şcolar
>Prof. Liana Dolores VOINEA – director Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefănescu”, Iaşi
>Prof. dr. Irina COSOVANU – preşedinte ARPF
>Prof. dr. Brîndușa-Petronela IONESCU - Liceul Tehnologic „P. Poni” Iași
>Prof. Irina RUSU - Colegiul Tehnic „D. Leonida", Iași
>Prof. Mihaela-Denisa OATU - Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu", Iași.
Nicolae I.. Popa ( 23 februarie 1897, Puieşti, jud. Vaslui) – 21 iunie 1982 (Iaşi)
Personalitate marcantă a mediului universitar ieşean, Nicolae I. Popa a contribuit la progresul studiilor de istorie şi teorie literară, la afirmarea şcolii de filologie şi la formarea unor specialişti cu înaltă competenţă profesională. Fiu al unei familii de învăţători, s-a născut în judeţul Vaslui şi a urmat cursurile Facultăţii de Litere la Iaşi, obţinându-şi licenţa în franceză şi română. Între 1924-1931 a studiat la Paris, ca membru al şcolii române din Franţa, iar în 1935 şi-a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Litere din Bucureşti.
Devenit unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai învăţământului superior de limbi străine din România, N. I. Popa a fost profesor suplinitor, apoi titular al Catedrei de Franceză a Facultăţii de Litere şi Filosofie din Iaşi, scrierile sale cuprinzând peste 700 de titluri (literatură română şi universală, studii şi articole privind poezia franceză, dezvoltarea criticii literare româneşti, etc.). Membru al „Asociaţiei Internaţionale de Literatură comparată” de la Paris şi distins cu „Les Palmes Académiques” în gradele de ofiţer şi cavaler, profesorul şi cercetătorul N. I. Popa a rămas fidel catedrei de la Iaşi până dincolo de vârsta pensionării.