DEOR Consortium

Mesaj 5 - partea a doua - formare DEOR online

Stimaţi parteneri,

Vă anunţăm că am fondat, pe site-ul proiectului, o nouă rubrică - DEOR, în care am republicat toate mesajele pe care le-am difuzat până acum în cadrul Consorţiului nostru. Aşadar, rubrica de pe site are şi rol de arhivă, dar vă veţi putea folosi de ea de acum înainte şi pentru a fi la curent cu toate noutăţile pe care vi le propunem.

Read more: Mesaj 5 - partea a doua - formare DEOR online

Mesaj 5: Componenta Consortiului DEOR. Codurile LMS

Stimaţi parteneri,

După finalizarea centralizării documentelor de parteneriat, suntem în măsură să vă prezentăm componenţa Consorţiului DEOR al Parteneriatului Strategic “Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues”. Acest mesaj este expediat şi pe mail tuturor coordonatorilor regionali. Veţi observa, în dreptul fiecărui partener, un cod specific: cu acel cod, în LMS, puteţi obţine date despre întreg echipajul de profesori şi elevi al instituţiei, înrolaţi în proiect, şi îi puteţi invita, pe fiecare din ei, începând cu coordonatorul, în propria dumneavoastră reţea socială din LMS.

Read more: Mesaj 5: Componenta Consortiului DEOR. Codurile LMS

Mesaj 4

Stimaţi parteneri din Consorţiul DEOR Erasmus+ KA2,

 

 

Vă prezentăm o dare de seamă succintă a ceea ce se mai întâmplă în proiect; aceasta este însoţită de unele cerinţe:

 

1) am făcut un curs de formare extraordinar cu partenerii noştri DEOR din Republica Moldova – amănunte, în articolul şi în filmul documentar alăturat; activitatea colegilor moldoveni este foarte vizibilă şi se derulează la viteza de croazieră, ei trimiţându-ne deja şi foarte frumoase benzi desenate pentru numărul 8 din „Scaramouche” >>> citiţi detaliile AICI

 

2) lista instituţiilor participante şi a coordonatorilor va fi publicată în LMS săptămâna viitoare (în grupul social „Tamy's World - Creators and copyrighters”), pentru a putea să începeţi să relaţionaţi; vă vom expedia codurile pe baza cărora puteţi să-i căutaţi pe elevii şi profesorii in instituţiile partenere şi ulterior să-i adăugaţi în reţeaua de prieteni personală din LMS;

 

3) din punctul de vedere al actelor – suntem pe cale să semnăm şi să ştampilăm toate protocoalele de parteneriat; vă vom trimite linkurile către versiunea electronică şi NUMAI LA SOLICITARE EXPRESA, un exemplar tipărit;

 

4) vă rugăm să ne trimiteţi, pentru o mai bună vizibilitate a instituţiei dumneavoastră, o prezentare în format multimedia – nu neapărat Power Point, pe care să o postăm pe site şi pe platformă; poate fi şi un filmuleţ pe care să-l plasaţi pe Youtube, orice care să vă reprezinte!

 

5) sunt în pregătire mai multe lecţii electronice, dar vă recomandăm următoarele noutăţi:

- în Le Français par la BD –

Clichés sur les Français

Lucky Luke
Le Petit Nicolas (1)

 

- în English through Comics

English through Comics A2

Calvin and Hobbes

 

In prezent, construim mai multe lecţii, pentru franceză, engleză şi pentru limba italiană.

Atenţie la playerele video din exerciţiile cu parte video! Recomandăm să folosiţi butonul de pornire din partea de jos a playerului şi nu pe cel din centru – cel central are ca efect descărcarea filmului de pe server şi deschiderea cu un player al calculatorului dumneavoastră. Am apelat la această soluţie tehnică deoarece am vrut ca LMS-ul să fie cât mai portabil cu putinţă, adică să poată fi văzut şi în alte sisteme de operare (Linux, Apple etc)

 

6) nu am primit de la toţi partenerii solicitarea fodării de grup social! Pentru cei ale căror grupuri sociale sunt active, vă rugăm să iniţiaţi o primă temă la care elevii să contribuie cu replici, idei sau linkuri către lucrările lor – de exemplu, benzi desenate puse pe un server, în cloud; pe cele mai interesante dintre ele, vă rugăm să le re-postaţi în grupul social „Tamy's World - Creatorsand copyrighters”, ai cărui membri vă invităm să deveniţi: http://lang-platform.eu/lms/main/social/groups.php?id=15

