Principal

CONTACT

Prof. dr. Constantin TIRON

Inspector școlar pentru limbi moderne – limba franceză

IȘJ Suceava



Conectare

Vizitatori conectati

Avem 31 vizitatori online
www.joomlatutos.com
mod_jts_counterstats
mod_jts_counterstats
mod_jts_counterstats
mod_jts_counterstats
mod_jts_counterstats
mod_jts_counterstats
mod_jts_counterstats
Azi: :
202
Ieri: :
249
Sãptãmânal: :
906
Lunar: :
8013
Total: :
4787212


Info - Suceava - limbi moderne
Cerc pedagogic - limba franceză - zona Rădăuți - Siret - 11 decembrie 2024 PDF Imprimare Email
Scris de Inspector școlar pentru limbi moderne - limba franceză   
Vineri, 13 Decembrie 2024 09:40

Miercuri, 11 decembrie 2024, la Școala Gimnazială Nr.1 Vicovu de Sus, a avut loc întrunirea profesorilor de limba franceză din zona Rădăuți-Siret.

Tema cercului a fost « Le théâtre - stratégie didactique moderne dans l’enseignement / l’apprentissage du français langue étrangère ».

Reuniunea a cuprins o activitate demonstrativă, coordonată de doamna profesoară Juravle Ionela care a constat în prezentarea, de către elevii clasei a VIII-a, în limba franceză, sub forma unei piese de teatru, a unor personalități franceze și francofone din diferite domenii (cultural, științific, muzical, literar), urmată de prezentarea scenetei « La naissance de Jésus Christ ».

Activitățile au vizat dezvoltarea competenței de producere de mesaje orale în limba franceză și au demonstrat valoarea motivațională a teatrului ca strategie didactică în predarea/ învățarea limbii franceze.

In a doua parte a întâlnirii, domnul inspector școlar pentru limbi moderne - limba franceză, prof. dr. Constantin Tiron a coordonat activitatea de formare « Comment évaluer de manière objective la compétence de production écrite ? ». Profesorii au avut de evaluat, conform baremului, un subiect de olimpiadă propus pentru clasa a IX- a (o scrisoare informală). Au fost oferite informații și repere pertinente pentru aplicarea unitară a baremului și realizarea unei evaluări obiective a competenței de producere a mesajului scris.

Felicitări doamnei profesoare Juravle Ionela pentru empatia și tactul pedagogic de care a dat dovadă, precum și elevilor dumneaei pentru talentul artistic demonstrat!

Mulțumiri pentru organizare colectivului Școlii Gimnaziale Nr. 1 Vicovu de Sus!


 
Cerc pedagogic - limba franceză - zona Suceava - liceu - 4 decembrie 2024 PDF Imprimare Email
Scris de Inspector școlar pentru limbi moderne - limba franceză   
Vineri, 06 Decembrie 2024 17:14

Miercuri, 4 decembrie 2024, a avut loc Cercul pedagogic al profesorilor de limba franceză - zona Suceava – liceu. Activităţile s-au desfășurat la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava și au avut ca temă „Idées didactiques pour une classe de FLE gamifiée”. Lecția demonstrativă a fost prezentată de doamna prof. dr. Brăescu Anca cu clasa a IX-a G și a presupus activități de spargere a gheții, activitatea „La chasse au trésor”, ghicitori, descrierea unor obiecte cu ajutorul adjectivelor deja studiate, totul sub formă de joc didactic.

Activitățile cercului au vizat și diseminarea unui proiect Erasmus +, referate (susținute de prof. Murea Ioana, prof. Băbăscu Melania, prof. Maxim Irina, prof. Cobzariu Mirabela), activitatea „La ville durable et résiliente” susținută de domnul Dominique Lefèvre.

La finalul cercului și în ton cu această perioadă frumoasă din an, profesorii organizatori au invitat mai mulți elevi să ne înveselească cu un scurt program artistic intitulat „En attendant Noël”.

Felicitări elevilor pentru momentul artistic, mulțumiri profesorilor implicați în organizarea cercului și tuturor participanților!

