Banner_principal

Baner_mare
A- A A+

Webinars&webmeetings

Activities

Calendar

Partners

Evaluation

Reuniunea transnaţională de proiect de la Vialonga – Portugalia 28.05.2017-01.06.2017

A şaptea reuniune a Parteneriatului Strategic Erasmus+ KA2 “Comics in Teaching Languages/LA BD en classe de langues” s-a desfăşurat în perioada 28 mai – 1 iunie 2017 în localitatea Vialonga, oraş-satelit al Lisabonei, capitala Portugaliei. A fost o reuniune pregătită minuţios în instituţia parteneră, Agrupamento de Escolas de Vialonga, împreună cu coordonatorul portughez, Miguel Cunha, alături de care a stat o echipă solidă de proiect, din membrii căreia ne face plăcere să-i amintim pe Paula Martins, Ilda Carinhas, Sandra Romeiro, Isabel Sá, Teresa Miguel, şi pe directorul instituţiei, Nuno Santos.

Au participat reprezentanţii tuturor instituţiilor implicate în desfăşurarea proiectului: Ilker Aricioglu, coordonatorul turc de la Kastamonu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, cel mai vechi liceu tehnologic din Turcia; Maria de Graça Bernardino (coordonator), Maria Rosario Santos şi Carlos Franco, din echipa de proiect de la Agrupamento de Escolas de Santo André (Barreiro) – al doilea partener portughez; Antonis Antoniou (coordonator) şi Miltiades Karras, din echipa de proiect de la Regional Gymnasium of Livadia (Cipru); Sebrina de Bernardis (coordonator), Paola de Santis şi Donatella Loreto, din echipa de proiect de la Scuola Media Frosinone 3 din Frosinone (Italia). Coordonatorul general al proiectului şi creatorul lui, Alexandru Mîţă, a fost însoţit de doi membri ai echipei de proiect din instituţia coordonatoare, Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui: directorul acestui liceu, Cătălin Ignat şi profesoara Irina Popa.

Echipa de proiect de la Escola EB 2-3 din Vialonga şi-a impresionat oaspeţii printr-o decorare inedită a tuturor incintelor cu mascota şi afişele proiectului, cu spaţii generoase dedicate activităţilor de predare-învăţare şi creaţie oe care realizarea de benzi desenate şi exploatarea lor didactică în cadrul LMS le presupun, şi printr-o expoziţie organizată într-un din corpurile instituţiei şi dedicată benzilor desenate portugheze, realizate de elevii instituţiei prin diferite tehnici, sub directa supraveghere a profesorilor de arte şi noi tehnologii şi a celor de limbi moderne. Majoritatea elevilor instituţiei au participat la activităţile din cei doi ani de proiect, în diferite moduri: fie în cadrul cursurilor de formare în vederea creării de benzi desenate, fie în activităţile online de pe platforma originală – LMS, fie la realizarea revistei “Scaramouche”, cu cele 12 numere editate până în prezent, fie la concursurile proiectului sau la complexele activităţi de diseminare, care au implicat prezenţa comunităţilor şi o adevărată “ieşire la rampă”, într-un elan de creativitate, a mai multor talente care nu erau pe deplin valorificate.

În cele cinci zile de lucru ale reuniunii transnaţionale de la Vialonga s-au abordat o problematică specifică, circumscrisă arealului managementului şi de implementării proiectului: chestiuni tehnice legate de versiunea finală a LMS, modele de folosire a LMS în organizarea unor concursuri locale, regionale sau naţionale, editarea ultimului număr (11-12 – număr dublu) al revistei “Scaramouche”, organizarea raportării partenerilor către coordonator şi colaborarea în vederea realizării raportării finale; de asemenea, s-au evaluat structural reuniunea şi s-au tras concluziile asupra Evenimentului de Multiplicare – Conferinţa Internaţională “Comics in Teaching Languages – for a New Age of Didactic Creativity”, organizată pe 9 mai 2017, la Vaslui, de către instituţia coordonatoare şi sintetizată în numărul 12 bis al revistei “Scaramouche”, precum şi în seria documentară care este editată şi plasată online în aceste zile, din care puteţi deja urmări primele cinci episoade, pe site-urile proiectului.

De asemenea, s-a prezentat următorul eveniment de amploare din proiect, Concursul Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu”, care se va desfăşura sâmbătă, 10 iunie 2017, începând cu ora 10:00, la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu” (proba scrisă la secţiunile franceză, engleză, spaniolă, rusă sau italiană); de la ora 12:00, va avea loc proba online, în Learning Management System, probă care va dura o oră şi se va susţine în limbile franceză şi engleză. Peste 1000 de participanţi s-au înscris şi anul acesta la Concursul Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu”, din care aproape 400 – la proba scrisă de la Vaslui. Menţionăm că, începând din anul şcolar 2016-2017, Concursul Naţional de Traduceri “Corneliu M. Popescu”,  este înscris în Calendarul Competiţiilor Naţionale al Ministerului Educaţiei Naţionale după ce, anterior, fusese inclus, timp de mai mulţi ani, în Calendarul oficial al competiţiilor interjudeţene al MEN.

Reamintim faptul că Parteneriatul Strategic Erasmus+ KA2 “Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues”, este laureat al Certificatului European Language Label al Comisiei Europene pentru calitate şi inovare în didactica limbilor moderne, fiind singurul proiect prezentat de un liceu din România căruia i s-a atribuit acest premiu, în 2016. De asemenea, la ediţia 2017 a Concursului naţional “Made for Europe” (concurs organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale), proiectului Erasmus+ KA2 “Comics in Teaching Languages/La BD en classe de langues” i s-a decernat Premiul I.