 

7) le mulţumim acelora dintre dumneavoastră care ne-au trimis producţii pentru nr. 8 al Revistei « Scaramouche »! Cu toţii, vă veţi regăsi producţiile în paginile revistei şi vă vom înştiinţa la timp despre apariţia acestui număr (în maximum două săptămâni); în continuare, vă rugăm să continuaţi să creaţi benzi desenate, cu Tamy ca personaj principal, pe care să ni le trimiteţi pe mail laThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. pentru numerele 9-10 ale revistei!

 

8) am observat o activitate intensă: sute de elevi au intrat în LMS şi au rezolvat itemi de acolo; în continuare, pentru ca dumneavoastră să puteţi interacţiona cu proprii elevi, va trebui să trecem la o nouă etapă; doar profesorii cărora li se atribuie o SESIUNE pot „vedea” rezultatele elevilor, pot corecta online şi pot trimite feedback!

 

Aşadar, în etapa următoare, rugăm FIECARE INSTITUTIE să desemneze până vineri, 20 ianuarie 2017, un profesor din echipa de proiect căruia să-i atribuim o sesiune, cu titlu experimental, ca să vedem cum funcţionează sistemul!

 

9) Dorim să demarăm formarea online pe Skype/Hangouts în perioada 22-28/01/2017. Având în vedere că numărul maximum suportat de participanţi este – pe Skype, pentru videoconferinţă: 10 participanţi, iar pentru audioconferinţă – 25, iar la Hangouts – 25 pentru videoconferinţă, eu aş recomanda sistemul Hangouts, dar aici va fi în funcţie de dorinţa, posibilităţile şi obişnuinţa fiecăruia. Aşadar, vă rog să îmi comunicaţi contul Gmail al dumneavoastră (pentru a putea derula pe Hangouts) sau contul Skype/Hotmail/Outlook pentru desfăşurarea formării pe Skype.

Formarea se va desfăşura seara, de la ora 20 la 21:30 maximum şi vă recomandăm să staţi la un laptop sau desktop, deoarece accesaţi mai uşor toate resursele decât pe un telefon (oricât de perfecţionat ar fi). Deocamdată, doar un cont/instituţie (la ecran pot fi doi – trei participanţi, dar din raţiuni deocamdată legate de numărul mare de instituţii participante, nu putem asigura formarea mai multor participanţi). Formarea va fi certificată prin Atestat.

 

Sintetizând, vă rugăm să trimiteţi un mail la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. până vineri, 20 ianuarie, cu următoarele detalii:

 

0 – DENUMIREA INSTITUTIEI

A) dacă NU aţi fondat grup social – numele grupului social al instituţiei dvs.

B) prezentarea instituţiei dvs şi a echipei de proiect – PPT, film pe Youtube sau orice alt suport;

C) numele profesorului căruia i se va atribui sesiunea experimentală în instituţia dvs. – dacă nu-l indicaţi, acesta va fi, automat, coordonatorul local;

D) numele de cont al participantului din instituţia dumneavoastră la formarea online (reţineţi – contul Gmail pentru sistemul Hangouts sau contul Skype/Hotmail/Outlook pentru desfăşurarea formării pe Skype).

E) aderaţi la Grupul Social Creators and copyrighters din LMS, pentru a avea acces la informatii suplimentare!

 

Vă mulţumesc mult de tot!

 

Cu respect,
Alexandru Mîţă
Coordonator de proiect
 

Mesaj 3

Dragi parteneri ai Consorţiului DEOR al Parteneriatului strategic Erasmus+ KA2 “Comics in Teaching Languages”,

 

Deşi este o perioadă de aparentă acalmie, activitatea Parteneriatului Strategic Erasmus+ KA2 “Comics in Teaching Languages” nu a stagnat – din contra!