Ultima actualizare în Vineri, 06 Decembrie 2024 17:45
 
Cerc pedagogic - limba franceză - zona Suceava - gimnaziu - 27 noiembrie 2024 PDF Imprimare Email
Scris de Inspector școlar pentru limbi moderne - limba franceză   
Vineri, 29 Noiembrie 2024 08:08

Miercuri, 27 noiembrie 2024, Cercul pedagogic al profesorilor de limba franceză - zona Suceava - gimnaziu a reunit 35 de cadre didactice de limba franceză la Şcoala Gimnazială Stroieşti. Activităţile coordonate de doamnele profesoare Maria Ciuc şi Carmen Lucuţa au abordat tema Pratiques innovantes dans l’enseignement - l'apprentissage en français précoce.

Reuniunea a cuprins câteva secvenţe didactice cu elevii clasei a III-a pe tema vestimenţiei, sub îndrumarea doamnei profesoare Carmen Lucuţa, prezentarea unui referat de către doamna director, prof. Maria Ciuc conținând repere teoretice pe tema predării limbii franceze elevilor din învăţământul primar și susținerea unui program artistic pregătit de elevii Şcolii Gimnaziale Stroieşti, sub îndrumarea domnului profesor Toader Rusu.

Activităţile au fost urmate de discuţii fructuoase pe tema propusă şi de atelierul de formare Comment évaluer de manière objective la compétence de production écrite? susţinut de domnul inspector scolar pentru limbi moderne - limba franceză, prof. dr. Constantin Tiron.

Reuniunea profesorilor de limba franceză organizată la Şcoala Gimnazială Stroieşti

s-a dovedit a fi, pe de o parte, un prilej favorabil schimbului de bune practici, discuţiilor şi dezbaterilor privind strategiile didactice utilizate în clasă pentru creşterea motivaţiei elevilor în învăţarea limbii franceze și, pe de altă parte, un moment oportun pentru conștientizarea, în rândul profesorilor, a importanței aplicării unitare a unui barem / unei grile în vederea realizării unei evaluări obiective a competenței de producere a mesajului scris.

Alese felicitări doamnelor profesoare Maria Ciuc și Carmen Lucuța care au demonstrat că, prin tact pedagogic și prin pasiune pentru meseria de profesor, se poate dezvolta interesul elevilor pentru învățarea limbii lui Flaubert și pentru cultura și civilizația franceză și francofonă!

Cum ar spune francezul, noblesse oblige!

Ultima actualizare în Vineri, 06 Decembrie 2024 17:48
 
Cerc pedagogic - limba franceză - zona Fălticeni - 20 noiembrie 2024 PDF Imprimare Email
Scris de Prof. dr. Constantin TIRON, Inspector școlar pentru limbi moderne - limba franceză   
Vineri, 29 Noiembrie 2024 07:58

Miercuri, 20 noiembrie 2024, la Școala Gimnazială "Nicolae Labiș” Mălini a avut loc Cercul profesorilor de limba franceză din zona Fălticeni. Tema cercului pedagogic a fost Gestion de l’environnement: comment renouer avec la nature en classe de FLE?.

Programul, realizat și coordonat impecabil de doamna profesoară Rodica Corduneanu, a îmbinat activitățile de protejare a mediului înconjurător cu cele de învățare a limbii franceze. Talentul elevilor a fost pus în evidență de poeziile și cântecele compuse chiar de aceștia în melodioasa limbă a lui Flaubert sau de ghicitorile și scenetele care au avut ca subiect natura, colectarea selectivă și comportamentul responsabil față de mediu. De asemenea, elevii clasei a VIII-a au prezentat două proiecte, ”CODE Kids- L’École verte du futur” și ”Le carnaval de l’automne”, create cu ajutorul programelor Canva și Prezi.

În continuare, doamna profesoară Iulia Samson a făcut diseminarea unui proiect Erasmus derulat la Nisa în iulie 2024.

