Între 13 şi 15 februarie s-a desfăşurat, la invitaţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, vizita lectorului francez de la Institutul Francez din România – filiala Iaşi, domnul Aurélien Amigues în unităţi şcolare din judeţul Vaslui. Programul vizitei a cuprins şi un curs de formare a profesorilor de limba franceză, organizat sub egida Parteneriatului Strategic Erasmus+ KA2 „Comics in Teaching Languages/LA BD en classe de langues” şi în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Vaslui (director, prof. Cristinel Popa), amabila gazdă a evenimentului.
Pe 14 februarie 2017, primele care au salutat sosirea înaltului oaspete au fost autorităţile municipiului şi judeţului Vaslui. Aurélien Amigues a fost întâmpinat, la Primăria Municipiului Vaslui, de către domnul viceprimar Dragoş Cazacu – urându-i un călduros „bine aţi venit”, lectorului francez i-au fost prezentate preocupările deosebite ale Primăriei Vaslui de dezvoltare atât a urbei, care tinde spre statutul de pol urban, statut demn de mileniul III, cât şi a sistemului de învăţământ, pe care municipalitatea îl gestionează foarte bine şi cu folos.
Micul turneu diplomatic a continuat cu Instituţia Prefectului, loc în care domnul Amigues a fost primit de Prefectul judeţului Vaslui, domnul Bogdan Isabel, care i-a prezentat instituţia şi aportul acesteia la încurajarea performanţelor şi a proiectelor din sistemul de învăţământ.
La Consiliul Judeţean Vaslui, Aurélien Amigues a fost întâmpinat cu toate onorurile de preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, prof. Dumitru Buzatu împreună cu vicepreşedintele, prof. Vasile Mariciuc. S-a discutat pe marginea mai multor aspecte, mergând de la însemnătatea plurilingvismului la proiectele privind viitorul apropiat al Vasluiului cultural şi educaţional, subliniindu-se îndeosebi perspectiva dării în folosinţă a Casei Artelor, un spaţiu cultural de care vasluienii au atât de multă nevoie.
Acestor vizite li s-au adăugat portofolii ilustrative ale meleagurilor vasluiene, dăruite oaspetelui francez de către oficialităţile care l-au întâmpinat.
Pentru a-şi forma o părere mai amplă şi susţinută de izvoare documentare, următorul punct al periplului a fost Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui unde, prin amabilitatea doamnei director, prof. dr. Ramona Mocanu,, unde s-au vizitat cu precădere Sala Arta şi expoziţia permanentă consacrată etnografiei judeţului.
Vizitarea câtorva din şcolile reprezentative ale municipiului Vaslui a început cu Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Vaslui, unde doamna director, prof. Doina Lauriana Cocuz, alături de doamnele profesoare Camelia Badea şi Oana Călina Lupu au prezentat câteva clase ale şcolii şi două colective de elevi de la clasele primare şi de la clasele a VII-a şi a VIII-a, interesaţi de studierea limbii franceze, cu rezultate foarte bune. Elevii au uimit prin seriozitatea şi pasiunea cu care studiază franceza iar conversaţia cu lectorul francez a fost fluidă, interesantă şi a furnizat adolescenţilor informaţii despre utilitatea învăţării limbii franceze.
La Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, directorul şcolii, prof. dr. Dan Hulubei, împreună cu membrele catedrei de limba franceză – doamnele profesoare Oana Ponea, Monica Sprîncenatu şi Gina Budaca, i-au organizat domnului lector francez o întâlnire cu elevii de la mai multe clase ale instituţiei – cu precădere de la specializarea franceză-intensiv şi participanţi la olimpiada şcolară de limba franceză. A urmat o discuţie interesantă despre rolul limbii franceze în formarea ca intelectual şi despre obţinerea certificatelor care atestă competenţele lingvistice la limba franceză, după care oaspetele şi-a consemnat impresiile în Cartea de Onoare a şcolii.
Vizita a continuat cu oraşul Huşi, oraşul francofon de lângă Prut – Aurélien Amigues a fost oaspete al Colegiului Naţional „Cuza Vodă”, şcoală care obţine, constant, locuri fruntaşe la concursurile în limbi moderne, având anual elevi calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei de limba franceză. Prin amabilitatea doamnelor profesoare Isabela Naidin şi Elena Tălăşman şi graţie doamnei director Manuela Iacob, domnul Amigues a avut o întâlnire deosebit de interesantă cu elevii acestui liceu, în decursul căreia s-a discutat despre experienţele personale ale elevilor în învăţarea şi practica limbii franceze, despre oportunităţile de formare universitare şi despre şansele suplimentare în carieră pe care învăţarea limbii franceze şi certificatele lingvistice obţinute le pot oferi acestor tineri.
“La BD en classe de FLE” – curs de formare la CCD Vaslui
Ziua de 15 februarie 2017 a fost în întregime dedicată unui curs de formare a cărui tematică -„Enseigner le français par la BD” se înscrie în arealul Parteneriatului Strategic Erasmus+ KA2 „Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues” .Organizat într-un spaţiu pus la dispoziţie cu generozitate de Casa Corpului Didactic din Vaslui – prin implicarea personală a directorului acestei instituţii, domnul profesor Cristinel Popa, cursul a avut un succes remarcabil încă de la etapa înscrierilor, când un formular specific a fost publicat pe site-ul de informare a profesorilor de limbi moderne din judeţul Vaslui, interconectat cu site-ul ISJ înscriindu-se 42 de profesori, care au participat in corpore la acest stagiu de o zi. Modulele cursului au fost prezentate de doi formatori: inspectorul şcolar pentru limbi moderne, Alexandru Mîţă, aflat şi în ipostaza de coordonator european al proiectului şi invitatul de la Institutul francez, lectorul Aurélien Amigues.
Cursanţii au avut ocazia să testeze Sistemul de Management Electronic al Învăţării (LMS), aflat la adresa http://lang-platform.eu/lms , instrument complex online, produs principal al Parteneriatului Strategic Erasmus + „Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues” (proiect laureat al premiului European Language Label 2016) – au fost demonstrate mai multe funcţionalităţi ale acestei puternice platforme, cât şi tipuri de exerciţii pe care profesorii le pot folosi în mod creativ în predarea limbii moderne, sau care îi pot inspira la crearea propriilor aplicaţii. Aurélien Amigues a preluat apoi ştafeta, organizând mai multe grupuri de lucru, cu care apoi a testat mai multe strategii de abordare a benzii desenate ca instrument didactic şi sursă de motivaţie în învăţarea limbii franceze.
Acest curs a creat o multaşteptată ocazie de formare şi de practicarea a limbii franceze pentru profesorii vasluieni, precum şi o primă întâlnire cu un lector francez dinamic, dispus la schimburi culturale şi lingvistice, care încurajează schimburile de experienţă şi formarea continuă prin propria implicare.
Desigur, acesta nu este decât un început, fiind deja formulate mai multe invitaţii de a reveni, atât din partea instituţiilor vizitate, cât şi de la participanţii la formare.
Pentru a vă face o idee mai clară despre această acţiune, vă invităm să vizionaţi galeria foto realizată cu acest prilej.