Ne-am bucurat mult să primim în rândurile noastre alte câteva mii – da, aţi citit bine, MII de noi membri ai consorţiului, profesori şi elevi de la 50 de instituţii din 17 judeţe ale României, cărora li se alătură 14 şcoli din 8 raioane ale Republicii Moldova! Learning Management System http://lang-platform.eu/lms, platforma noastră novatoare, a ajuns, astfel, la aproape 4000 de utilizatori activi, crescând ca voinicul din poveste şi determinându-ne să mai ajustăm puţin strategia de difuzare a rezultatelor, pentru că, de exemplu, cei mai noi parteneri abia au sosit, săptămâna trecută, de la o şcoală din republica Moldova, şi le-am difuzat şi lor aceleaşi mesaje şi tutoriale pe care le-aţi recepţionat, acordându-le timpul necesar descoperirii elementelor fundamentale din proiect.

 

Am recepţionat 228 de reacţii la primul mesaj, cu tutorialele, prin intermediul chestionarului. Vă mulţumim! Sinteza acestora este următoarea:

64,3% dintre dumneavoastră aţi evaluat primele tutoriale ca fiind foarte bune

31,3% dintre dumneavoastră le-aţi evaluat ca fiind bune, deci perfectibile

iar pentru 4,5%, cei mai exigenţi, tutorialele trebuie mai atent construite.

 

Vă mulţumim pentru cuvintele calde, adresate prin intermediul acestui chestionar, la ultimul punct! Sperăm să le merităm şi de acum înainte şi să vă facem să îndrăgiţi acest proiect, adoptându-l în toată activitatea dumneavoastră!

 

Vom încerca să răspundem tuturor acestor sfaturi, sugestii sau exigenţe, în tutorialele şi formările online din luna ianuarie 2017!

 

Până atunci, vă transmitem “pachetul” cu teme, pe post de cadou de sărbători!

Acestea sunt:

 

1) Fondarea de grup social în LMS – prin mesaj-cerere adresat administratorului, în mailul intern al LMS, care să conţină titlul dorit pentru acest grup şi, eventual, o imagine care să devină sigla grupului (poate fi grupul clasei, al şcolii, un grup centrat pe un anumit interes – de exemplu “Le groupe du Magazine Pif Gadget” etc.

 

2) realizarea reţelei de prieteni pentru propriul grup social, începând cu cei din clasă, apoi continuând cu explorarea bazei de date cu colegii din LMS, folosind unealta de căutare specială de la "Social Network"! Prietenului identificat cu ajutorul motorului de căutare, i se expediază o scurtă invitaţie-text, prin acţionarea butonului "send invitation"; dupa acesta, respectivul răspunde (confirmă), găsind invitatia în cutia personală de mesaje din LMS. Numai cu colegii astfel găsiţi si recrutaţi, se va putea discuta online, în direct, prin funcţiile de chat sau alte funcţii sociale ale sistemului!

 

3) explorarea următoarelor lecţii electronice şi parcurgerea exerciţiilor inserate, după care furnizarea răspunsurilor la Chestionarul de satisfacţie plasat la final:

 

Cursul English through -> Comics Learning Path

nivel A2 -> Tamocchio

Nivel A2-B1 - A2-B1 Present Continuous Tense

 

Cursul Le français par la BD  -> Parcours Pédagogique

Nivel A2 -> Test 1 - Pif

Nivel A2-B1 -> Persepolis

Nivel B1 -> Jules Verne

 

Cursul History and Comics – Histoire et BD -> Learning Path -> L’Abbé Pierre (1)

 

4) Participarea la unul din Forumurile de discuţie nr. 1 – de la cursurile English through Comics sau Le français par la BD. Intraţi în curs şi accesaţi, odată conectaţi, unealta « Forum », în care veţi descoperi (dumneavoastră şi elevii), primul fir de discuţie propus, în engleză sau franceză, la care vă invităm să contribuiţi ! Cele mai interesante replici sau argumente vor fi premiate !

 

5) decoperirea numărului 7 al Revistei de benzi desenate “Scaramouche”, proaspăt lansat luna aceasta:

 

http://lang-platform.eu/scaramouche

 

De asemenea, vă aşteptăm cu următoarele propuneri originale ale dumneavoastră - dacă e posibil şi dacă vă simtiti inspirati:

 

- o bandă desenată originală, creată de elevi pe orice temă, pentru revista “Scaramouche” (format A4, litere mari, desene clare, scanate bine, textul în limba franceză sau limba engleză). Atenţie! Cele mai bune benzi desenate, în afară de publicare, vor fi propuse Festivalului Internaţional de Benzi Desenate de la Angoulême (Franţa), ediţia 2017!