În a doua parte a întâlnirii, a avut loc atelierul / activitatea de formare Comment évaluer de manière objective la compétence de production écrite ?, coordonată de inspectorul școlar pentru limbi moderne - limba franceză, prof. dr. Constantin Tiron. Profesorii au avut de evaluat, conform baremele, două subiecte de olimpiadă propuse pentru clasa a IX-a și clasa a XI-a - o scrisoare informală, respectiv un eseu argumentativ. Punctajele acordate de fiecare profesor au fost centralizate și analizate și s-au oferit informații importante și sugestii concrete pentru o evaluare obiectivă și unitară.

Un grand merci aux organisateurs et félicitations à tous les professeurs de français! 

Ultima actualizare în Vineri, 06 Decembrie 2024 17:50
 
Cerc pedagogic - limba franceză - zona Gura Humorului - Solca - 6 noiembrie 2024 PDF Imprimare Email
Scris de Prof. dr. Constantin TIRON, Inspector școlar pentru limbi moderne - limba franceză   
Vineri, 08 Noiembrie 2024 11:29

Miercuri, 06.11.2024, la Școala Gimnazială Pârteștii de Sus, a avut loc Cercul pedagogic al profesorilor de limba franceză din zona Gura Humorului-Solca. Tema cercului fost L’apprentissage du français langue étrangère par l’intermédiaire du théâtre / du jeu de rôle. Activitatea a fost susținută de doamna profesoară Scheuleac Stela și a constat în  prezentarea unui material pe tema propusă, urmat de o secvență didactică demonstrativă cu titlul L'utilisation du jeu de rôle pour développer la compétence de  production orale chez les élèves dans divers contextes communicatifs și de prezentarea unei scurte piese de teatru cu titlul La cigale et la fourmi.

Atât materialul teoretic, cât și marionetele, jocul de rol, care au creat situații concrete de comunicare în limba franceză reprezintă exemple de bune practici în predarea / învățarea limbii franceze.

În cea de-a doua parte a întâlnirii de cerc, s-a desfășurat o activitate practică de formare, coordonată de inspectorul școlar pentru limbi moderne - limba franceză, prof. dr. Constantin Tiron, care a constat în evaluarea, pe bază de barem, a unei scrisori informale, redactată în limba franceză de un elev de clasa a IX-a. Profesorii de limba franceză au evaluat individual, iar punctajele acordate de aceștia au fost prezentate, justificate și analizate în plen. De asemenea, au fost identificate aspectele de care trebuie să se țină cont în vederea realizării unei evaluări obiective a competenței de producere a mesajului scris.

Félicitations à toutes et à tous !


Ultima actualizare în Vineri, 06 Decembrie 2024 17:52
 
Cerc pedagogic - limba franceză - zona Câmpulung Moldovenesc - 23 octombrie 2024 PDF Imprimare Email
Scris de Constantin Tiron   
Vineri, 25 Octombrie 2024 06:51

Lista activităților de cerc pedagogic la disciplina limba franceză a continuat miercuri, 23 octombrie 2024, la Școala Gimnazială "Ion Șuhane" Frumosu. Profesorii din cadrul cercului pedagogic al profesorilor de limba franceză din zona Câmpulung Moldovenesc au asistat la activitatea intitulată L'intégration des éléments de culture et civilisation françaises en classe de FLE, susținută de doamna profesor Cristina Achim.

Activitatea demonstrativă a presupus un demers pedagogic bazat pe metode și tehnici alternative, cu documente autentice foarte bine alese pentru grupul țintă (elevi de clasa a VI-a).Astfel, predarea / învățarea elementelor de cultură și civilizație constituie o modalitate eficientă pentru învățarea unei limbi străine.

Partea a doua a întâlnirii de cerc a constat intr-o activitate practică: evaluarea, pe baza unui barem dat, a unui eseu argumentativ, redactat în limba franceză. S-a lucrat intens, s-a realizat un schimb de opinii constructiv, s-a încercat găsirea de răspunsuri la toate întrebările, astfel încât finalul activității să se încheie cu un frumos rămas bun și cu bucuria unei întâlniri de un real folos pentru minte și suflet.

