Dragi parteneri ai Consorţiului DEOR al Parteneriatului strategic Erasmus+ KA2 “Comics in Teaching Languages”,
Deşi este o perioadă de aparentă acalmie, activitatea Parteneriatului Strategic Erasmus+ KA2 “Comics in Teaching Languages” nu a stagnat – din contra!
Ne-am bucurat mult să primim în rândurile noastre alte câteva mii – da, aţi citit bine, MII de noi membri ai consorţiului, profesori şi elevi de la 50 de instituţii din 17 judeţe ale României, cărora li se alătură 14 şcoli din 8 raioane ale Republicii Moldova! Learning Management System http://lang-platform.eu/lms, platforma noastră novatoare, a ajuns, astfel, la aproape 4000 de utilizatori activi, crescând ca voinicul din poveste şi determinându-ne să mai ajustăm puţin strategia de difuzare a rezultatelor, pentru că, de exemplu, cei mai noi parteneri abia au sosit, săptămâna trecută, de la o şcoală din republica Moldova, şi le-am difuzat şi lor aceleaşi mesaje şi tutoriale pe care le-aţi recepţionat, acordându-le timpul necesar descoperirii elementelor fundamentale din proiect.
Am recepţionat 228 de reacţii la primul mesaj, cu tutorialele, prin intermediul chestionarului. Vă mulţumim! Sinteza acestora este următoarea:
64,3% dintre dumneavoastră aţi evaluat primele tutoriale ca fiind foarte bune
31,3% dintre dumneavoastră le-aţi evaluat ca fiind bune, deci perfectibile
iar pentru 4,5%, cei mai exigenţi, tutorialele trebuie mai atent construite.
Vă mulţumim pentru cuvintele calde, adresate prin intermediul acestui chestionar, la ultimul punct! Sperăm să le merităm şi de acum înainte şi să vă facem să îndrăgiţi acest proiect, adoptându-l în toată activitatea dumneavoastră!
Vom încerca să răspundem tuturor acestor sfaturi, sugestii sau exigenţe, în tutorialele şi formările online din luna ianuarie 2017!
Până atunci, vă transmitem “pachetul” cu teme, pe post de cadou de sărbători!
Acestea sunt:
1) Fondarea de grup social în LMS – prin mesaj-cerere adresat administratorului, în mailul intern al LMS, care să conţină titlul dorit pentru acest grup şi, eventual, o imagine care să devină sigla grupului (poate fi grupul clasei, al şcolii, un grup centrat pe un anumit interes – de exemplu “Le groupe du Magazine Pif Gadget” etc.
2) realizarea reţelei de prieteni pentru propriul grup social, începând cu cei din clasă, apoi continuând cu explorarea bazei de date cu colegii din LMS, folosind unealta de căutare specială de la "Social Network"! Prietenului identificat cu ajutorul motorului de căutare, i se expediază o scurtă invitaţie-text, prin acţionarea butonului "send invitation"; dupa acesta, respectivul răspunde (confirmă), găsind invitatia în cutia personală de mesaje din LMS. Numai cu colegii astfel găsiţi si recrutaţi, se va putea discuta online, în direct, prin funcţiile de chat sau alte funcţii sociale ale sistemului!
3) explorarea următoarelor lecţii electronice şi parcurgerea exerciţiilor inserate, după care furnizarea răspunsurilor la Chestionarul de satisfacţie plasat la final:
Cursul English through -> Comics Learning Path
nivel A2 -> Tamocchio
Nivel A2-B1 - > A2-B1 Present Continuous Tense
Cursul Le français par la BD -> Parcours Pédagogique
Nivel A2 -> Test 1 - Pif
Nivel A2-B1 -> Persepolis
Nivel B1 -> Jules Verne
Cursul History and Comics – Histoire et BD -> Learning Path -> L’Abbé Pierre (1)
4) Participarea la unul din Forumurile de discuţie nr. 1 – de la cursurile English through Comics sau Le français par la BD. Intraţi în curs şi accesaţi, odată conectaţi, unealta « Forum », în care veţi descoperi (dumneavoastră şi elevii), primul fir de discuţie propus, în engleză sau franceză, la care vă invităm să contribuiţi ! Cele mai interesante replici sau argumente vor fi premiate !
5) decoperirea numărului 7 al Revistei de benzi desenate “Scaramouche”, proaspăt lansat luna aceasta:
http://lang-platform.eu/scaramouche
De asemenea, vă aşteptăm cu următoarele propuneri originale ale dumneavoastră - dacă e posibil şi dacă vă simtiti inspirati:
- o bandă desenată originală, creată de elevi pe orice temă, pentru revista “Scaramouche” (format A4, litere mari, desene clare, scanate bine, textul în limba franceză sau limba engleză). Atenţie! Cele mai bune benzi desenate, în afară de publicare, vor fi propuse Festivalului Internaţional de Benzi Desenate de la Angoulême (Franţa), ediţia 2017!
- un exerciţiu de înţelegere a textului în limba modernă, pornind de la o bandă desenată – acest exerciţiu îl vom transpune în format electronic în LMS şi-l vom publica, de asemenea, în revista “Scaramouche”
- o fişă didactică pe tematica predării limbii moderne cu benzi desenate (tot pentru publicare)
Deoarece urmează vacanţa, vă aşteptăm până pe 15 ianuarie 2017, să reuşiţi să parcurgeţi toate aceste conţinuturi şi să ne transmiteţi ce e de transmis.
De asemenea, v-aş ruga să ne semnalaţi pe mail dacă aţi fi doritori de o formare certificată prin Skype sau Hangouts, pe tematica folosirii LMS.
Sărbători fericite şi “La mulţi ani”, dragii noştri parteneri!
Cu mult respect,
Alexandru Mîţă
Coordonator de proiect