 

 - un exerciţiu de înţelegere a textului în limba modernă, pornind de la o bandă desenată – acest exerciţiu îl vom transpune în format electronic în LMS şi-l vom publica, de asemenea, în revista “Scaramouche”

 

- o fişă didactică pe tematica predării limbii moderne cu benzi desenate (tot pentru publicare)

 

Deoarece urmează vacanţa, vă aşteptăm până pe 15 ianuarie 2017, să reuşiţi să parcurgeţi toate aceste conţinuturi şi să ne transmiteţi ce e de transmis.

 

De asemenea, v-aş ruga să ne semnalaţi pe mail dacă aţi fi doritori de o formare certificată prin Skype sau Hangouts, pe tematica folosirii LMS.

 

Sărbători fericite şi “La mulţi ani”, dragii noştri parteneri!

 

 

Cu mult respect,

Alexandru Mîţă
Coordonator de proiect

Formare DEOR la Chisinãu * DEOR training in Chisinau

   Pe 21 decembrie 2016 a avut loc primul curs de formare din Consorţiul DEOR extins al Parteneriatului Strategic Erasmus+ KA2 "Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues" (laureat al European Language Label 2016) cu profesori din Republica Moldova, la Inspectoratul Şcolar Naţional al Republicii (Chişinău), pe tema tehnicilor de evaluare modernă prin intermediul Sistemului electronic de gestiune a învăţării (LMS). Au participat profesori şi directori de la 15 instituţii din Republica Moldova, care au semnat un Protocol de parteneriat pentru a face parte din Consorţiul DEOR extins pentru difuzarea şi exploatarea rezultatelor acestui parteneriat, pregătind totodată şi partea ştiinţifică a viitorului Eveniment de Multiplicare din 9 mai 2017. Formator a fost coordonatorul proiectului, iniţiator al acestei colaborări, Alexandru Mîţă.

   Concretizarea acestei iniţiative nu ar fi fost posibilă fără contribuţia nemijlocită a partenerului moldovean, Inspectoratul Şcolar Naţional al Republicii Moldova, al directorului acestei instituţii, doamna Ana Vivdici, personal, care a antrenat toată echipa instituţiei pentru organizarea rapidă şi eficientă a acestui eveniment. De asemenea, a contribuit exemplar prin punerea la dispoziţie a unui laborator de informatică dotat cu cea mai nouă tehnologie, Centrul de Tehnologii Informaţionale şi Comunicaţionale în Educaţie, directorul acestei instituţii, domnul Arcadi Malearovici, implicându-se activ în desfăşurarea fără cusur a formării.

   Organizatorii, alături de participanţii la formare –  comunicativi, calzi, entuziaşti, participativi, serioşi, interesaţi de noi tehnologii şi de inovarea didactică, au dovedit încă o dată că Moldova este un tărâm al oamenilor deosebiţi.

  On 21st of December 2016 took place the first training course of the extended DEOR Consortium of the Erasmus+  KA2 Strategic Partnership "Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues" (European Language Label 2016 awarded), with teacher from Republic of Moldova, at National School Inspectorate (Chisinau), on the theme of the modern evaluation techniques through the Learning Management System (LMS). The participants came from the 15 Moldavian institutions that enrolled their teachers and pupils, signing a special Collaboration Protocol, in order to become members of the DEOR extended Consortium of the project, created for disseminating and exploiting the results of this partnership, preparing in the meantime the future Multiplier Event scheduled on 9th of May 2017. The trainer -the coordinator of the partenrship, the one who initiated this collaboration, Alexandru Mîţă.

  The concrete making of this initiative have not been possible without the precious support of the Moldavian DEOR partner, the National School Inspectorate of Republic of Moldova, by its representative, Mrs. Ana Vivdici, who personally involved all the institution's team for a rapid and efficient organization of this event. Another special contributor which offered one informatics lab equipped with the newest technology was the Moldavian Center of Informational and Communicational Technologies in Education by its chief, Mr Arcadi Malearovici, who involved himself actively in the perfect fulfillment of the training.