Ultima actualizare în Vineri, 06 Decembrie 2024 17:57
 
Cerc pedagogic - limba franceză - zona Vatra Dornei - 16 octombrie 2024 PDF Imprimare Email
Scris de Prof. dr. Constantin TIRON, Inspector școlar pentru limbi moderne - limba franceză   
Vineri, 25 Octombrie 2024 06:41

S-a dat startul activităților de cerc pedagogic la disciplina limba franceză pentru anul școlar 2024-2025.

În acest context, miercuri, 16 octombrie 2024, la Școala Gimnazială Ciocănesti, a avut loc întâlnirea profesorilor de limba franceză din zona Vatra Dornei. Activitățile cercului (prezentarea exemplelor de bune practici, susținerea referatului, atelierul de lucru / de formare vizând elaborarea unui proiect de activitate didactică, dezbaterile și discuțiile) au avut ca temă "l'interdisciplinarité, la pluridisciplinarité et la transdisciplinarité en classe de français langue étrangère" .

Mulțumiri conducerii școlii organizatoare (Școala Gimnazială Ciocănesti), felicitări domnului profesor susținător Marius-Ioan Ilișoi și tuturor profesorilor participanți!

Așadar, povestea francezei care ne unește continuă

Ultima actualizare în Vineri, 06 Decembrie 2024 17:59
 
DOCUMENTE - CONSFĂTUIREA ANUALĂ JUDEȚEANĂ A PROFESORILOR DE LIMBI MODERNE (FRANCEZĂ, SPANIOLĂ, RUSĂ MODERNĂ) - 2024 PDF Imprimare Email
Scris de Prof. dr. Constantin TIRON, Inspector școlar pentru limbi moderne - limba franceză   
Miercuri, 23 Octombrie 2024 16:30

Vă punem la dispoziţie, spre consultare şi informare, documentele prezentate la Consfătuirea anuală judeţeană a profesorilor de limbi moderne (limba franceză, limba spaniolă, limba italiană, limba rusă modernă)  din data de 18 septembrie 2024 (informații și link-uri utile pentru desfășurarea, în bune condiții, a activităților didactice, în anul școlar 2024-2025):

Structura anului școlar 2024-2025 – CLICK AICI

Structură diverse portofolii – CLICK AICI

Cercurile pedagogice – LIMBA FRANCEZĂ - An școlar 2024-2025 – CLICK AICI

Planurile-cadru și programele școlare valabile în anul școlar 2024-2025 – CLICK AICI

Ghiduri metodologice – Limbi moderne (gimnaziu și primar) în cadrul proiectului CRED – CLICK AICI

Repere metodologice liceu (clasele a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a)  CLICK AICI

Manuale școlare digitale – Manuale școlare – CLICK AICI

Mult succes tuturor în noul an şcolar 2024-2025!

Ultima actualizare în Miercuri, 23 Octombrie 2024 18:13
 
Consfătuirea anuală județeană a profesorilor de limbi moderne (franceză, spaniolă, italiană, rusă modernă) - 2024 PDF Imprimare Email
Scris de Prof. dr. Constantin TIRON, Inspector școlar pentru limbi moderne - limba franceză   
Miercuri, 11 Septembrie 2024 12:28

Consfătuirea anuală județeană a profesorilor de limbi moderne (limba franceză, limba spaniolă, limba italiană, limba rusă modernă) va avea loc, pe zone, după cum urmează:

I. Zona : Suceava, Rădăuți, Siret

Data și ora: 18.09.2024, ora 9,00

Locul de desfășurare: Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava

 

II. Zona: Fălticeni, Gura Humorului, Solca, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei

Data și ora: 18.09.2024, ora 13,00

Locul de desfășurare: Școala Gimnazială „Teodor Balan” Gura Humorului

Ultima actualizare în Miercuri, 11 Septembrie 2024 12:32
 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Pagina 1 din 54