   Together with the trainees, the organizers - communicative, warm, enthusiastic, serious and interested by the new technologies and didactic innovation people, proved once again that moldova is a land of special people.   

Linkuri/Liks:

Galerii foto şi filmul documentar al evenimentului/Photo Galleries and the documentary movie of the event:

Read more: Formare DEOR la Chisinãu * DEOR training in Chisinau

Mesaj 2: Tutorialele 1-8 pentru Consortiul DEOR - România şi Republica Moldova

Metoda de lucru e simplă: parcurgeţi tutorialele, singuri sau împreună cu colegii şi elevii din echipa de proiect, cu cel puţin un computer conectat în LMS, pentru a verifica toţi paşii indicaţi în filmele urmărite.

La finalul parcurgerii acestei serii de tutoriale, avem rugămintea să răspundeţi chestionarului ataşat. El ne va ajuta să aflăm dacă metoda tutorialelor este eficientă şi dacă explicaţiile furnizate sunt îndeajuns de clare.

Toţi cei care vor completa chestionarele pe care le vom plasa la fiecare serie de tutoriale, vor primi un Certificat de formare online, cu indicarea numărului de ore. El va putea fi echivalat în credite, prin intermediul CCD judeţean. Pentru republica Moldova, precizăm că proiectul nostru este recunoscut la nivelul Ministerului Educaţiiei, iar participarea directă a dvs. va conta în evaluările ulterioare.

Cele 8 tutoriale expediate azi au următoarele titluri:

Read more: Mesaj 2: Tutorialele 1-8 pentru Consortiul DEOR - România şi Republica Moldova

Constituirea Consortiului DEOR

Vă anunţăm constituirea Consorţiul DEOR K2 LMK în vederea desfăşurării, în perioada 01.09.2016-31.08.2017 a activităţilor de promovare şi diseminare ale Parteneriatului Strategic 2015-1-RO01-KA219-014963 intitulat “Comics

in teaching languages / La BD en classe de langues”, finanţat de Comisia Europeană, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – A.N.P.C.D.E.F.P. şi Programul Erasmus+ al U.E.

Avantajele dumneavoastră:

- iniţieri şi formări gratuite la limbi moderne şi noi tehnologii prin programul Erasmus+; cursuri gratuite pentru elevi şi, în viitor, pentru adulţi;

- accesul la o metodă inovantă şi originală, bazată pe predarea limbilor moderne prin benzi desenate, cu aplicaţii multimedia online;

- activitate gratuită (profesori + clase de elevi) pe platforma electronică a proiectului

- participarea la evenimente internaţionale (două conferinţe internaţionale, în anul 2017)

- participarea la Concursul Naţional de Traduceri „Corneliu M. Popescu”, ediţia a XIV-a - 2017

- atestate, diplome, recunoaşterea certificată a noilor competenţe lingvistice, didactice şi informatice pentru profesorii şi elevii participanţi

- asistenţa metodică, tehnică şi ştiinţifică

- cooptarea în viitoare proiecte internaţionale şi de cercetare

 Vă rugăm să completaţi Protocolul de parteneriat alăturat în două exemplare şi să ni-l expediaţi, scanat, pe mail la adresa 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

De asemenea, vă rugăm să constituiţi echipa de proiect la nivelul instituţiei. Aceasta va avea un coordonator, profesori participanţi şi un grup de aplicaţie (o grupă, o clasă, mai multe clase, după specificul

fiecărei instituţii). Pentru crearea conturilor pe platforma proiectului, vă rugăm să completaţi şi fişierul Excel alăturat, în care vă rugăm să indicaţi numele şi prenumele (FARA diacritice) şi adresa de email ale

fiecărui participant. Vă rugăm ca adresa de email să fie reală şi corectă, pentru a nu crea sincope în sistem!

Termenul de expediere a documentelor: 

vineri, 7 octombrie 2016

DOWNLOAD DOCUMENTE Consorţiul DEOR K2 LMK

https://drive.google.com/drive/folders/0B1QUk_g43AMyWENQSzdWUkRWRzQ

Cu respect,

Alexandru Mîţă

Coordonator de proiect

http://www.lang-platform.eu/bd